Cele mai frumoase 7 plaje din Grecia

Se apropie sezonul estival și odată cu acesta simțim din ce în ce mai mult nevoia de evadare din cotidianul personal. Unii dintre noi deja și-au rezervat vacanța pentru această vară iar alții abia așteptă să o facă. Se pare că sunt persoane ce au nevoie de o siguranță aproape palpabilă pentru a se încumeta în a-și programa vacanța cu câteva luni înainte, așa că așteaptă, analizează cum va fi situația atunci în plin sezon și dacă se vor simți confortabil, nu vor ezita și-si vor rezeva sejurul pe ultima sută de metri!
Indiferent de momentul când o vor face, este cert, atât cei din prima categorie cât și cei din a doua, cei mai precauți, abia așteaptă să se bucure de o escapadă!
Și cum Grecia pare a fi una dintre puținele destinații sigure și pentru acest sezon, vin în întâmpinarea și alimentarea stării de vacanță cu cele mai frumoase 7 plaje din încântătoarea Grecie iar Ellada este binecuvântată cu plaje mirifice:

1. LICHADES, EUBEA – KAMENA VOURLA

(imagine preluată Areki foto)
(imagine preluată Areki foto)

 Lichades sau Lichadonisia este un complex insular situat în nordul Golfului Eubea, aproape de Kamena Vourla din Grecia Centrală continental. Complexul este format din 7 insule.
Cea mai mare dintre ele se numește Manolia și este singura ce a fost locuită în trecut. Celelalte șase insule sunt Strongili, Mikri Strongili, Steno, Vagia, Vorias și Limani. Denumite „Maldivele” Greciei, insulele au apărut ca urmare a unui cutremur masiv în urmă cu mii de ani și a activității vulcanice din secolul Cenozoic. Se crede că a fost numit după slujitorul zeului Hercule, Lihas, la insule se poate ajunge prin excursii cu barca care operează din portul Kavos din Evia.
Golful Eubea trebuie saă se afle pe itinerariul celor ce aleg  vacanța pe mare la bordul unui catamaran sau yacht.

2. PLAJA ELAFONISI, INSULA CRETA

(imagine preluată Getty images)

Nu cu mult timp în urmă, plaja Elafonisi era un secret cunoscut de foarte puțini turișt. Apoi, în 2014, a fost numită una dintre primele 25 de plaje din lume de pe TripAdvisor iar secretul a fost sulbertat! De atunci această plajă de pe coasta de sud-vest a Cretei a devenit  un paradis la îndemâna tuturor!
Elafonisi este de fapt o insulă, separată de coasta de sud-vest a Cretei, printr-o lagună caldă și superficială și o bară de nisip care este scufundată sub aproximativ un metru de apă cel mult în timpul mareei.
Zona este o rezervație naturală clasificată la nivel internațional. Nu există umbră și, deoarece scaunele și umbrelele de plajă nu sunt permise, este totuși aleasă de mai puțini turiști…asta nu este neapărat rău!
Insula, un paradis al iubitorilor de natură, se termină într-un afloriment stâncos și turnuri ciudate, independente de rocă formate de vânt și apă. Găzduiește peste 100 de plante rare, inclusiv narcise marine înflorite în vară dar cea mai rara planta este este bulbul cu înflorire de iarnă Androcymbium rechingeri, este atât de rar încât nici măcar nu are un nume comun și nu se găsește nicăieri altundeva în lume.
O altă particularitate a zonei este nisipul foarte roz, de care vă puteți bucura dacă mergeți la începutul sezonului. 

3. PLAJA PLAKA, INSULA NAXOS

(imagine preluată greeklandscapes.com)

Plajele bătute de vânt din Cicladele Greciei sunt printre cele mai dramatice. Varietatea liniei de coastă este uluitoare, mile și mile de dune de nisip ce se preling de-a lungul coastei de sud-vest a Insulei Naxos, te îmbie pur și simplu la visare.
Naxos este cea mai mare si cea mai verde dintre insulele cicladice și pare că are
nisipul cel mai auriu în care ți se poate afunda piciorul.
Această insulă relaxată este înfășurată în plaje lungi și nisipoase iar interiorul îi este plin de ferme, plantații de măslini, sate tradiționale fermecătoare, ruine antice ale templelor și peste 200 de biserici bizantine.
Plaja din Plaka, o întindere nesfârșită de nisip auriu, cu ape limpezi ca cristalul, ideale pentru înot și windsurfing este o continuare a plajei Agia Anna, cu dune de nisip împodobite cu crini de mare și, deși este una organizată, este foarte liniștită, deoarece mulțimile nu sunt niciodată suficiente pentru a o face să pară „plină”. 

4. PLAJA KOUKOUNARIES, INSULA SKIATHOS

O altă plajă de care te îndrăgostești iremediabil este Koukounaries de pe Insula Skiathos. La cât de mult se vorbește despre ea, sincer am crezut că e doar marketing, însă când am vazut-o pentru prima oară, am înțeles de ce este atât de admirată și preferată de toți cei ce ajung pe insulă.
De cum am ajuns pe plajă, m-a acaparat întru totul priveliștea: o fâșie lată de nisip auriu și cu o lungime de 1,5 km, apa turcoaz, atât de limpede cu intrare lină până departe în larg (ideală pentru copii), abundența de pini de lângă plajă, stâncile ce străjuie golful, jocurile de lumini solare iar ca tabloul să fie perfect totul a fost aprobat de grația unor lebede albe și negre ce ne-au onorat cu prezența chiar până la țărm .. o minunăție!  Apoi .. când am pus piciorul pe nisip, a fost ca și când am călcat pe așternuturi fine de mătase fluidă… de senzație! Nisipul de pe Koukounaries este clar cel mai fin nisip pe care am călcat.
Am cunoscut plaja în plină pandemie iar asta a fost în avantajul meu, m-am bucurat de cea mai faimoasă plajă a Insulei Skiathos fără turiști pentru că în alte condiții, plaja ar fi fost aglomerată.
Koukounaries este, de asemenea, cunoscut sub numele de “Chrisi Ammos”, adică nisip auriu, deoarece are nisip sub formă de pulbere cu textură fină, care sclipește sub soare,echilibrând perfect verdele pinilor. Se mai spune despre plajă că este clasată pe locul 7 în lume, pe locul 3 în Marea Mediterană.
Golful este o destinație ideală și pentru cei ce preferă o vacanță pe mare la bordul unui catamaran sau yacht.

5. PLAJA MYTROS, INSULA KEFALONIA

(imagine preluată greek guide travel)

Insulele Ionice găzduiesc unele dintre cele mai spectaculoase plaje din Europa, printre acestea se află și uluitoarea plajă Myrtos. Situată în partea de nord-vest a frumoasei Insule Kefalonia, Myrtos este poziționat chiar între doi munți, Agia Dynati și Kalon Oros ceea ce face ca peisajele să fie deosebite. Plaja Myrtos este atât de frumoasă încât este menționată în mod constant în renumitele publicați de călătorii ca fiind una dintre cele mai frumoase 30 de plaje din lume, fiind premiată de multe ori pentru curățenia și frumusețea naturală.

6. PLAJA NAVAGIO, INSULA ZAKYNTHOS

(imagine preluată greek guide travel)

Plaja Navagio – plaja naufragiată, una dintre cele mai uimitoare plaje ale Greciei și printre cele mai intsagramabile plaje din lume, mertiă cu siguranță vizitată în timpul unei croazierei în Grecia.
Plaja, accesibilă doar cu barca a devenit celebră după un accident naval în timpul căruia naufragiul navei comerciale numite „Panagiotis” a fost urmărit de autoritățile elene, fiind suspectat de contrabandă cu alcool și țigări în Zakynthos. Nava însăși, după ce s-a prăbușit a format plaja și a făcut nisipul construit în jurul ei.
Datorită combinației unice dintre plaja neatinsă de mâna omului și nava ruginită din mijlocul ei a facut ca plaja să fie cel mai fotografiat loc din Zakynthos.
Pentru cei care doresc să admire plaja cu epava de sus, este recomandat să ajungă la mănăstirea Sfântul Gheorghe, care este considerată a fi cel mai bun punct de vizionare plagei Navagio.

7. PLAJA SARAKINIKO, INSULA MILOS

(imagine preluată greek guide travel)

… and … the best for the last!
Insula Milos sau Insula Afrodita din Grecia are o geologie unică iar acest lucru oferă unicitate la nivel mondial insulei. Plaja Sarakiniko este una dintre acele plaje pe care atunci când le vezi, ești sigur că nu mai există nicăieri altundeva pe planetă un loc la fel.
Plaja Sarakiniko este situată în partea de nord-est a insulei Milos și la doar 5 km de Adamas.
La o primă privire asupra plajei,te întrebi dacă ești pe Pământ, pe Lună sau pe altă planetă, probabil la fel cum pățești dacă mergi în Desertul Iordaniei Wadi Rum sau în Turcia la Pamukkale sau Capadocia. Peisajul este atât de ciudat, atât încât te va pune pe gânduri la mareția creației naturii, stânci înalte albe, sculptate de vânturile Mării Egee și de valurile mării albastre, un adevarat peisaj lunar.
Denumirea plajei provine de la pirații Sarakin care pe vremuri acostau la adăpostul stîncilor pentru a se odihni sau pentru a se retrage în Marea Mediterană.
Insula Milos având legătură directă cu portul Atena este o destinație preferată de iubitorii vacanțelor pe mare la bordul unui yacht.

Mi-a fost foarte greu sa aleg doar 7 plaje din multitudinea plajelor Grecești. Adevărul este că Statul Elen este cu adevărat binecuvântat ce te va surprinde de fiecare dată ce mergi să o descoperi.
Nu pot încheia fără ca măcar să menționez și alte plaje foarte frumoase: Plaja Matala, Insula Creta, plaja Perissa din Santorini, plaja Faraga din Paros, plaja Saint Paul de pe insula Rodos, Paleokastritsa din Corfu, Plaja Ornos Mykonos sau plaja Stafylo din Skopelos!
Dacă ți se pare utilă informația o poți împărtăși cu un share iar dacă ai nevoie de alte lămuriri/ informații îmi poți lăsa un comment în partea de jos a articolului sau mă poți găsi și aici

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism

Tell Us What You Think
1Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry