Lintea este atat de variata  prin forma (rotunda sau plata), culoare (rosie, galbena, verde, neagra sau maro), dimensiune (mai mica sau mai mare), gust (usor picant, cu aroma de nuca sau dulce) si textura (unele tipuri raman ferme dupa fierbere, in timp ce altele se zdobresc, fiind mai potrivite pentru supe si piureuri) incat am putea sa o folosim pentru a pregati mancaruri gustoase si complet diferite multe zile la rand.

Din punct de vedere al nutrientilor, lintea este o sursa foarte buna de proteine  (o cana de linte contine 12g de proteine, aprox 20% din DZR), vitamine din complexul B (90% din DZR de acid folic, 22% din B1, 18% din B6, 13% din B5 si 10% din B3),  minerale (magneziu, zinc, potasiu, fier, cupru, fosfor si mangan) si polifenoli precum procianidina si flavanoli cu proprietati antioxidante si neuroprotectoare.

Contribuie la reducerea nivelul de colesterol din organism si sanatatea inimii, sustine concentrarea, ajuta la formarea amintirilor si contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, combate constipatia, joaca un rol important in transmiterea oxigenului la nivelul organismului si in productia de energie, contribuind astfel si la combaterea oboselii.

Astazi am folosit linte rosie, pe care am transformat-o intr-un chec sarat, delicios si satios:

 Ingrediente:
1 (aprox 200g) cana linte hidratata (peste noapte si fiarta)
½ cana fulgi de ovaz hidratat (1 ora)
2 linguri seminte de in macinate
100 g nuci hidratate (peste noapte) si taiate grosier
1 morcov mare
1 ceapa
4 catei de usturoi
2 linguri zeama de lamaie
1 legatura de patrunjel
1 legatura de marar
½ lingurita fulgi de ardei iute
1 lingura de mustar
sare si piper (dupa gust)

 Mod de preparare:
1.Hidratam lintea (8-12 ore) si o fierbem in 2 cani de apa aproximativ 20-30 de minute.
2.Intr-o tigaie, “calim” morcovul, ceapa si usturoiul in putina apa pana se inmoaie (aprox 5-10 minute)
3.Adaugam toate ingredientele intr-un blender si le mixam pana suntem siguri ca am obtinut un amestec omogen.
4.Transferam continutul intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul preincalzit (aprox 170 grade) timp de 45 de minute. Dupa primele 15 minute adaugam ½ din sos peste chec (pe restul il vom adauga in farfurie).
5.Lasam checul sa se raceasca in tava inainte de a il scoate.

 Ingrediente sos de rosii:
½ cana sos de rosii
2 linguri otet balsamic
sare si piper (dupa gust)

 Mod de preparare sos de rosii:
1.Fierbem toate ingredientele la foc mic timp de 30 min (pana scade).

Calcul caloric per portie/2 felii (200g):
Kcal: 399
Proteine: 17g
Lipide: 6.96g
Carbohidrati: 49.47g
Fibre: 9.43g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment