Belarus are o nouă constituție

Constituția actualizată a Belarusului, adoptată în cadrul unui referendum național la 27 februarie, a intrat în vigoare marți. Amendamentele constituționale au fost susținute de 82,86% dintre alegători, iar un total de 78,63% dintre alegătorii cu drept de vot au participat la referendum.

La începutul lunii martie, președintele belarus, Alexander Lukașenko, a semnat decizia privind referendumul asupra modificărilor constituționale. Minskul consideră că este simbolic faptul că noua versiune a Legii fundamentale a Belarusului a intrat în vigoare la 15 martie, când țara sărbătorește Ziua Constituției, programată să coincidă cu adoptarea documentului în 1994.

Potrivit lui Lukașenko, ca urmare a reformelor constituționale, este îmbunătățit sistemului de administrație publică. Președintele belarus consideră că are în continuare suficiente posibilități de a-și exercita puterile de șef de stat, însă alte organe guvernamentale „ar trebui să își îndeplinească funcțiile cu mai multă îndrăzneală și independență”.

De acum încolo, aceeași persoană nu mai poate fi președinte al Belarusului pentru mai mult de două mandate. În plus, limita de vârstă pentru a prelua președinția a fost ridicată la 40 de ani, iar în ceea ce privește condițiile de reședință, un candidat trebuie să fie rezident permanent în Belarus timp de cel puțin 20 de ani imediat înainte de alegeri.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry