Bobițe delicoase cu goji și semințe de cânepă

Micute, rosii, frumoase si gustoase, fructele de goji pot reprezenta o gustare in sine (consumate ca atare) sau pot fi adaugate in diverse deserturi, shake-uri, ceaiuri sau chiar supe si sunt recomandate a fi consumate cate mai des deoarece revigoreza si intaresc organismul uman.

Cu 19 aminoazici diferiti  (inclusiv toti cei opt aminoacizi esentiali – cei pe care organismul nu ii poate produce singur si trebuie sa ii preia din alimentatie), goji sunt o sursa completa de proteine.

Aceste fructe de tip bobite (similare cu afinele, zmeura, murele etc) contin si multe minerale (zinc, fier, cupru, calciu, germaniu, seleniu si fosfor), vitamine (B1, B2, B6 si E), beta-sitosterol (un antiinflamator), acid linoleic (un acid gras esential), zaharuri cu catena lunga cunoscute sub numele de polizaharide si antioxidanti (printre care zeaxantina, luteina si beta-carotenul).

  •  Polizaharidele, parte integranta din grupa carbohidratilor, ne intaresc sistemul imunitar, ne protejeaza celulele de mutatii genetice si calmeaza digestia;
  • Beta-carotenul (fitonutrient antioxidant) stimuleaza timusul (glanda ce produce celulele T cu rol cheie pentru imunitate) si amplifica actiunea interferonului asupra sistemului imunitar. Interferonul este una dintre cele mai importante componente ale sistemului imunitar, care joaca un rol esential in protejarea corpului de infectii virale.
  • Germaniul organic are proprietati anti-cancerigene si stimuleaza productia de interferon;
  • Luteina si zeaxantina (fitonutrienti antioxidanti care se concentreaza in centrul retinei) ne protejeaza ochii impotriva radicalilor liberi care accelereaza procesul de imbatranire a acestora, ferindu-ne de boli precum degenerarea maculara, cataracta si retinopatia diabetica.
  • Fructele de goji sustin organismul in producerea de colina (un nutrient esential, important pentru sanatatea creierului si a ficatului, reglarea metabolismului si pentru formarea unui transmitator (acetilcolina), care face posibila transmiterea impulsurilor nervoase) si de superoxid dismutaza (SOD – o enzima implicata in neutralizarea celor mai periculosi radicali liberi: radicalii superoxid).
  • itonutrientii (printre care betaina) transforma fructele de goji in aliati puternici in lupta cu inflamatiile din corp.
  • Acizii grasi (printre care acidul hexadecanoic si cel linoliec) si polizaharidele pot stimula productia de colagen si pot retine umezeala, contribuind la o infatisare mai tanara a pielii.
  • Mai mult chiar, fructele de goji stimuleaza glandele pituitara si pineala sa produca in mod natural Hormon al Cresterii Umane (HGH), un hormon-cheie care influenteaza secretia tuturor celorlalti hormoni ai corpului si incetinesc procesul de imbatranire. Responsabili de acest proces sunt cativa aminoacizi (l-glutamina si l-arginina) care stimuleaza secretia de HGH.

Eu am ales sa combin fructele de goji cu alte cateva ingrediente sanatoase si gustoase si astfel am obtinut niste bobite delicioase, delicioase  si foarte usor de pregatit (mai greu cu opritul din mancat).

Reteta pentru bobite cu goji, seminte de canepa si ulei de cocos:

Ingrediente:

1 cana fructe de goji

1 cana fulgi de cocos

1/2 cana caju crud

1 cana seminte de canepa

2 linguri ulei de cocos

1 lingura de miere

1 praf de sare

Mod de preparare:

1. Macinam nucile de caju si semintele de canepa cu ajutorul unei rasnite.

2. Adaugam toate ingredientele intr-un blender si le amestecam pana obtinem o pasta.

Tip: fructele de goji le puteti lasa intregi sau le puteti macina, in functie de consistenta dorita.

3. Formam cu mana bilute si le lasam cateva ore la frigider sa se intareasca.

Calcul caloric per portie ( 2 bobite, aprox 30g):

Kcal:165

Proteine: 5.14g

Lipide: 13g

Carbohidrati: 6.6g

Fibre: 0.8g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry