Buddha bowl – combinații infinite pentru rezultate inedite

Colorat, satios si foarte gustos, un buddha bowl este varianta ideala de a ne bucura de ingrediente sanatoase si bogate din punct de vedere nutritiv, crude sau gatite, pe care fie le avem deja in frigider, fie le pregatim special pentru acest tip de preparat.

Numele vine de la bolul pe care Buddha il purta cu el peste tot unde mergea si unde primea mancare de la localnici. La finalul zilei, el manca tot ce gasea in el.

Unul din cele mai raspandite idei culinare de pe internet, buddha bowl-ul poate contine orice ingrediente ne plac, gatite asa cum ne place si amestecate intr-un castron. In cazul acestui preparat putem spune fara teama de a exagera ca “the sky is the limit”.

Putem folosi diverse texturi (de la cremos, la crocant) in timp ce amestecam proteine, grasimi sanatoase, minerale, vitamine si alte tipuri de nutrienti care sa ne tina in forma pe tot parcursul zilei.

Ingredientele pot fi o baza  (orez, quinoa, hrisca), surse de proteine (naut, linte, fasole, mazare, soia), legume (orice tip, crude sau gatite), sosuri/dressing-uri sau piureuri (hummus, piure de mazare, sos de caju), nuci, alune , migdale, caju, semințe (floarea soarelui, in, chia, de dovleac, canepa) sau germeni.

O idee de buddha bowl ar fi urmatoarea: fasole neagra, rosii, patrunjel, catina si sos de caju.

🪐 Fasolea neagra are un continut perfect echilibrat de carbohidrati complecsi si proteine, cu foarte putine grasimi, in special acizi grasi esentiali, omega-3 si omega-6. Toate acestea sunt completate de flavonoizi, in special antocianina, cu proprietati puternic antioxidante.

🍅 Rosiile contin fitonutrienti si antioxidanti, care ne ajuta sa luptam cu radicalii liberi, sustin dezvoltarea celulelor sanatoase si stopeaza multiplicarea celor cancerigene.

🌱 Patrunjelul contine minerale, vitamine, uleiuri volatile, flavonoizi si fibre, avand efect puternic detoxifiant si antiinflamator.

🌞 Catina este o sursa foarte buna de vitamina C contine vitamine (de 2 ori mai multa decat macesele si de 10 ori mai mult decat citricele) intarindu-ne sistemul imunitar.

🌟 Nucile de caju au o ratie ideala de grasimi – 1:2:1- saturate: mononesaturate: polinesaturate, recomandata de specialisti ca fiind o metoda exceleta de mentinere a greutatii si de reducere a colsterolului.

Reteta este foarte gustoasa si simplu de pregatit:

 Ingrediente:

100g fasole neagra fiarta
2 rosii medii
1 legatura de patrunjel tocat marunt
½ cana de catina proaspata
2 linguri sos de caju

Mod de prepare:

1. Amestecam toate ingredientele intr-un bol.

 Ingrediente sos de caju:

½ cana de caju hidratat minimum 4 ore
½ dovlecel crud
½ ardei kapia
2 linguri drojdie inactive
1 lingurita praf de usturoi
1 lingurita praf de ceapa
1 lingurita de catina (sau zeama de la jumatate de lamaie)
½ pahar de apa
sare si piper (dupa gust)

Mod de preparare:

1. Amestecam toate ingredientele cu ajutorul unui blender pana devin o pasta omogena.

Calcul caloric per portie (350g):

Kcal: 418
Proteine: 33.8g
Lipide: 15g
Carbohidrati: 75.8g
Fibre: 18g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like1Love1Haha0Wow0Sad0Angry