Chifteluțe de dovlecel – gustoase și sănătoase

Dovleceii sunt niste legume minunate. Contin peste 90% apa, vitamine (A, K, B, B9, B6, B1, B2, B3, si colina), minerale (potasiu, zinc, magneziu, calciu, fier, mangan si fosfor), fibre si antioxidanti.

Contribuie la buna functionare a rinichilor, ficatulului si colonului, regleaza tranzitul intestinal, lupta impotriva radicalilor liberi si reduc inflamatiile din corp.

In plus, imbunatatesc memoria, previn imbatranirea prematura a celulelor si instalarea bolilor degenerative ale sistemului nervos, sustin sanatatea inimii, amelioreaza nivelul tensiunii arteriale si neutralizeaza efectele excesului de sodiu prin potasiu (contin mai mult potasiu decat o banana).

Sunt foarte usor de preparat si pot fi folositi intr-o gama foarte variata de preparate de la supe, salate (chiar si crud), tocanite, chiftelute, placinte (dulci sau sarate) si lista ar putea continua.

Reteta de astazi este pentru chiftelute de dovlecel:

Ingrediente:

2 dovlecei medii (aprox 500g)

2 linguri de fulgi de drojdie inactiva (pentru gustul de branza si un plus de proteine)

2 linguri de seminte de in

2 linguri de faina (de orez sau integrala, din grau)

1 legatura de marar

1 legatura de patrunjel

sare si piper (dupa gust)

 Mod de preparare:

1. Curatam si radem dovleceii pe razatoarea mare apoi ii punem intr-un castron cu putina sare.

2. Macinam semintele de in cu ajutorul unei rasnite.

Tip: daca nu aveti rasnita, puteti pune semintele de in la inmuiat in apa pana capata o textura gelatinoasa. Folositi toata compozitia (seminte+apa) in loc de faina de in; va avea acelasi efect de a lega aluatul.

3. Stoarcem bine dovlecii de excesul de apa si ii amestecam cu fulgii de drojdie inactiva, verdeata tocata marunt, sarea si piperul.

4. Intr-un vas separat amestecam faina de in cu faina de orez/faina integrala si le adaugam peste compozitia uda amestecand pana obtinem o pasta omogena.

Tip: daca folositi seminte de in inmuiate in apa, adaugati-le peste dovlecei si amestecati bine inainte de a adauga si celalta faina.

5. Formam chiftelutele si le punem in tava, pe foaie de copt unsa cu putin ulei.

6. Le coacem in cuptor timp de aproximativ 30 de minute.

Calcul caloric per portie (200g):

Kcal: 140

Proteine: 8.3g

Lipide: 3.2g

Carbohidrati: 20.2g

Fibre: 7.7g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry