Biscuiți fără gluten sau zahăr, cu un gust de poveste

Astazi va propun biscuiti deliciosi cu tahini, faina de ovaz si scortisoara, indulciti cu banana: sunt atat de deliciosi si de sanatosi incat este pacat sa nu ne rasfatam cu ei. 

Susanul se numara printre semintele care nu ar trebui sa ne lipseasca din dieta datorita beneficiilor pe care le are pentru organism. 

Fie ca le consumam sub forma de ulei, tahini sau, pur si simplu, presarate peste diverse preparate, aceste seminte micute si gustoase  reprezinta o sursa foarte buna de calciu (100 grame semințe contin 975 miligrame de calciu, 98% din DZR), magneziu, fier, fosfor, mangan, cupru, potasiu, zinc, lecitina, vitamine (E si B1, B6, B9). 

Pentru a ne bucura la maximum de beneficiile lor, este recomandat sa le inmuiem (intre 4-6 ore), macinam sau germinam.

Indiferent de tipul de susan preferat – alb sau negru (care este mai aromat si contine mai multi antioxidanti decat cel alb) – ne vom bucura de urmatoarele benefici:

Intareste sistemului osos datorita continutului de minerale si, in special, de calciu si magneziu;
Contribuie la scaderea tensiunii arteriale – mai ales sub forma de ulei;
Micsoreaza presiunea sanguina si glucoza, fiind indicat pentru diabeticii de tip 2 si a celor hipertensivi;
Imbunatateste memoria si contribuie la echilibrul fizic si mental datorita lecitinei continute;
Traditia medicala indiana Ayurveda recomanda uleiul de susan pentru curatarea gurii, intrucat previne decaderea dintilor, halitoza, sangerarea gingivala, uscarea gatului, si intareste dintii, gingiile si falca. Procedeul presupune “mestecarea” acestuia (plimbarea uleiului prin gura) timp de 10-15 minute si apoi scuiparea sa.
Sustine sanatatea sistemului digestiv si contribuie la reducerea riscului de boli de inima si obezitate datorita continutului ridicat de fibre (aprox 30g contin 3.5g fibre/12% din DZR).

In plus, susanul este foarte versatil, putand fi folosit atat in preparate dulci (precum halva, biscuit, etc), cat si in cele sarate (este un ingredient de baza in hummus).


 Ingrediente:
30g susan
120g faina de ovaz
1 lingurita de scortisoara
60g banana
un praf de sare

 Mod de preparare:
1. Rumenim susanul intr-o tigaie fara ulei si il macinam. Adaugam 1, 2 linguri de apa si amestecam in continuare pana obtinem o pasta omogena (tahini).
2. Zdrobim banana cu o furculita, adaugam tahini si omogenizam.
3. Combinam faina de ovaz cu scortisoara si praful de sare si le adaugam peste ingredientele umede. Amestecam pana ce toate ingredientele au fost incorporate.
4. Intindem aluatul cu un sucitor (aprox 5mm grosime) si decupam cu forma care ne place (eu am folosit un pahar).
5. Preincalzim cuptorul la 180grade si coacem biscuitii 10 minute (aprox 7 min pe o parte si 3, pe cealalta, verificand sa nu se arda).

Calcul caloric per portie (2 biscuiti – 50g):
Kcal: 140
Proteine: 4.86g
Lipide: 4.65g
Carbohidrati: 22g
Fibre: 3.43g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment