Mereu am fost pasionată de a descoperi alte țări si de când mă știu sunt curioasă de felul cum se manifestă oamenii din societăți și medii diferite iar ideea de a umbla prin Lume încă mă atrage…deși, într-un fel fac asta de ceva vreme iar frumusețea acestui drum ales este că habar nu am unde va duce, care v-a fi destinația finală, știu doar că drumul în sine este cel ce contează cu adevărat, tot ceea ce aflu, experimentez, învăt, fac și aleg mă duce mai aproape de sine.
O variantă ce poate contribui la echilibrul sinelui, o reprezintă vacanța!
Dacă ții cont de siguranța ta și a celor din jurul tău respectând regulile de distanțare și igienă impuse de perioada în care ne aflăm, te poți bucura de momente de pauză foarte frumoase!
Concediul poate fi oricunde și oricum atât timp cât este în accord cu nevoile proprii: poți petrece în afara granițelor țării sau la fel de bine poți rămâne pe meleaguri autohtone, poți alege un city break sau un sejur de leneveală la plajă, poți petrece cu gașca, familia, cu partenerul sau te poți bucura singur de o călătorie sau, de ce nu, poți petrece câteva zile libere în intimitatea casei tale… tot ce contează este să-ți oferi timpul necesar de relaxare.
Mai jos voi înșirui 7 motive pentru care vacanța poate fi considerată vindecătoare sau medicament:
1. ‘’RUPI’’ RUTINA ZILNICĂ
Aurora Simigiu, doctor în psihologie dar și pecialistul meu preferat m-a învățat la un moment dat că, atât pentru psihic cât și pentru stima de sine, a face ceva diferit zilnic poate fi miraculos. Poți face zilnic o mică schimbare ce poate parea insignifiantă, de exemplu: într-o zi schimbă-ți pieptănatura; în altă zi încearcă să te speli pe dinți cu cealaltă mâna cu care o faci de obicei; într-o zi dansează în intimitatea casei tale sau fă o plimbare pe jos singură în parc sau pe străduțe lăturalnice; mergi cu copii la o înghetată așa pe nepusă masă și în fiecare zi privește-te în oglindă și spune ceva frumos despre tine!
Tot o abatere de la rutina zilnică o reprezintă și vacanța iar pentru că nu se întâmplă atât de des, este important să-i acordăm atenție sporită bucurându-ne la maxim de timpul liber.
2. DETAȘAREA DE TASK-URILE ZILNICE
Pe toată perioada vacanței corpul se relaxează instantaneu iar mintea se detașează de taskurile jobului sau de îndatoririle casnice iar orientarea devine natural spre sine, către ceea ce ne împlinește… timpul liber este cu adevărat vindecător pentru trio-ul trup-minte-suflet și te ajută să îți îmbunătățești capacitatea de concentrare, să îți recapeți energia și motivația ce te vor ajuta să-ți continui responsabilitățile zilnice.
O pauză periodică de la treburile cotidiene poate ajuta la trecerea mai ușoară peste starea de anxietate și poate fi percepută ca o resetare astfel atunci când revii la programul zilnic de lucru (job, casa, familie) revii cu forte proaspete, un tonus vivace iar cheful de muncă îți va înbunătăți randamentul!
3. CONECTAREA CU SINELE
Detașarea de la rutina zilnică facilitează conectarea cu sufletul, asftel ne este mult mai ușor atunci când suntem în vacanță să ne îndepartăm de agendă sau de facturile de achitat și să facem lucruri care chiar ne cresc starea de bine: o vacanță mult așteptată sau participarea la un concert/ piesă de teatru; lucruri ce ne produc o bucurie asemenea unui copil: dansul în ploaie într-o romantică metropolă europeană sau construirea unui castel de nisip împreună cu ai tăi copii; lucruri ce ne liniștesc mintea și ne mângâie sufletul: plimbarea pe o plajă pustie sau pur și simplu lenevirea pe nisip la soare sau un pahar de vin de calitate sevit într-o locație cu priveliște ce-ți încântă privirea și simțurile!
Iar științific este demonstrat că timpul liber și activitățile petrecute din plăcere cresc tonusul si buna dispoziție iar cantitatea de cortizol scade considerabil prin reducerea factorilor de stress … iar în vacanță ce stress poți avea?
4. CONECTAREA CU CEI DRAGI, CU FAMILIA
Cu toții suntem de cele mai multe ori prinși în agitația urbană, între job și îndatoririle casnice, mereu suntem dispuși să ajutăm pe altcineva neglijându-ne pe sine și pe cei mai apropiați nouă: familia!
Vrem să fim cei mai buni pe toate planurile iar copiilor le cumpărăm cele mai sofisticate jucării sau dispozitive cu tehnologie performante doar pentru a le ’’cumpăra tăcerea’’! Ne mândrim cu proiecte bine făcute, cu posturi importante, cu încasări financiare suplimentare, cu atenția dusă la extrem asupra curățeniei gospodărești, cu achiziții de tot felul, planuri, etc…când defapt în relația de cuplu predomină tăcerea sau dimpotrivă este prea mult zgomot, relația cu părinții este plină de furii nespuse iar proprii copii se agață sufocant de noi doar pentru a le oferi cea mai mică atenție!
Cel mai de preț cadou pe care ai putea să-l oferi familiei/ copiilor este timpul petrecut cu aceștia… ar trebui să mergem în vacanță cu ai noștri copii în loc să-i trimitem toată vara la bunici! Copii vor fi infinit mai fericiti și sănătoși dacă le oferim afecțiune sănătoasă și le accordăm măcar 15-20 minute/ zi de atenție reală iar ei, copii defapt de asta au nevoie, pe ei nu-i interesează tabletele sau nu știu ce minune de jucarie…. o plimbare în natură împreună este de neprețuit!
Sau.. momentele de seară din vacanța de vară, adunați cu toții pe terasa camerei de hotel, întinși pe șezlong și privind împreună spre cer descoperind constelații sunt momente de neînlocuit, creează apropiere reală!
5. CREȘTE STAREA DE BINE
Starea de bine ne face mai bine dispuși, mai fericiți iar oamenii fericiți sunt mai liniștiți… defapt eu cred că liniștea interioară este adevărata fericire. Iar liniștea o capeți mai ușor când ceea ce faci este în accord cu sufletul tău, când accepți realitatea din jurul tău fix așa cum este fără să te mai răzvrătești și în funcție de circumstanțe să te adaptezi noilor situați cu blăndețe, folosindu-te de resursele interioare pe care cu toții le dețiem.
O călătorie de recreere ne ajută foarte mult să ne creștem starea de bine, timpul petrecut după bunul plac al sufletului ne face să fim mai sociabili, mai zâmbăreți, mai creativi și mai ales mai toleranți.
Ați observat cum de fiecare data atunci când ești în vacanță, corpul și mai ales zona capului este detensionată natural.. cum ‘’pășești’’ în vacanță întreg organismul intră instantaneu într-o stare de relaxare placută? Ei bine, eu mereu fac comparația asta 12 .. observ diferența stării corporale pe timp de vacanță și compar cu ceea ce simt de multe ori în mediul meu zilnic de acasă… bineînțeles că asta nu înseamnă că mereu trebuie să fim în vacanță, ar fi o fugă sau o negarea realității…. Ceea ce ar fi frumos și util de învățat sau de descoperit, ar fi să ducem cu noi acasă aceea stare de bine din perioada vacanțelor! Să încercăm zilnic, în mediul nostru și în funcție de circumstanțele cu care ne intersectăm să fim mai blânzi cu noi înșine și mai atenți la nevoile noastre dar mai ales să încercăm să trăim în acord cu valorile proprii!
6. ÎȚI ÎMBOGĂȚEȘTI VIAȚA
Este de la sine înțeles că o vacanță este o experiență trăită într-un anumit fel: superficial sau profund, în același mod îți vei îmbogăți și tu viața!
Fie că alegi o vacanță cu tematică culturală și istorică sau alegi să te bucuri de o experiență gastronomică, vei fi răsplătit cu siguranță! Dacă vei acorda atenția cuvenită momentului prezent respectiv, te vei întoarce acasă nu doar cu un bagaj de cunoștințe suplimentar ci și cu noi trăiri, senzații, sentimente drept suvenir!
7. SISTEMUL IMUNITAR DEVINE MAI PUTERNIC
Un studiu realizat de cercetatorii americani arată că o vacanță poate îmbunătăți starea de sănătate atât fizică, cât și psihică și că cel puțin o vacanță pe an poate reduce cu o treime riscul de infarct și riscul a dezvolta un atac vascular cerebral.
Un concediu relaxant reduce stresul și senzația de copleșeală, astfel sistemul imunitar are de câștigat iar durerile de cap, de spate sau insomniile pot chiar să dispară.
Prin aportul natural de vitamina D Soarele ajuta de asemenea foarte mult la întărirea organismului dar și la îndepărtarea stărilor anxioase sau chiar depresive.
Așa că … cu atenție sporită (forțați de împrejurări 12 .) să mergem în vacanță pentru că orice călătorie este o excelentă ocazie ca tu să cunoști cu adevărat lucruri și locuri noi, să înveți și să te adaptezi unor noi situații, să iți îmbunătătești viața și să îți descoperi motivația!
Dacă vă regăsiți în acest articol îmi puteți scrie în partea de jos a paginii la Leave a comment sau mă puteți găsi aici sau poti împărtăși informația cu un simplu share!
Nela Loredana Dumitru
Antreprenoare în Turism