Buchețele de conopidă la cuptor

Buchetelele firave si dantelate ale conopidei sunt ideale in combinatie cu sosuri cremoase si aromate pentru ca absorb ca un burete gustul acestora. Bazandu-ma pe acest lucru am experimentat o reteta de conopida imbracata in sos de caju si ardei kapia copt pe care le-am rumenit la cuptor. Si, pentru ca dovlecelul este una dintre legumele mele preferate, am adaugat cateva cubulete de dovlecel. Rezultatul a fost super delicios si, bineinteles, sanatos.

Conopida este o sursa foarte buna de vitamine (K, C si complexul B), minerale (calciu, fosfor, potasiu, mangan), fibre si substante antioxidante, contribuind la combaterea constipatiei, diareei, indigestiei sau a arsurilor gastrice, sustinerea oxigenarii creierului, buna functionare a atentiei si memoriei.

Dovlecelul, plin si el de substante nutritive si cu putine calorii are proprietati diuretice datorita continutului ridicat de apa, lupta impotriva radicalilor liberi si sustine sanatatea inimii, amelioreaza nivelul tensiunii arteriale si neutralizeaza efectele excesului de sodiu prin potasiu (are chiar mai mult potasiu decat o banana).

Ardeiul kapia, aduce, pe langa gustul dulce si culoarea vesela, vitamine (A, C, complexul B si K), minerale (potasiu, cupru, mangan), fibre si antioxidanti, avand o multitudine de beneficii precum reglarea tranzitului intestinal (fibre), combaterea efectului radicalilor liberi (antioxidanti), cresterea densitatii osoase (vitamina K), sustinerea bunei functionari a creierului (mangan) si tratarea artritei (cupru). 

Reteta nu contine deloc ulei , singura sursa de grasime fiind caju-ul care este format, in proportie de 44% din grasimi 1:2:1 (saturate: monosaturate: polisaturate), combinatia ideala pentru sanatate si silueta.

Acest fel de mancare poate fi pastrat pana la 3 zile in frigider si incalzit in cuptor inainte de masa (daca nu cumva il mancati pe tot intr-o zi asa cum am facut eu).

Ingrediente:

1 conopida medie (aprox 500g)

1 dovlecel mediu (aprox 300g)

200g sos de caju cu ardei copt 

sare si piper (dupa gust)

1 lingura de otet

Mod de preparare:

1.Taiem conopida buchetele si o lasam 10 min in apa cu 1 lingura de otet (pentru a ne asigura ca nu ramane nici un gandacel).

2.Taiem dovlecelul cubulete.

3.Amestecam toate ingredientele intr-un vas de yena, condimentam si coacem in cuptor intre 30 si 45 de minute (in functie de cat de gros este stratul de continut).

Ingrediente sos de caju cu ardei copt:

50g caju

2 ardei kapia copti

2 linguri fulgi de drojdie inactive

1 lingurita praf de ceapa

zeama de la ½ lamiae

½ pahar apa

½ lingurita turmeric

½ lingurita boia dulce

Sare si piper (dupa gust)

Mod de preparare sos de caju cu ardei kapia:

1.Hidratam caju-ul timp de minimum 4 ore.

2.Amestecam toate ingredientele in blender pana obtinem o pasta cremoasa si omogena.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 328

Proteine: 18.5g

Lipide: 13.3g

Carbohidrati: 29.25g

Fibre: 10.75g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry