7 locuri curios de frumoase din … România

Am fost de curând la țără, lânga Buzău, un sat incredibil de pitoresc. Acolo am descoperit că natura are gust de frăguțe sălbatice, privirea de un verde profund și relaxant, mirosul de iarbă și flori de câmp iar vorbele-i sunt ciripitul de păsărele și zumbetul de albine iar daca faci liniște și asculți natura poți avea bucuria să privești două căprioare ce trec chiar pe langă tine. Astfel, încep inșiruirea de 7 curiozități …. din Romania, cu un fenomen rar în Europa ce se află chiar lângă Buzău 12:

1. FOCURILE VII din satul Terca, Lopatari lângă Buzău

Odată ajuns la locul cu pricina, poți vedea flăcări care izbucnesc din pămant ridicându-se în bătaia vântului. În funcție de starea vremii dar și de presiunea gazelor din interior. Flăcarile pot avea o înălțime mai mare, mai mica, uneori abia pâlpâie.

Focurile vii reprezintă un fenomen natural ce se datorează emanației de gaze naturale ce ies la suprafață prin fisurile scoarței pământului formând flăcări ce ard, aprinse fiind de razele solare.

2. VULCANII NOROIOȘI de la Pâclele Mici, Berca, Județul Buzău
O vizită la Rezervația naturală de tip botanic si geologic cu o suprafață de 16,5 ha, te va face să te simți ca si când ai merge într-o excursie pe Lună.

Vizitând aceasta rezervatie, vei fi impresionat de imaginea de ansamblu a zonei, de culoarea pământului, de lipsa vegetației și mai ales de acele conuri agitate și bolborosind asemănătare unor vulcani în miniatură. Peisajul este întregit de crestele și porțiunile de pământ uscat cu urme de săruri la suprafață dar și de râpele adânci și mâloase.

3. GRĂDINA ZMEILOR sau Pădurea de Piatră.
Un loc unic și cu adevărat impresionant îl reprezintă chiar Rezervația naturală Grădina Zmeilor ce a fost declarată zonă naturală protejată, situată în partea de Nord-Vest a țării în Județul Sălaj, în bazinul Almașului, la doar 33 km de orașul Zalău și la 70 km de Cluj.

Gruparea neregulată de stânci de la baza dealului Dumbrava sunt defapt niște formațiuni geologice din gresie și conglomerate ce s-au format prin acțiunile repetate ale aerului, apei și proceselor gravitaționale de-a lungul timpului, fiind în continuă schimbare, este considerată de specialişti un loc unic în Europa, deoarece în întreaga lume există doar trei astfel de locuri, numite “fund de mare cu roci vulcanice”. Privind peisajul de la înălțime, frumusețea acestuia este una cu totul șsi cu totul deosebită, stâncile par asemenea Meteorelor din Grecia dar de dimensiuni mult mai mici, fiecare stâncă având o denumire diferită: Fata Cătanei, Zmeul şi Zmeoaica, Călugării, Soldaţii, Eva, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Moșu, Eva, Degetul.

4. LACUL OCHIUL BEU, lacul ce nu îngheată niciodată, printre cele mai deosebite din Europa!
Lacul carstic natural de o frumusețe încântătoare. aproape de Cascada Beușniței în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița din Munții Aninei.

Plin de legende, acest lac de forma unui oval sau a unui ochi cu diamentru de aproximativ 20m și cu o adâncime de 4m, nu îngheață niciodată datorită izbucului ce-l alimentează mereu cu apă proaspătă.

Îți ofer un pont: fă tot posibilul să ajungi până la finalul amiezii pentru a prinde lumina ideală bucurându-te de magia culorii lacului. Dacă ajungi dupăamiază, razele soarelui nu mai sunt îndreptate spre apă iar turcoazul își pierde din intensitate! Ia in calcul calea de acces către lac, drumul este ușor anevoios, fiind nevoie să parcurgi o zonă de padure deasă.

5. TUNELUL IUBIRII, natura face minuni, ne dă … însă de noi depinde ce facem cu ceea ce primim.

Undeva în Județul Caraș-Severin între localitățile Obreja și Glimboca se află unul dintre cele mai romantice locuri din țară – ‘’un tunel al iubirii’’ ce poate fi asemănat cu renumitul Tunel al Draggostei din Ucraina.

Acest tunel este defapt o cale ferată abandonată încadrată în vegetația crescută de-o parte si de alta a căii formând bolți.
Descoperit din întamplare de doi fotografi in 2013, acest loc ajuns viral pe rețelele media devenind locul preferat al fotografilor, mirilor, îndrăgostiților iar în 2014 Parlamentul European pe lista comorilor ascunse ce merită vizitate.
În timp bolțile arcuite s-au mai distrus iar astăzi, din pacate, locul și-a mai pierdut din romantism,  Chiar dacă Tunelul iubirii a fost apreciat si dincolo de granițele țării, pe plan local autoritățile din domeniul turismului, nu au considerat important acest loc, prin urmare nu s-a facut nimic pentru întreținerea și promovarea zonei.

6. POARTA VÂNTURILOR și LACUL VULTURILOR … ajungem din nou în județul Buzau de data aceasta în Masivul Siriului de unde ai parte de cele mai încântătoare priveliști. În zonă găsești și unul dintre cele mai atractive itinerarii pentru iubitorii de drumeții.

Traseul de aproximativ 3 ore pâna la Poarta Vânturilor și Lacul Vulturilor este cu adevărat pitoresc iar odată ajuns sus, la destinație, vei întelege legenda conform careia se spune ca aici, la lac, vin vulturii sa bea apă și să întinerească….vei simți vigoarea din picioarele ce te-au urcat pe culmi și vei simți libertatea culmilor oglindindu-se-n sufletul tau, tihna si linistea îți vor fi prezență.

Poarta Vânturilor este locul unde se întâlnesc curenții de aer din Munții Carpați.

Lacul Vulturilor sau Lacul Fără fund, lac periglaciar din Muntii Siriului 


7. LACUL ALBASTRU,
lacul fermecat, unic in Europa!

Lânga orașul Baia Spriei, la Poalele Munților Gutâi, județul Maramureș se află unul dintre cele mai impresionante lacuri de pe teritoriu României ce-și schimbă culoarea în funcție de anotimp, lumină, poziția soarelui, temperatură.
Primăvara lacul are culoarea albastru deschis, vara acesta iși schimbă culoarea în verde închis, câteodată se pot observa reflexe de smarald iar toamna, lacul trece de la verde inchis la nuanțe de maro. O explicație pentru acest lucru fiind modul de formare al lacului: pe dealul Minei, in 1920, în urma prăbușiri unei vechi galerii de mină s-a format acest lac arficial ce fascinează intreaga lume iar reziduurile pline de metal cu ioni de cupru și sulfat de fier și in corelație cu intensitatea luminii și condițiile meteo, fac apa acestui lac să-si schimbe culoarea de la verzui spre albastru.

Fiecare loc are propria legendă sau chiar mai multe dar te las pe tine să le descoperi odată ce ajungi prin părțile respective, doar așa încântarea-ți va fi și mai mare iar întipărirea pe suflet va fi pe vecie!

Mă puteti găsi și aici.

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry