Combinații alimentare corecte – prima parte

Ca sa avem o viata buna, fara probleme de sanatate, cu multa energie si putere de concentrare este bine sa acordam o atentie speciala mancarii pe care o consumam zilnic.

Mancarea si-a depasit de mult rolul de baza, devenind o reala sursa de bucurie atat pentru corp, cat si pentru suflet.

Daca suntem atenti la calitatea alimentelor, la combinarea lor corecta precum si la cantitatea consumata, atunci totul este perfect.

Iata cateva combinatii potrivite care ne ajuta sa ne mentinem sanatosi si supli. 

Incepem cu proteinele:

☺️Proteine + condimente deoarece condimentele ajuta la accelerarea procesului de ardere a grasimilor, scad nivelul zaharului din sange si au efecte antibacteriene (de ex.: ardeiul iute – accelereza metabolismul, ghimbirul – combate problemele gastrointestinale, cuisoarele combat indigestia).

☺️Proteine + legume sarace in amidon deoarece legumele contin fibre care accelereaza tranzitul intestinal si favorizează arderea grasimilor. In plus, ele asigura energia si nutrientii esentiali si sunt sarace in calorii.

Este bine sa evitam urmatoarele combinatii:

☹️Proteine din mai multe surse la o masa (de ex.: carne cu branza, carne cu fasole boabe, etc) deoarece stomacul nu poate digera doua tipuri de alimente concentrate in acelasi timp.

☹️Proteine animale si amidon (paste, paine, cartofi, orez, produse de patiserie) deoarece cele doua tipuri de alimente necesita enzime diferite pentru a fi digerate motiv pentru care nici unul dintre ele nu va fi digerat complet.

☹️Proteine si alimente grase (unt, ulei) deoarece grasimile amestecate cu proteine ingreuneaza foarte mult trecera mancarii din stomac in intestinul subtire unde are loc asimilarea nutrientilor.

Combinatia mea ideala de proteine o reprezinta salata de quinoa (sursa de proteina) cu spanac, rucola, broccoli, fenicul, porumb si rosii.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 280

Proteine: 13g

Lipide: 14g

Carbohidrati: 30g

Fibre:14g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry