Ciupercile sunt intotdeauna o varianta rapida, satioasa si gustoasa, putand fi gatite intr-o multitudine de moduri, fie ca masa principala, garnitura sau ingredient in alt fel de mancare si pot fi consumate atat la micul-dejun, cat si la pranz sau cina.
In lume exista peste 100.000 de soiuri de ciuperci unele otravitoare, altele comestibile, folosite in scopuri medicinale sau chiar psihoactive/halucinogene.
Majoritatea ciupercilor comestibile contin in proportie de 98% aceleasi substante: majoritatea vitaminelor B (B1, B2,B3, B5, B6, B9), vitamina D, minerale (cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si seleniu – care poate fi gasit in putine alimente), fibre, antioxidanti si apa (90% din structura lor). In plus, nu au deloc grasimi.
- Ciupercile au efecte diuretice (datorita continutului de fibre), antiinflamatoare si ne sustin in lupta cu radicalii liberi (antioxidanti);
- Pot contribui la reglarea tensiunii arteriale (potasiu), la sustinerea activitatii glandei tiroide si a sistemului reproductiv (seleniu);
- Joaca un rol important in intarirea firul de par si infrumusetarea tenului (vitaminele D si B);
- Combinatia de minerale si vitamine ne ajuta sa avem un sistem imunitar puternic.
Reteta pentru pateu de ciuperci:
Ingrediente:
500g ciuperci champignon
2 catei de usturoi
1 ceapa uscata medie/ 1 legatura de ceapa verde
50g nuci
sare si piper (dupa gust)
Mod de preparare:
1. Spalam ciupercile, la taiem in cubulete si le punem la “calit” (cu putina apa) intr-o tigaie alaturi de ceapa taiata si ea cubulete, 1 catel de usturoi, sare si piper. In 10 minute ar trebui sa fie gata.
Tip1: adaugati putina apa la inceput pentru ca ciupercile vor lasa multa apa (doar sunt in proportie de 90% apa).
Tip 2: daca folositi ceapa verde pastrati frunzele crude pentru un plus de savoare.
2. Rumenim nucile intr-o tigaie/tava pentru un plus de aroma.
3. Adaugam toate ingredientele in blender (nu uitam de catelul de usturoi crud care a ramas si de frunzele de ceapa verde – daca aveti- vor asigura o aroma minunata pateului) si mixam pana obtinem o pasta omogena.
Calcul caloric per portie (100g):
Kcal: 96
Proteine: 4.3g
Lipide: 6g
Carbohidrati: 8g
Fibre: 5g
Sânziana Mițurca
Coach de Nutriție