Chifteluțe din morcovi, ardei roșu și orez integral

Vremea rece ma indeamna sa folosesc cuptorul cat de des pot. Combinatia de caldura placuta si mirosuri imbietoare care inunda bucataria imi bucura sufletul de fiecare data. Asa ca astazi am profitat de frigul de afara si mi-am incalzit sufletul cu o portie de chiftelute din morcovi, ardei rosu si orez integral, delicioase si sanatoase deopotriva.

Morcovii sunt bogati in betacaroten, transformat de organism in vitamina A, responsabil de sanatatea ochilor si de protectia impotriva efectelor razelor UV (care duc la aparitia ridurilor). Contin, de asemenea, vitamina C – aliatul numarul 1 al imunitatii si au un indice glicemic scazut care mentine nivelul de zahar din sange la un nivel mic. In plus, caloriile putine si senzatia de satietate contribuie la scaderea in greutate. 

Orezul integral este sarac in grasimi, dar bogat in vitamine din complexul B (B1, B6 si B3), E si K, minerale precum calciu, mangan, magneziu si fosfor si fibre. In plus, nu contine gluten. 

Eu intotdeauna hidratez orezul integral peste noapte (min 8-12 ore) pentru a desface acidul fitic (acid ce protejeaza boabele cerealelor pentru ca acestea sa nu germineze pana cand nu apar conditiile prielnice dezvoltarii plantei, dar pe care organismul uman nu il poate digera si care impiedica absorbtia nutrientilor) pentru a profita de toate beneficiile acestei cereale minunate. 

Ardeiul rosu este sursa de vitamine (A, C, complexul B si K), minerale (potasiu, cupru, mangan), fibre si antioxidanti avand o multitudine de beneficii: regleaza tranzitul intestinal (fibre), combate efectul radicalilor liberi (antioxidanti), creste densitatea osoasa (vitamina K), sustine buna functionare a creierului (mangan) si trateaza artrita (cupru). In plus, poate reduce riscul de cancer de prostata, de col uterin sau pancreatic datorita licopenului.

Reteta pentru chiftelute din morcovi, ardei rosu si orez integral:

Ingrediente:

2 morcovi mari

1 ceapa

2 cartofi

1 ardei rosu

150-200g orez integral

1 legatura de patrunjel

sare si piper (dupa gust)

1 lingurita de ulei (pentru uns foaia de copt)

Mod de preparare:

1.Fierbem cartofii pana se inmoaie, apoi ii pisam pana obtinem o pasta omogena.

2.Fierbem orezul.

3.Radem morcovii pe razatoarea mare, tocam ceapa marunt si le “calim” 10 minute in apa (adaugam 2-3 linguri de apa la aceasta cantitatea de legume).

4.Taiem ardeiul rosu cubulate si tocam patrunjelul marunt.

5.Amestecam toate ingredientele, le dam forma unor chiftelute plate ca sa se coaca uniform.

6.Ungem o foaie de copt cu ulei si coacem chiftelutele in cuptor vreme de 25-35 de minute.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 187.14

Proteine: 3.78g

Lipide: 4.42g

Carbohidrati: 33.57g

Fibre: 5.85g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry