Aleksei Navalnîi sare în apărarea lui Trump – să fie o „trădare” a Occidentului?

În vârstă de numai 44 de ani, politicianul, juristul, activistul Aleksei Navalnîi a intrat în atenția publicului larg occidental după tentativa nereușită de otrăvire din 20 august 2020.

Un vocal și curajos adversar al lui Vladimir Putin, Navalnîi și-a văzut cariera politică marcată de diverse condamnări. Nu puține voci occidentale s-au grăbit să traseze paralele între dizidentul Navalnîi și Alexandr Soljenițîn, deși, obiectiv, acestuia îi lipsește profunzimea spirituală și tăria de caracter a lui Soljenițîn.

Nu voi intra acum în detaliile tentativei de otrăvire (să fi fost oare asta?), deoarece necunoscutele și aspectele discutabile sunt numeroase. Ceea ce mi se pare interesant este modul în care Occidentul a îmbrățișat evenimentele, transformându-l pe Navalnîi într-un erou (dacă nu martir) al luptei pentru democrație în Rusia.

Iată că, la așa de puțin timp de la osanalele, ce i-au fost închinate, Navalnîi se poziționează de partea „greșită” a baricadei. Astfel, adoptând o poziție contrară discursului occidental, declară că suspendarea contului de Twitter al lui Donald Trump reprezintă un „act de cenzură inacceptabil”, adăugând: „Acest precedent va fi exploatat de către dușmanii libertății de exprimare.”

Cu privire la alegeri, își prezintă, conform cotidianului german Bild, poziția în mod neechivoc:

„Alegerile sunt un proces direct și competitiv. Putem participa la alegeri, putem contesta rezultatele, milioane de oameni urmărind aceste procese. Interzicerea contului de Twitter este o decizie luată de oameni, pe care nu îi cunoaștem, ca urmare a unui proces, pe care nu îl cunoaștem.”

„Din punctul meu de vedere, decizia de a-i șterge contul lui Trump, se bazează pe sentimente și preferințe politice personale. Nu îmi povestiți că a fost blocat pentru că a încălcat regulamentele Twitter. Eu primesc de ani de zile, în fiecare zi, amenințări cu moartea și Twitter nu a blocat pe nimeni (nu că i-aș ruga să facă asta).” – declara în continuare Navalnîi.

Prin aceste declarații, relația de iubire a elitelor occidentale cu opozantul rus pare să fie profund periclitată. Ridicat în slăvi (ca instrument de condamnare a regimului Putin), Navalnîi a fost mai mult decât îndrăgit de media occidentală.

Aici găsesc și una dintre puținele paralele cu Soljenițîn. Și pe acesta l-a iubit Occidentul cu ardoare, până ce, odată mutat în Occident, Soljenițîn și-a folosit spiritul de observație și busola morală pentru a critica neajunsurile Vestului.

Despre felul în care Google și Apple blochează rețelele de comunicare alternative, centrate pe libertatea de exprimare, citim cu o surprindere tot mai mare în ultimele zile. Blocarea conturilor conservatoare pe Twitter, Facebook, Instagram, Youtube nu este deloc întâmplătoare.

Și, cu toate acestea, vocile critice din vârful politicii americane sau europene sunt puține.

Poate că este o ocazie bună să îi ascultăm pe cei, care știu ce înseamnă lupta pentru libertatea de exprimare. Și să îi lăsăm pe ei să ne mai explice odată valoarea e reală.

Remus Rădoiu

Publisher

(Sursa foto: time.com)

Tell Us What You Think
2Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry