7 clădiri neobișnuite în Europa

Atunci când este vorba de curiozități resurse și surse găsești la tot pasul.
Am facut o selecție de 7 clădiri neobișnuite pe care îmi doresc să le văd atunci când circumstanțele vor permite să fac un tur al Europei așa pe-ndelete și în tihnă:

1. CASELE CUBICE ROTTERDAM, OLANDA

Un proiect extravangant, un real magnet pentru turiști este proiectul realizat de arhitectul Piet Blom: Casele Cubice din Rotterdam! Chiar și după mai bine de 40 de ani de la construcție, aceste case reprezintă încă unele dintre cele mai spectaculoase clădiri rezidențiale din lume.
Casele cubice sunt locuibile și locuite însă pentru curioși una dintre acestea este păstrată pentru a fi vizitată, accesul fiind de aprox 3 euro/adult iar copii au reducere 50%. Casele au 3 niveluri: bucătărie și living – parter; birou și dormitoare – la etaj iar spre vârf, un spațiu piramidă cu un mic balcon. Cu toate acestea, înclinarea pereților la un unghi de 45 grade reprezintă o adevărată provocare pentru proprietari în ceea ce privește amenajarea interioară.
Viziunea abstractă (reprezentarea unei păduri în mijlocul orașului) a lui Piet Blom a fost îmbinată armonios cu dorința acestuia de a crea senzația de spațiu jos, pe pământ, construind și ocupând spațiul de sus.

2. CASA RĂSTURNATĂ, SZYMBARK POLONIA 

O altă construcție neobișnuită se află în zona rurală Szymbark din Polonia: Casa Răsturnată și este creația arhitecturală a omului de afaceri și arhitectul polonez Daniel Chapeyski și reprezintă un manifest politic fiind influențat de evenimentele regimului communist iar prin construcția casei acesta marca cumva sfârșitul epocii comuniste din perioada anilor 1990.
Astăzi construcția ce a inceput în 2007 și durat 114 zile este un muzeu deschis turiștilor. Vizita în interiorul casei prin camerele răsturnate este posibil să vă creeze o stare de amețeală, cu această senzație s-au luptat și muncitorii – aceștia se opreau o data la 3 ore pentru a-și reveni din starea de dezorientare.

3. HOUSE ATTACK, VIENA AUSTRIA

La Viena găsim o altă clădire neobișnuită: House Attack!
Artistul Erwin Wurm este renumit pentru stilul său neobișnuit și uneori umoristic iar asta l-a făcut să pună în plan acest proiect interesant.
Situată în centrul Vienei, House Attack este prima construcție de artă modernă ce-ți ‘’sare în ochi’’ atunci când ajungeți la Muzeul Moderner Kunst (MUMOK), muzeul de gen cel mai mare din Austria mândrindu-se cu o colecție extinsă de artă modernă din secolele XX și XXI.
Finalizată în 2007 și considerat unul dintre exemplele banale ale operelor umoristice și dramatice ale lui Erwin Wurm, House Attack reprezintă un simbol al percepției vieții cotidiene, al normalității de zi cu zi, al barierelor mentalităților și viziunilor despre viață și artă în general. 

4. BUBBLE HOUSE, TOURETTES SUR LOUP FRANȚA 

Următoarea clădire este una iconică și aparține celebrului designer de modă francez Pierre Cardin: Bubble Palace, pe lângă poziția deosebită, cladirea fiind situată în sudul Franței pe o stâncă din Massivul Esterel, lanț muntos vulcanic cu panoramă pătrunzătoare spre Marea Mediterană, desingul arhitectural este deosebit și unic având-ul drept arhitect pe Antti Lovag ce a dorit să imite primele locuințe ale omenirii în peșteri. Impunătorul conac a fost construit între 1975 – 1989, se întinde pe aproximativ 13,000mp, include zeci de camere, gradini, 3 piscine și un amfiteatru de 500 de locuri. Cu astfel de dotări și cu o capacitate permisivă, Bubble Palace a găzduit numeroase petreceri și evenimente – unele dintre acestea ar fi: Aniversarea de 40 ani a celebrului James Bond în anul 2002 sau un adevarat show de modă susținut de casa Dior.

5. LE PALAIS IDEAL DU FACTEUR CHEVAL, HAUTERIVES FRANȚA

Franța este locul ideal pentru a explora și pentru a descoperi adevarate comori!
Una dintre acestea se află în micul oraș Hauterives din Sud-Vestul Franței, la doar 1 oră de orașul Lion și este o clădire uimitoare: Le Palais Ideal du Factor Cheval (Palatul Ideal al poștasului Ferdinand Cheval).
Ferdinand Cheval, poștaș în perioada 1867 -1912 și-a propus să-și creeze palatul viselor și a reușit!
Palatul său a fost construit piatră cu piatră, de-a lungul a  30 ani finalizând edificiul în 1912. Ferdinand a amestecat pietrele colectate în timpul tururilor sale pentru a transmite corespondențele cu var, mortar și ciment având ca și sursă de inspirație un vis din trecut, mitologia biblică, flora exotică dar și propria intuiție!
Astăzi, clădirea este un omagiu adus arhitecturii mondiale și sursă de inspirație pentru foarte mulți artiști, și deși nu a primit niciodată recunoștere oficială pentru munca sa, trebuie menționat că Palatul este o operă al carui stil este unic, ieșit din comun și dificil de încadrat într-o anumită categorie… unii artiști încadrează clădirea în stilul arhitectural suprarealist iar alții în categoria de artă naivă.
Palatul este nelocuibil și atinge dimensiuni impresionante: aprox 26m lungime, 14m lățime și 12m înălțime.
În 1969, Palatul Ideal a fost catalogat oficial monument istoric sub inițiativa ministrului André Malraux iar la mai bine de 100 de ani locația a devenit un sit turistic foarte popular și apreciat.

6. HOBBIT HOUSE, WALES MAREA BRITANIE

În partea de vest a Marii Britanii, în ținutul Wales se află o locație ce pare cu adevărat desprinspă din basme: Hobbit House!
Simone Dale, proprietarul acestei locuințe este de părere că atunci când îți trăiești viața după propriile credințe și după cum îți vorbește sufletul, te simți într-adevăr liber, viu și prezent în propria viață. Asta a încercat el să facă, și-a construit casa viselor pentru a-și trăi viața pe care el o dorește iar acum ajută și alți oameni să-și realizeze casa potrivită stilului lor de viață.
Simone a reușit să ofere casei un aer primitor, cald și magic iar acest lucru spune mult despre personalitatea sa iar prin îmbinarea perfectă a materialelor naturale și reciclate el a  dat dovadă de creativitate și ingeniozitate.

7. SEDIUL UNIUNII ARHITECȚILOR ROMÂNI, BUCUREȘTI ROMÂNIA 

Cu un stil arhitectural noncoformist, cladirea UAR ( sediul Uniunii Arhitecților Români) este primul edificiu de acest gen din România, fiind o îmbinare armonioasă și elegantă a ’’vechiului cu noul’’. Povestea vechiului începe la sfârșitului secolului XIX, casa fiind construita de Grigore Păucescu, politician român și personalitate influentă pentru literatura română din acea perioadă. Mai târziu, înainte de primul război mondial clădirea a fost sediul Ambasadei Austro-Ungare iar după incendierea din 1989, casa a fost împărțită în două: o parte servind ca și sediul Academiei Române iar cea de-a doua fiind sediul Uniunii Arhitecților Români.
În 2003 construcția originală in stil arhitectural francez clasic a fost înălțată cu încă 28m într-o manieră modernă, cu fațete impunătoare de sticlă.

Dacă ți-a plăcut informația, poti împărtăși cu un share!

 Mă poți găsi aici.

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry