Călătorim după 01 Iulie? Și unde călătorim…

Cu câteva săptămâni în urmă scriam un articol în care menționam modul în care a afectat pandemia turismul la nivel Mondial, în acea perioadă situația parea a fi critică  iar viitor sezonului estival 2020 foarte incert și chiar compromis. Toată această perioadă, plină de incertitudini a fost crtitică nu doar pentru ramurile economiei mondiale ci și pentru noi oamenii, ca indivizi integrați societății de care aparținem și totuși aparținând unui întreg, fiecare dintre noi și defapt cu toții fiind responsabili de ceea ce se află în jurul nostru, acest lucru făcându-ne cumva atât creatori cât și distrugători.

Ceea ce mă fascinează este capacitatea umană de a se adapta celor mai dificile sau diverse condiții de mediu, fizice și psihologice iar noua realitate provocată de pandemie a pus individul în situația de a se folosi de toate resursele proprii pentru a supraviețui și a dat dovadă de multă creativitate, acest lucru s-a întâmplat și in turism.

Deși anul 2020 este unul dramatic iar pierderile la nivel European sunt de aproximativ 1 miliard de euro pe lună, ceea ce pare devastator pentru PIB-ul la nivel Global dar mai ales pentru milioanele de angajați din acest sector economic, turismul pare că ușor-ușor se adaptează iar situația de la începutul anului nu mai pare că acum atât de neclară.

Companiile aeriene anuntă ca vor lua noi măsuri de sănătate care urmează să fie puse în aplicare la bordul aeronavelor, în cadrul planurilor de restabilire a zborurilor începând cu 1 iulie.

Compania lowcost Wizzair, anuntă noi rute începând cu luna Iulie:

Compania aeriana de linie Turkish Airlines anunță că pentru a reduce mișcarea în interiorul aeronavei și pentru a menține distanța social, pasagerii nu mai au voie cu bagaj in cabină, cu excepția unor obiecte personale și dispositive medicale.
         Compania lowcost Blue Air iși va relua zborurile regulate la începutul lunii Iulie, după un program corelat cu masurile de biosecuritate implementate la nivel european. Inca din luna februarie, cand in tara era confirmat un singur caz de infectare cu SARS-CoV-2, Blue Air a fost prima companie aviatică din Romania ale carei aeronave au fost supuse zilnic procesului de nebulizare, folosind substanțe care sterilizează întreg spațiul în care sunt distribuite, procedura de sterilizare si dezinfectare va fi mentinută pe termen nelimitat.
            Una dintre solutiile oferite de comaniile aeriene pentru biletele de avion pe curse anulate este emiterea voucherelor rambursabile ce pot fi utilizate timp de 12 luni pe orice destinație operată de compania aeriană care a anulat cursa iar  pentru a fi mai atractiv pentru turist și pentru a încuraja evitarea refund-urilor cu numerar, unele companii aeriene vor adăuga un bonus de 12% din valoarea totală a biletului inițial.
               O altă masură implementată de companiile aeriene pentru încurajarea noilor rezervări, este permiterea schimbării zborului cu până la 3 ore înainte de plecare, fără taxă de schimbare a zborului.
            Touroperatorii se adaptează! Agentiile de turism și hotelierii vor adorda o atitudine mai flexibilă și relaxată în ceea ce privește condițiile de anulare sau modificare a unui sejur.
Toate unitățile de cazare ce-și vor redeschide activitatea dupa 15 Iunie urmează anumite protocoale de redeschidere post – covid și vor implementa noi măsuri de preventie, siguranță, sănătate și igienă în toate departamentele: recepție, menaj, curațenie, săli de luat masa, baruri, bucătarii, cofetărie, recepție de mărfuri, centru de servicii tehnice, zone industriale, zone de personal, transport de personal, fitness și plaje.

Deși OMT (Organizația Mondială a Turismului) estimează o scădere de pâna la 80% fața de anul 2019 (în funcție de cât timp rămân valabile restricțiile de călătorie), totuși există câteva semne că în anumite regiuni călătoriile se reiau. chiar și așa este precoce să se vorbească de o recuperare economică în acest domeniu.

Având în vedere că perioda vacanței este la o săptămână distanță iar știrile privind preluarea curselor aeriene, deschiderea hotelurilor, restaurantelor sunt tot mai prezente și cheful nostru de plimbare pare din ce in ce mai activat. Astfel în urma statisticilor privind evoluția noului coronavirus și informatiilor venite din partea specialiștilor și oficialilor din diferite țări, printre destinațiile în care riscul de îmbolnăvire este considerat redus, regasim: Grecia, Portugalia, Croaţia, Muntenegru, Polonia, Malta, Finlanda, Georgia, Austria, Slovenia, Lituania, Letonia, România.
Foarte important de menționat pentru asigurarea turiștilor dornici de călătorie că, între ţările care au ieşit sau ce urmează să iasă oficial din această criză şi care vor renunța la perioada de carantinare obligatorie, autorităţile europene anuntă că pentru deplasarea turiştilor către şi dinspre zonele de destinaţie au în vedere soluţii precum „podurile aeriene” sau „coridoarele de vacanţă” (în cazul transportului rutier).
Destinațiile sus amintite au implementat de asemenea reguli foarte stricte și specifice privind igiena în spațiile de cazare, restaurant, magazine, distanțarea social, disponibilitatea maștilor, vor asigura schimbarea filtrelor de aer condiționat între cazare și decazare.
         –   Despre România puteți descoperi locații frumoase aici https://bvpress.ro/romania-asteapta-sa-o-descoperi-frumos-si-in-tihna/

         –   Portugalia este țara mereu surprinzătoare iar Algarve este destinația exotică a Europei, este o reală comoară a naturii iar ca și cazare poți opta pentru variantele mai intime, mai retrase, pensiuni, apartamente, hoteluri boutique.
Insulele Azore sunt o alta opțiune de vacanță mai ales că reprezintă teritoriul portughez cel mai puțin afectat de noul coronavirus.

Algarve
  • Grecia este mereu o alegere bună, este una dintre destinațiile cele mai diversificate iar anul acesta poți opta pentru Insulele Corfu, Thassos sau Skiathos, destinații grecesti cu peisaje paradisiatice, gastronomie delicioasă, atmosferă relaxantă cu acel farniente pe care doar in Italia il mai regasesti.
    Slovenia – gasesti informatii aici https://bvpress.ro/slovenia-o-alege-frumoasa/
  • Croatia și Muntenegru sunt alte tari slab afectate de Covid-19 și care sunt bine pregătite pentru întampinarea turistilor. În Croția te poți bucura de un city break în capitala Zgreb sau poți alege să petreci vacanta de vară în minunatul oraș maritim Cavtat, ideal pentru vacantele in familie dar si pentru iubitorii de natură sau sporturi nautice.
  • În Muntenegru, Kotor a rămas zona verde pe toată perioada de criză, fără nici un caz de covid fiind considerată de mulțiuna dintre cele mai frumoase zone din Europa
Muntenegru
  • Georgia este de departe una dintre țările cel mai puțin afectate de coronavirus. Mai mult, acestă țarăeste și una dintre cele mai sigure din Europa, având o rată a criminalității de până la 5 ori mai mica față de restul țărilor europene, așa că Batumi poate fi o destinație neașteptată dar la modul plăcut de vacanță iar dacă nu ești incă convins, poți opta să descoperi orașul toamna.
  • Malta o altă desținație puțin afectată de noul viruspoate fi perfectă pentru vacanta de familie iar Gozo locația ideală pentru cupluri sau iubitorii de scufundări.
  • Polonia, Austria, Lituania, Letonia sunt destinatii sigure iar un city breack intr-una dintre aceste țări te poate încânta cu o experiență unică și personală.
    Polonia este una dintre locurile fashion ale Europei iar Gdansk este ‘’Perla Balticii’

Orice destinație vei alege, important este să o faci conștient și responsabil pentru a te bucura cu adevarat de libertatea de a călători!

Alte sugestii de vacanta, gasesti aici 

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism

Tell Us What You Think
0Like3Love0Haha0Wow0Sad0Angry