Arabia Saudită, între SUA, Rusia și China

Statele Unite și Marea Britanie intensifică presiunile asupra Arabiei Saudite pentru ca aceasta să extragă mai mult petrol și să se alinieze eforturilor de izolare a Rusiei, în timp ce Riadul nu s-a arătat prea încântat de solicitare și a reluat amenințarea de a renunța la dolar ca instrument de schimb al vânzărilor de petrol către China.

Premierul britanic Boris Johnson a vizitat miercuri cel mai mare exportator de țiței din lume, la o zi după ce consilierul american pe probleme de securitate Brett McGurk a sosit împreună cu o delegație americană.

Arabia Saudită și vecinul său, Emiratele Arabe Unite, sunt unii dintre puținii producători cu rezerve de capacitate de producție, au ignorat apelurile Occidentului de a extrage mai mult țiței pentru a calma prețurile în creștere și au respectat acordul OPEC+ cu Rusia și celelalte părți semnatare.

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, a fost acuzat concret și direct de către puterile Occidentale în legătură cu asasinarea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, cu privire situația drepturilor omului la Riad și cu privire la războiul din Yemen, unde se confruntă cu milițiile rebele susținute de Iran. Președintele SUA, Joe Biden, a refuzat, până acum, să trateze direct cu prințul.

În condițiile în care relațiile dintre SUA și Arabia Saudită sunt la un nivel scăzut, prințul a răspuns prin consolidarea legăturilor cu Rusia și China, chiar dacă regatul are în continuare legături strânse de securitate cu Washingtonul.

McGurk și alți oficiali americani s-au întâlnit marți cu înalți oficiali saudiți, încercând să crească presiunea asupra statului arab cu privire la creșterea producției de petrol și încheierea războiului din Yemen, unde forțele conduse de Arabia Saudită se luptă cu grupul Houthi susținut de Iran.

Premierul britanic a descris în schimb Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite ca fiind „parteneri internaționali cheie” în efortul de a desprinde lumea de dependența de combustibilii fosili rusești și de a pune presiune asupra președintelui rus Vladimir Putin după ce Moscova a atacat Ucraina.

Deocamdată, Arabia Saudită nu a dat niciun semn de renunțare la un pact de aprovizionare cu petrol încheiat între Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați, inclusiv Rusia, în urma căruia grupul cunoscut sub numele de OPEC+ a crescut producția de petrol doar treptat.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry