China presează SUA cu privire la laboratoarele din Ucraina

Autoritățile chineze au îndemnat SUA să dea dovadă de transparență cu privire la laboratoarele biologice descoperite recent în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, în cadrul unei conferințe de presă.

Activitatea biologică militară din Ucraina a stârnit alarma în întreaga comunitate globală”, a insistat diplomatul.

Potrivit datelor făcute publice recent, „există zeci de laboratoare biologice în Ucraina care funcționează sub instrucțiunile Departamentului american al Apărării”, a declarat Zhao Lijian, subliniind că „SUA au investit peste 200 de milioane de dolari în aceste laboratoare”.

„Americanii au susținut întotdeauna sus și tare ceea ce ei numesc deschidere și transparență”, a continuat el. „Dacă americanii susțin că aceste informații sunt false, atunci de ce nu publică informații detaliate și astfel își dovedesc integritatea?”, a întrebat el. “Dacă SUA vor să își dovedească deschiderea, atunci de ce nu deschid aceste laboratoare biologice pentru o anchetă independentă a experților internaționali?”, a argumentat diplomatul.

Anterior, comandantul trupelor de protecție nucleară, biologică și chimică ale Rusiei, Igor Kirillov, a informat că în Ucraina a fost înființată o rețea de peste 30 de laboratoare biologice, contractată de Agenția americană de reducere a amenințărilor la adresa apărării (DTRA). Potrivit lui Kirillov, la 24 februarie, toate aceste laboratoare au primit un ordin din partea Ministerului ucrainean al Sănătății de a elimina complet agenții biologici depozitați.

Declarațiile părții chineze vin după ce partea americană prin vocea directoarei de comunicare a Casei Albe, Jen Psaki, a respins acuzațiile.

Aceasta a acuzat „afirmațiile false” ale Rusiei, și a scris pe Twitter: „Rusia este cea care are un istoric lung și bine documentat de utilizare a armelor chimice, inclusiv în tentative de asasinat și otrăvire a dușmanilor politici ai lui Putin, precum Alexey Navalny”.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry