Anul 2021 … o retrospectivă

Înainte de a începe cu adevărat un an nou, este util să mai aruncăm o privire asupra punctelor cheie ale anului anterior.

2021 a început cu un eveniment controversat, care a marcat nu numai politica din SUA, ci politica mondială, polarizând din nou opinia publică, dar și vocile politice: „Revolta de la Capitoliu”. O manifestare spontană, în care un grup numeros de persoane a pătruns în clădirea Capitoliului din Washington DC. Încă nu s-a stabilit cu exactitate măsura în care accesul a fost forțat, nici motivul pentru care una dintre participante, Ashli Babbitt a fost împușcată și ucisă de forțele de ordine. În total au murit 5 persoane cu această ocazie.

La 1 februarie a avut loc lovitura de stat militară din Myanmar, conducerea aleasă democratic fiind îndepărtată de la putere de către armată. Președinta Win Myint a fost arestată împreună cu alet 400 de persoane, care s-au opus loviturii militare. Și la acest moment situația este neclară, atitudinea organismelor internaționale și a marilor puteri fiind deosebit de timidă.

Luna mai a marcat un alt eveniment surprinzător pentru secolul XXI: forțarea de către statul Belarus a aterizării unui avion comercial de linie pentru arestarea unui dizident aflat la bord. Zborul parcurgea traseul Atena – Vilnius, dar, odată ajuns în spațiul aerian belarus a fost forțat să aterizeze, iar  Roman Protasevich, un jurnalist adversar regimului Lukașenko, a fost coborât din avion și arestat. Situația acestuia este în continuare neclară, principala sancțiune la adresa statului Belarus fiind faptul că liniile aeriene occidentale evită spațiul aerian al statului și nu mai desfășoară curse către acesta. Sancțiunea este însă contrabalansată de liniile aeriene ruse și turce, care continuă să efectueze curse comerciale regulate către Minsk.

Ca răspuns, regimul Lukașenko a încurajat deplasarea a mii de imigranți către granița sa cu Polonia și Lituania, 8000 dintre aceștia forțând trecerea graniței UE. La momentul actual Polonia construiește un gard de protecție la granița sa cu Belarus și menține o forță militară permanentă de 1500 de soldați în apropierea graniței.

În ceea ce privește imigrația către continentul european, luna mai a înregistrat un nou record în enclava spaniolă, Ceuta, aflată pe continentul african. În numai 48 de ore, 10.000 de oameni au sărit gardurile care despart acest teritoriu spaniol de Maroc, în încercarea de a solicita azil și de a ajunge astfel în Europa.

Căderea regimului ales democratic din Afganistan, la 15 august, odată cu părăsirea intempestivă a țării de către trupele aliate occidentale a adus o conducere talibană în fruntea țării. Operațiunea militară, derulată pe parcursul a aproape două decenii, a ajuns astfel la o concluzie ridicolă: resurse irosite și obiective ratate în totalitate. Se pare că puterile occidentale urmează să susțină fie Statul Islamic (prezent și în Afganistan și opus regimului taliban) sau foștii luptători anti-sovietici, mujahedinii pentru a cauza probleme interne foștilor inamici. Gradul de eficiență al acestei strategii îl vom afla cel mai probabil în 2022.

Bineînțeles că nu avem cum să scăpăm din vedere pandemia COVID-19. Dincolo de măsurile implementate încă din 2020, variantele Delta și Omicron ridică noi întrebări referitoare la măsurile de prevenție și la eficacitatea vaccinurilor. Probabil 2022 va vedea apariția unor noi variante, impactul acestora asupra economiei globale fiind încă necunoscut.

Din punct de vedere economic, 2021 a fost un an al inflației excesive. Pentru prima dată în istoria criptomonedelor, El Salvador a adoptat Bitcoin ca și monedă oficială alternativă. Astfel s-a făcut primul pas într-o descentralizare globală a monedelor, băncile centrale confruntându-se cu pericolul de a-și pierde poziția centrală în sistemul monetar global.

De fapt, piața criptomonedelor, finanțată indirect de subvențiile oferite de către state propriilor cetățeni aflați în diferite forme de șomaj sau de program de lucru redus, a atins dimensiuni istorice, înregistrând creșteri ce pot fi ușor calificate cac fiind astronomice.

Provocările pentru 2022 rămân numeroase, începând de la cele imprevizibile, cum ar fi noile variante ale tulpinii de coronavirus, până la cele mai ușor previzibile, cum ar fi impactul unei inflații globale asupra economiei, problemele logistice ale tuturor ramurilor industriale, nerezolvate și chiar accentuate pe parcursul anului 2021, dar și posibilitatea unor conflicte de mari dimensiuni, alimentate de tensiunile regionale, în special în proximitatea granițelor Rusiei.

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
1Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry