Cauza decesului: COVID-19 sau infecțiile nosocomiale?

Managerul Institutului ”Marius Nasta” acuză că pacienți cu COVID-19 internați la ATI au fost aduși cu infecții nosocomiale și din spitalele din Brașov.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, a declarat, vineri seara, la Digi 24, că trei pacienți cu COVID-19 internați la terapie intensivă în spitalul pe care îl conduce au fost aduși cu infecții nosocomiale de la Spitalul Județean Brașov.

”Atunci când ai pacienți critici, care vin din diverse spitale, care au fost internați în alte terapii în unitățile respective, de foarte multe ori vin încărcați cu o floră de spital. În acest moment avem trei pacienți care au floră multiplu rezistentă, motiv pentru care am limitat internările în terapie intensivă COVID, pentru că este normal să-i tratăm pe cei pe care îi avem, să facem curat și după aceea să primim alți pacienți”, a declarat Beatrice Mahler.

Managerul Institutului “Marius Nasta” a spus că infecțiile nosocomiale sunt o problemă a secțiilor de terapie intensivă din toată lumea, dar ea trebuie raportată, “pentru că înseamnă siguranța pacientului, înseamnă grija pentru pacient”. 

“Dacă vorbim de terapia respiratorie, numărul infecțiilor nosocomiale nu este în creștere fată de anul trecut, însă dacă vorbim de terapia COVID, aici suprasolicitarea pe aceste paturi este extrem de mare, pentru că numărul de cazuri care necesită terapie intensivă, mai ales în București, unde avem cel mai mare număr de infectări, este foarte mare. Mai mult decât atât, avem solicitări de transferuri din alte terapii intensive, pentru că, fără falsă modestie, spun cp avem specialiști bine pregătiți, avem aparatură și putem să oferim speranța la viață. Însă nu putem oferi această speranță la viață, dacă nu oferim și condiții”, a explicat, la Digi 24, managerul de la “Marius Nasta”.

Beatrice Mahler a menționat că terapia COVID de la institut este una nouă, deschisă în luna mai, într-o clădire nouă, complet renovată.

“Noi le facem analize (pacienților transferați) în momentul în care ei ajung, este protocolul de primire”, a afirmat Mahler, menționând pacienții au venit de la un spital din Brașov. Ea a precizat că a fost declanșată anchetă epidemiologică la “Marius Nasta”, fiind transmisă Direcției de Sănătate Publică, iar ancheta va continua. Se va extinde ca și la Brașov.

“Eu cred că fiecare manager trebuie să-și evalueze propria ogradă și să decidă ce e mai bine de făcut în fiecare spital”, a adăugat Mahler.

Dat fiind acest context și sincronizarea acestuia cu momentul deschiderii instituțiilor de învățământ, riscul crescut de răspândire a diferitelor tipuri de infecții și gradul de încărcare al spitalelor, credem că publicarea următoarelor date este imperios necesară:

1) Testele de sanitație efectuate în spitalele din Brașov în perioada 2019-2020 – prezent pentru mâini și suprafețe.

2) Situația la zi cu privire la numărul de îmbolnăviri  al personalului medical cu infecții nosocomiale.

3) Situația la zi cu privire la îmbolnăviri a pacienților infectați cu nosocomiale.

4) Procedurile de descărcare de sarcină privind inspecția internă SSM cu privire la infecțiile spitalicești.

5) Situația la zi prezentată de Edilul Brașovului cu privire la analiza apei potabile a orașului Brașov și în școlile și liceele din Brașov.

6) Agrementarea RENAR cu privire la aparatele care efectuează Testele COVID19 la Brașov.

7) Nivelul de calificare al personalului care efectuează testările și certificările acestora.

8) Avizarea procedurilor de recoltare, transportare și protective a mostrelor și testelor SARS COV19.

Redacția BrasovPress

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry