Atacul asupra Capitoliului – Gânduri și imagini

Imagini șocante au răscolit ieri o planetă întreagă dezvăluind o cu totul altă latură a Statelor Unite ale Americii. Violența dezlănțuită, primitivă a pătruns în nucleul democrației americane și ș-a făcut de cap.

Prețul a fost unul foarte mare. Patru oameni și-au lăsat viața în acea clădire. Printre ei și o femeie. Ashli Babbit. Veterană a forțelor aeriene ale SUA, a activat timp de 14 ani în cadrul acestora, luptând în numeroase misiuni externe. Cu toate acestea, femeia în vârstă de 44 de ani a fost împușcată mortal de forțele de ordine din interiorul Capitoliului.

Surpriza acestei acțiuni dezlănțuite nu este egalată decât de surpriza succesului ei. Forțele de ordine aveau patru linii defensive constituite în exteriorul clădirii, dispuneau de forțe de ordine evident suficiente și aveau aparent dreptul de a utiliza muniție letală.

Cum de au fost abandonate pozițiile? De ce s-a permis accesul în clădire?

Probabil că răspunsul va întârzia sau se va pierde între filele cărților de istorie. Nu cred că cineva își va asuma predarea Capitoliului, cu atât mai mult, cu cât miza acestei acțiuni era separarea președintelui în funcție, Donald Trump, de susținătorii săi republicani.

Cine ar mai avea curajul să i se alăture după astfel de imagini. Mai ales că el este responsabil, nu-i așa?

Cum s-a ajuns la această defulare spectaculoasă (și probabil nu finală) a unui număr atât de mare de cetățeni? Ce i-a motivat pe aceștia să atace Capitoliul și să aducă deservicii de imagine atât de semnificative propriei țări?

Răspunsurile sunt multiple și pornesc din momentul câștigării mandatului de către Donald Trump în 2016. Aproape imediat, boicotul presei mainstream a fost evident. Canalele de știri au transmis pe parcursul întregului său mandat aproape exclusiv știri negative despre președinte, ignorând orice fel de realizări ale acestuia.

Alternativ, încă din campania sa electorală, Donald Trump s-a dovedit un expert în manevrarea mesajelor pe rețelele de socializare, folosind această media alternativă ca și difuzor. Cu toate șicanele proprietarilor rețelelor de socializare, care, similar patronilor trusturilor media, îi erau ostili, până ieri nu au avut curajul de a-i refuza accesul.

Ieri, vocea președintelui a fost cenzurată și pe aceste ultime canale de comunicare rămase. Astfel, analiza la rece, obiectivă, a neregulilor din cadrul procesului electoral a fost trecută pe planul secundar, iar evenimentele din Capitoliu au captat toată atenția.

Barbarismul invadatorilor și lipsa de distanțare a președintelui față de acțiunile acestora (oare cum ar fi putut să o anunțe, din moment ce televiziunile nu îi preiau mesajul, iar rețelele de socializare l-au blocat?), i-a forțat și pe ultimii republicani rămași fideli lui Trump să îl părăsească.

Surprinzător, rețelele de socializare i-au permis transmiterea unui mesaj, după ore lungi de suspendare, în care Trump anunța că va accepta tranziția pașnică în 20 ianuarie și nu se va opune instalării noului președinte Joe Biden.

Marcat de numeroase acuzații de corupție cu privire la întâmplări din perioada în care era vicepreședintele lui Barack Obama, Biden a acceptat „subvenții” extrem de suspecte, prin intermediul fiului său, de la mai mulți oligarhi străini cu interese direct legate de influența exercitată de acesta.

Puterea reală a lui Joe Biden și agenda, pe care o va urma acesta este ușor de deslușit din creșterea cotațiilor acțiunilor marilor producători de armament din SUA.

De fapt, Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite ale Americii, este atât de nerelevant în această ecuație, încât nici nu merită menționat.

Revenind la polarizarea din interiorul societății americane, trebuie să menționăm complicitatea dintre marile trusturi de media și social media pe de o parte și politicienii democrați pe de cealaltă parte. Condescendența afișată constant pe parcursul ultimilor patru ani față de alegătorii lui Trump, acuzațiile numeroase adresate acestora și faptul că reacțiile nu erau admise de pe cealaltă parte a scenei politice au dus într-o primă fază la violențele de anul trecut.

America a ars la propriu, numeroși oameni pierzându-și viețile sau agoniseala de o viață. Masele de „protestatari” au fost încurajate să devasteze orașele și să atace dușmanii de clasă de aceiași politicieni și moguli media sau IT, care își etalează astăzi șocul și groaza față de întâmplările din Capitoliu.

Vorbim despre un număr de aproximativ 74.000.000 de americani, care l-au votat pe Donald Trump și care au suportat constant jigniri pe parcursul ultimilor patru ani. Văzând la momentul actual dovezile destul de credibile ale acuzațiilor de manipulare a rezultatelor alegerilor, coroborate cu lipsa de încredere în autorități și cu totala lipsă de conținut a candidaților Biden/Harris, nemulțumirile au explodat.

Nu cred că mașinăriei media din Hollywood și Silicon Valley i-a scăpat riscul generat de dezumanizarea adversarului. Instrumentul este cunoscut, fiind aplicat în nenumărate rânduri, cazurile cele mai cunoscute fiind cele ale naziștilor în raport cu evreii și populația Europei de Est sau a comuniștilor în raport cu dușmanii de clasă.

Dezumanizarea susținătorilor lui Trump, catalogarea lor en masse ca fiind rasiști, inculți, xenofobi și negarea drepturilor lor fundamentale a dus la evenimentele regretabile de ieri din Capitoliu. Dar vina este doar într-o mică măsură a lor. Într-o mică măsură a lui Trump. Dar într-o mare măsură ea rezidă la trusturile media și conducerea democrată, care au pus paie pe foc până ce oameni nevinovați au plătit cu viețile lor propaganda.

Imaginile suprind câteva instantanee din drama derulată în Capitoliu, obținute grație AFP, AP și Fox News.

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
5Like2Love0Haha0Wow0Sad1Angry