Când natura îți oferă peste 100.000 de soiuri de ciuperci…

Ciupercile sunt intotdeauna o varianta rapida, satioasa si gustoasa,  putand fi gatite intr-o multitudine de moduri, fie ca masa principala, garnitura sau ingredient in alt fel de mancare si pot fi consumate atat la micul-dejun, cat si la pranz sau cina.

In lume exista peste 100.000 de soiuri de ciuperci unele otravitoare, altele comestibile, folosite in scopuri medicinale sau chiar psihoactive/halucinogene.

Majoritatea ciupercilor comestibile contin in proportie de 98% aceleasi substante: majoritatea vitaminelor B (B1, B2,B3, B5, B6, B9), vitamina D, minerale (cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si seleniu – care poate fi gasit in putine alimente), fibre, antioxidanti si apa (90% din structura lor). In plus, nu au deloc grasimi.

  • Ciupercile au efecte diuretice (datorita continutului de fibre), antiinflamatoare si ne sustin in lupta cu radicalii liberi (antioxidanti);
  • Pot contribui la reglarea tensiunii arteriale (potasiu), la sustinerea activitatii glandei tiroide si a sistemului reproductiv (seleniu);
  • Joaca un rol important in intarirea firul de par si infrumusetarea tenului (vitaminele D si B);
  • Combinatia de minerale si vitamine ne ajuta sa avem un sistem imunitar puternic.

Reteta pentru pateu de ciuperci:

Ingrediente:

500g ciuperci champignon

2 catei de usturoi

1 ceapa uscata medie/ 1 legatura de ceapa verde

50g nuci

sare si piper (dupa gust)

Mod de preparare:

1. Spalam ciupercile, la taiem in cubulete si le punem la “calit” (cu putina apa) intr-o tigaie alaturi de ceapa taiata si ea cubulete, 1 catel de usturoi, sare si piper. In 10 minute ar trebui sa fie gata.

Tip1: adaugati putina apa la inceput pentru ca ciupercile vor lasa multa apa (doar sunt in proportie de 90% apa).

Tip 2: daca folositi ceapa verde pastrati frunzele crude pentru un plus de savoare.

2. Rumenim nucile intr-o tigaie/tava pentru un plus de aroma.

3. Adaugam toate ingredientele in blender (nu uitam de catelul de usturoi crud care a ramas si de frunzele de ceapa verde – daca aveti- vor asigura o aroma minunata pateului) si mixam pana obtinem o pasta omogena.

Calcul caloric per portie (100g):

Kcal: 96

Proteine: 4.3g

Lipide: 6g

Carbohidrati: 8g

Fibre: 5g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
1Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment