Ce putem face in momentele in care chiar am rontai ceva, dar totusi vrem sa evitam chipsurile sau alte tipuri de junk-food? Coacem naut condimentat si aromat in cuptor.Este delicios, sanatos si super usor de pregatit.
Nautul reprezinta o sursa buna de proteine: 1 cana (200 grame) are 18 grame de proteine, aproximativ 25% din cantitatea recomandata zilnic. In plus, contine fibre, vitamine, in special complexul B si minerale, (calciu, potasiu, molibdenu, fosfor, fier, zinc si magneziu).
Printre beneficiile consumului de naut se numara:
- Fibrele ajuta la reglarea glicemiei, previn constipatia si reduc nivelul colesterolului;
- Acidul folic este un nutrient vital pentru creier si pentru sanatatea sistemului nervos, pentru productia de globule rosii din sange, pentru sanatatea sistemului cardiovascular si pentru sanatatea sistemului reproducator;
- Fierul este esential pentru producerea globulelor rosii din sange, ferindu-ne de anemie, contribuie la o buna sanatate a sistemul imunitar precum si la reglarea temperaturii corpului;
- Magneziul joaca un rol in important in functionarea muschilor si a nervilor (inclusiv in actiunea muschiului inimii), contribuind astfel la calmarea corpului si a mintii, ajuta la asimilarea calciului in oase si la reglarea nivelului de glucoza din sange, purifica organismul si elimina toxinele din corp.
Reteta pentru naut copt:
Ingrediente:
200g de naut fiert
1 foaie de dafin
1 lingurita de ulei (de care preferati)
zeama de la 1/4 lamaie
sare (dupa gust)
boia iute (sau orice condimente preferati)
Mod de preparare:
1. Lasam nautul la inmuiat peste noapte (intre 12-15 ore).
2. Spalam bine nautul si il punem la fiert cu foaia de dafin.
Tip: timpul de fierbere poate varia intre 30 si 60 de minunte (in functie de dimensiunea boabelor de naut) asa ca e important sa il verificati constant.
3. Scurgem nautul si il lasam sa se raceasca.
4. Intr-un castron amestecam uleiul cu condimentele si apoi adaugam nautul.
5. Rasfiram bine boabele de naut condimentat intr-o tava de copt si le coacem la temperatura medie intre 30 si 45 de minute, in functie de cat de crocant ne dorim sa iasa.
Tip: dupa 30 de minute va fi crocant la exterior si moale in interior; dupa 45 de minute va fi crocant in intregime.
Calcul caloric per portie (100g):
Kcal: 180
Proteine: 8.9g
Lipide: 4g
Carbohidrati: 27.4g
Fibre: 7.6g
Sânziana Mițurca
Coach de Nutriție