7 locuri misterioase din România

Am început săptămâna trecută cu o înșiruire interesantă despre șapte locuri curios de frumoase din țara noastră, pun aici articolul pentru curioșii care nu l-au citit încă https://bvpress.ro/7-locuri-curios-de-frumoase-din-romania/
Astăzi mi-am propus să rămân încă în Romania si vă ofer un nou articol despre 7 locuri misterioase 12:

1. PĂDUREA HOIA – BACIU situată lângă Cluj este una dintre cele mai renumite păduri din lume. De ce? Pentru că aici, se spune, se petrec fenomene inexplicabile sau paranormale cu strigoi și alte apariții sesizabile în fotografii dar insesizabile cu ochiul liber, se aud zgomote ciudate iar o plimbare prin pădure iți poate lasa senzația că ai fi urmărit. Cel mai des se întâmplă ciudățenii legate de echipamentele electronice (baterii care se descarcă neobişnuit de repede, restartări de telefoane, probleme cu GPS-ul, dificultăţi în configurarea frecvenţelor de sunet pentru înregistrări audio-video).
În mijlocul pădurii se afla așa numita Poiana Rotundă unde, se spune, că a fost descoperit la un moment dat în anul 1968 un OZN de către profesorul de biologie Alexandru Sift acesta studiind  de atunci fenomenele luminoase, magnetice și radiologice care au loc aici.

În trecut, Pădurea Hoia-Baciu Cluj era frecventată de localnici care mergeau în weekend la picnic și tot aici aveau loc festivități legate de zilele de 1 Mai și 23 August. Azi, în pădure se organizează, din când în când, diverse evenimente mai neconvenționale, iar turiștii au ocazia să descopere locul prin intermediul unor tururi organizate pe timpul zilei iar ca impactul sa fie mai puternic sau senzațiile mai tari, poti alege tururi ghidate pe timp de… noapte. Aceste tururi se desfășoară sub îndrumarea echipei Hoia-Baciu Project.
Chiar dacă toate aceste zvonuri sunt doar legend, locul merită din plin vizitat pentru natura in sine dar și pentru forma ciudată a trunchiurilor copacilor!

2. BISERICA SCUFUNDATĂ de la Geamana (satul scufundat), județul Alba.
Dacă ajungi in zonă și întrebi localnicii despre Satul Geamana, ai toate șansele ca aceștia să-ți răspundă despre Satul scufundat.

Privind dintr-un anumit unghi, priveliștea pare încântatoare însă, în realitate locul este cumva sinistru … un lac cu o adâncime de aproximativ 90-100m sub care se află defapt satul Geamană din care a mai ramas ‘’la vedere’’ doar turla unei biserici – marturie că acolo a fost cândva o așezare umană!
Satul disparut-scufundat este efectul negativ al initiativei lui Nicolae Ceaușescu din 1977 de extindere a explotărilor miniere de la Roșia Poieni.


3. BISERICA DIN PUSTIETATE

Fotografia aparține artistului fotograf Ovi D. Pop ce a fost premiat la multe festivaluri internaționale de profil.

Undeva între orașul Carei si comuna Petrești Satu-Mare, la 170 km de Cluj, în mijlocul pustietății se află o biserică modestă dar foarte frumoasa… este acea frumusețe laică, simplă ce liniștește, în fața careia se află o cruce si doi butuci de viță de vie.

Despre acest colt de țară unde pare că timpul este oprit în loc există puține informații însă legenda nu lipsește… ca orice loc misterios și curios și acesta are o legendă proprie.
Se știe că acolo unde este o biserică cu siguranță există sau a existat și o așezare umană (de obicei, biserica reprezintă centrul satului) iar despre satul din jurul acestei biserici se spune că a dispărut pur și simplu. Legenda spune că acum câteva sute de ani în urmă, doi localnici au mers la târgul din Carei iar la întoarcere au găsit doar rămășițe a ceea ce amintea de satul lor, se pare că satul ar fi fost înghițit, cu totul…sși cu oameni și cu case, rămânând doar biserica, cei doi butuci de vie și crucea.
Un detaliu interesant este acela că întinderea este una de câmpie, lipsind dealurile dar biserica se află pe o ridicătură de pământ, ce se crede că ar fi o reminiscență a mișcării pământului, atunci când satul a dispărut fără urmă.

Pe vremuri, de sărbătoarea Sfintei Marii acest lăcaș de cult era un adevărat loc de pelerinaj, fiind considerată o biserică făcătoare de minuni, pentru că, în fiecare an, de Sfântă Mărie, la miezul nopții, ușa bisericii s-ar fi deschis singură, fără chei sau intervenția cuiva iar după 24 de ore s-ar fi închis tot singură!

   4. PODUL LUI DUMNEZEU sau PODUL NATURAL de la PONOARELE

Wikipedia spune că Podul lui Dumnezeu (Podul Natural de la Ponoarele) este unicul pasaj rutier natural funcțional la nivel național, traversat de DJ 670 între Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin, fiind un vestigiu al Peșterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural al țării și al doilea ca mărime din Europa (30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime), dar singurul din lume deschis traficului rutier!
Acest Pod – unul din cele 3 sau 4 poduri naturale folosite de către om din lume este o minune a naturii și se află lângă Baia de Aramă, chiar pe unde trece paralela 45 grade, o zonă foarte pitorească din Județul Mehedinți dar și plină de legende. Una dintre acestea spune că aici a fost o peșteră unde locuia Diavolul iar oamenii s-au rugat lui Dumnezeu să-I scape de cel întunecat. Atunci Dumnezeu a lovit cu palma în tavanul peșterii, tavanul prăbușindu-se peste intrare însă Dracul a scăpat fugind pe cealalta parte și și agățându-se cu ghearele de vârful Dealul Peșterii. Dracul s-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele: Stânca Dracului. Dar pentru ca lucrurile să fie echilibrate, Dumnezeu a lasăt oamenilor un loc unde simți că ai putea fi în Rai… cel puțin oflactiv:  Cea mai mare PĂDURE DE LILIAC DIN ȚARĂ!
Acum ai cel puțin două motive să iți dorești să explorezi zona Ponoarelor – musai sa fie Primăvară!

5. MOVILELE DE LA ȘONA sau MISTERUL PIRAMIDELOR DE LA ȘONA
În apropiere de Brașov în comuna Mândra se află”Lunca frumoasă” sau Șona – așa i se mai zice în maghiară. În germană denumirea derivă din „Schönau”.

Satul Șona este o zonă foarte pitorească numai bună de descoperit și pentru ai afla misterele dar la fel pe potrivită pentru a-ti petrece o zi de Duminică la picnic in liniștea naturii, cuprinzând cu privirea de pe Dealul Șesului intinderea dominată de impunatoarele movile sau …piramide, 8 la număr!
Movilele înșirate pe două rânduri, înalte de 30 m sunt niște formatiuni geomorfologice, rezultate în urma alunecărilor de teren din zona, cu o vechime de aprox 10.000 de ani (desi satul are doar 700 ani vechime), numite GLIMEE.  Ca și Piramidele din Egipt și Movilele de la Șona sunt învăluite de mister și legende! Localnicii satului spun că apa lăsată în zona movilelor domândesc proprietăți curative, carnea nu se strică iar animalele care intră aici se rătăcesc, nu mai găsesc niciodată ieșirea!

6. CHEILE VÂRGHIȘULUI, rezervația naturală ce se află la limita sudică a județului Harghita cu județul Covasna, în partea nordică a Munților Perșani și este străbătută de valea Vârghișului ce izvorăște din Munții Harghita.

Zona cu a sa incredibil de complexă biodiversite este de o reală încântare iar o plimbare printre Chei te va revigora cu siguranță!
Se spune că o parte in peșterile din Cheile Vârghișului au fost locuite de om începând chiar din Paleolitic. Astfel, în peștera Șura Cailor au fost indentificate vetre de foc, unelte din os și din piatră cioplită. Din Epoca Bronzului fost descoperite fragmente ceramice.
Iar în apropierea cheilor a fost descoperită o așezare umană ce datează din Epoca Fierului.
În perioada medievală peșterile au fost folosite ca loc de refugiu în timpul năvălirilor străine și a războaielor. 

7. LACUL SFANTA ANA ȘI TINOVUL MOHOȘ

masivul Ciomatu, în rezervaţia naturală Mohoș se alfă singurul lac vulcanic din Romania dar și din Europa Centrală și de Est – Lacul Sfânta Ana iar în locul celui de-al doilea crater vulcanic se află Tinovul Mohoș.
Pe lângă faptul ca atât Lacul Sfânta Ana cât și Tinovul Mohoș sunt elemente naturale rare, o plimbare până acolo de va incărca de energie, vei simți aerul proaspăt în plămâni și golul de liniște cum îți inundă mintea! Merită să mergi pâna acolo, macar pentru naturalețea și frumusețea peisajului.
Deși ii cunoaștem orginea geologică, tăcutul Lac își are propria legend. Se spune că în apa lacului au trait cândva niște zâne! Deranjate fiind de sunetul clopotului de la mica capelă de lângă lac, zânele au reușit să convingă un tânar să fure clopotul, acesta urmând a fi răsplătit. Însă în loc de răsplată, tânărul a fost înecat în apa lacului și zânele au continuat să danseze ecstatic ucigând și mai mulți feciori. Însă la un moment dat, un tânar flăcau a sărutat o zână, acesta devenind soția sa și pierzându-și puterile magice.

Tinovul Mohoș este o rezervatie naturală ce adaposteste o lume unică, plină de specii de plante inedite și cu un peisaj nemaintâlnit desprins pară din filmele pline de suspans!
Solul mlăștinos și plin de vegetație pitică, îți creează senzația că ai pus piciorul pe un burete îmbibat cu apă.
Ca să vizitezi Mlaștina ai nevoie de ghid, accesul se face doar în prezența unei persoane autorizate însă face toți banii 12 … care oricum nu sunt mulți – doar 5 lei/ persoană accesul!

Îți urez weekend relaxand și revigorant, îmbogățit de o plimbare într-o locație unică înspirată chiar din acest articol!

Mă puteti găsi și aici.

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism

Tell Us What You Think
2Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry