Când năutul întâlnește ardeiul kapia copt

Hummusul cu ardei kapia copt este unul dintre rasfaturile mele preferate din aceste zile calde de toamna, cand soarele inca inunda bucataria plina de aromele ardeiului care se coace incet in cuptor.

Gustul minunat, aromele puternice si textura cremoasa ale acestui hummus sunt completate de proprietatile sale nutritive determinate de ingrediente: naut, ardei kapia, susan, usturoi si chimion.

Nautul este o sursa de proteine – 1 cana (200 grame) are aproximativ 15 grame de proteine, aproximativ 25% din cantitatea recomandata zilnic-, fibre, vitamine, in special in complexul de vitamine B si multe minerale, precum: calciul, potasiul, molibdenul, fosforul, fierul (o cana contine 5 mg de fier), zincul si magneziul. 

Fierul este important pentru productia de globule rosii din sange; magneziul ajuta construirea masei musculare, controlul echilibrului lichidelor din corp si reglarea batailor inimii, precum si a tensiunii arteriale.

Ardeiul kapia ne asigura vitamine (A, E, C, complexul B si K), fibre si antioxidanti, printre care licopenul (pigmentul care ii da culoarea rosie) cu o multime de efecte benefice; unele studii indica chiar ca ar reduce riscul de cancer de prostata, cancer de col uterin, precum si de cancer pancreatic. Vitamina K creste nivelul unei proteine esentiale pentru mentinerea sanatatii osoase, reducand riscul de osteoporoza, in timp ce vitaminele C, A, E, B3 si B6 protejeaza sistemul imunitar, mentin pielea tanara, parul sanatos si contribuie la reinnoirea celulara.

Susanul contine proteine, vitamine (B, D si E), ulei (pana la 65%), fitosterine, esteri si alcooli, avand rol vitalizant, antiastenic, regenerant, vitaminizant, calmant si stimulent intelectual.

Usturoiul joaca un rol important in reducerea inflamatiei datorita compusilor cu continut de sulf pe care ii contine, care stimuleaza sistemul imunitar sa lupte impotriva cancerului.

Reteta pentru hummus cu ardei kapia copt:

Ingrediente:

200g naut fiert

3 ardei kapia copti

3 catei de usturoi

2 linguri seminte de susan

2-3 linguri ulei de masline

1/2 lingurita chimion

Zeama de la 1 lamaie (daca lamaia este mare sau foarte zemoasa, folositi doar ½ din ea)

1 foaie de dafin

Sare (dupa gust)

Mod de preparare:

1. Lasam nautul la inmuiat peste noapte in 500 ml de apa.

2. Aruncam apa in care a stat nautul, il spalam bine si il fierbem, la foc mic, timp de aprox 1,5 ore impreuna cu foaia de dafin.

3. Intre timp coacem ardeii kapia in cuptor si ii curatam de coaja, cotor si seminte.

4. Rumenim semintele de susan intr-o tigaie, la foc mediu, timp 2-3 minute amestecand incontinuu ca sa nu se arda.

5. Rasnim semintele de susan si adaugam uleiul de masline (=sos tahini ).

Tip: Puteti folosi sos tahini gata preparat, dar asigurati-va ca are cat mai putini conservanti si aditivi posibili. 

6. Curatam usturoiul si il pisam.

7. Adaugam toate ingredientele intr-un blender si amestecam pana obtinem o pasta fina, cremoasa si extrem de gustoasa.

Calcul caloric per portie (200g):

Kcal: 369

Proteine: 10.3g

Lipide: 17.2g

Carbohidrati: 43g

Fibre: 8.5g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
1Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment