Ascunse in tecile verzi, bobitele de mazare isi scot capul la lumina  la prima strangere putin mai ferma a casutei in care dorm pentru a se alimenta cu proteine, vitamine (A, C, K si complexul B), minerale (fier, mangan) fibre si carbohidrati.

Pe langa gustul delicios si culoarea vesela, mazarea are multe beneficii pentru corpul nostru:

🍃 Reprezinta o sursa buna de proteine: 8 grame / cana ceea ce reprezinta aproximativ 1/7 din necesarul zilnic;

🍃 Ne sustine sanatatea oaselor si a inimii datorita continutului ridicat de vitamina K (o cana furnizeaza 46% din necesarul zilnic);

🍃 Ne ajuta sa ne mentinem o greutate normala datorita unui continut scazut de calorii si a unuia ridicat de fibre (8 grame / cana, adica 36% din necesarul zilnic). Fibrele contribuie la mentinerea senzatiei de satietate pentru un timp indelungat si previn constipatia;

🍃 Are proprietati antiinflamatorii si contribuie la sanatatea vaselor de sange. Acest lucru este datorat cantitatilor generoase de vitamine (precum vitaminele B1, B2, B3, B6 si acidul folic) care reduc nivelurile homocisteinei (o toxina periculoasa pentru organism) – un factor de risc pentru bolile cardiovasculare;

🍃 Ajuta la prevenirea semnelor imbatranirii premature si imbunatatesc aspectul tenului datorita cantitatilor mari de antioxidanti (catehine si flavonoizi);

🍃 Contine fier (o cana de mazare contine 14% din necesarul zilnic) si mangan (22% din necesarul zilnic / cana), un micronutrient vital, necesar pentru sanatatea oaselor si reglarea glicemiei.

Imi plac la nebunie supa crema si piureul de mazare , insa, de data aceasta, am gatit niste chftelute delicioase.

Reteta pentru chiftelute de mazare:

 Ingrediente:

500g mazare cruda

2 legaturi de ceapa verde

2 catei de usturoi

1/2 cana de faina integrala

zeama de la 1/2 lamaie

1/2 legatura de menta

1/2 legatura de patrunjel

sare si piper (dupa gust)

 Mod de preparare:

1. Lasam mazarea la hidratat peste noapte.

2. 3/4 din mazare o amestecam in blender cu lamaia, menta, patrunjelul, ceapa, usturoiul sarea si piperul.

3. Amestecam pasta obtinuta cu bobitele de mazare ramase si faina pana obtinem un amestec omogen.

Tip: daca nu vreti sa gasiti bobite de mazare in chiftelute, puteti pasa toata mazarea pentru o consistenata mai omogena.

4. Formam chiftelute pe care le punem la copt, in cuptor, la foc mediu, timp de aproximativ 30 de minute.

Tip: o forma mai plata a chiftelutelor le va permite sa se patrunda mai usor si sa se coaca mai repede.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 234

Proteine: 12.6g

Lipide: 1.8g

Carbohidrati: 50.2g

Fibre:8.7g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment