Conjuncția Marte … Lilith

De sâmbãtã ascult încontinuu Sinnerman de Nina Simone și nu mã mai satur de melodia asta! Vorbește tuturor celulelor mele și îmi rãsunã în cap de dimineața pânã seara, dansez pe ea la 2 dimineața și o cânt și pe stradã. Adicã ori am avut opoziție Pluto(obsesie) – Mercur (gândire), ori n-am mai avut 🙂 Dar melodia asta îmi vorbește despre alt tranzit care a început zilele astea și o sã fie activ vreo 3 sãptãmâni: conjuncția Marte – Lilith.

Povestea cântecului este despre un pãcãtos care aleargã la o piatra și îi cere acesteia sã îl ascundã, dar ea refuzã. Apoi pãcãtosul nostru aleargã la râu și la mare, dar acestea sângerau și fierbeau și nu l-au primit. Mai departe, ajunge pãcãtosul nostru la Dumnezeu, pe care de asemenea îl roagã sã îl ascundã, cãci, iatã, se roagã de zor. Dar Dumnezeu refuzã și îi spune sã meargã la Diavol, ceea ce personajul nostru și face și constatã cã Diavolul îl aștepta în acea zi. Iar pãcãtosul începe sã strige și sã cearã “putere”.

Și-acum sã curgã analiza astrologicã (BINEÎNȚELES cã ascultând în continuare melodia!! )

Conjuncția este un aspect de suprapunere, adicã energia celor douã planete care se întâlnesc se unește, devine una pe durata aspectului. De întâlnit ziceam cã se întâlnesc Marte și Lilith (Luna Neagra).

Marte reprezintã pasiunea noastrã, acel ceva care ne face sã ne dam jos din pat dimineața, care ne face sã ne simțim energizati (și nu mã refer la cafea 😀 ); este motorul nostru, caii putere cu care înaintãm prin viațã. Acuma, dacã din varii motive aceastã pasiune nu are loc de manifestare, energia marțianã capãtã valența de agresivitate, de conflict, de rãzboi. Marte nu poate fi ținut într-un loc și dacã este nevoie sã își croiascã drumul cu sabia sau pumnii, va face fix asta.

Despre colega de aspect a lui Marte, legenda spune cã a fost prima soție a lui Adam, egala lui intru toate. Atunci când ea a refuzat sã îi facã pe plac lui Adam, sã i se supunã, el a renegat-o, iar apoi i-a cerut lui Dumnezeu sã îi dea o soție care sã-l urmeze și a primit-o pe Eva. Izgonirea a mâniat-o și îndurerat-o pe Lilith dincolo de cuvinte. Ea a avut proprii ei copii, pe care i-a trimis în lume sã îi chinuie pe copiii lui Adam și ai Evei pânã la sfârșitul timpului. Unele versiuni merg chiar mai departe și spun cã Lilith a fost șarpele care a convins-o pe Eva sã mãnânce din fructul oprit, din dorința de rãzbunare.

Acești copii ai lui Lilith sunt emoțiile noastre reprimate, pãrți din noi pe care le renegãm pentru cã nu dau bine, pentru cã așa am învãțat încã de când eram mici. Lilith este colegã de subconștient cu Pluto. În Lumea Umbrelor guvernatã de Pluto, Lilith este cetãțean de onoare, reprezentanta jumãtãții feminine a acestui tãrâm al reprimãrii, judecații, rușinii și vinovãției. 

Și timp de aproximativ 3 sãptãmâni, distinsa doamnã îi va șopti în ureche lui Marte cã mama lui nu l-a iubit și de aia l-a trimis pe câmpul de luptã, ca sã scape de el, sã fie departe de el și cã Penelopa lui îl trãdeazã în timp ce el se chinuie sã aducã progresul. Sau Dumnezeu mai știe ce alte lilithisme, cãci ãsta e stilul ei: manipulator și visceral. Ah da, toate astea în timp ce îi pune în mânã o sabie ascuțitã de generații și înmuiatã în otrava reprimãrii. 

Marte drãguțul e bãiat bun de felul lui. Își vede neabãtut de treabã: ne dã spiritul de competiție necesar sã nu ne plafonãm, sã vrem sã câștigãm ca sã avem șanse mai mari sã ne reproducem (cãci guverneazã și atracția sexualã) și așa se asigurã cã supraviețuim. Opereazã destul de mult cu principiile bazale (nivel la care lucrurile tind sã se împartã în albe sau negre) și asta îl face volatil, exploziv. Iar faptul cã se aflã în Berbec, în zodia de domiciliu, îi sporește forța.  

Problema lui Lilith cu Marte este cã fãrã influența lui, Adam și Eva nu ar fi supraviețuit. Apoi mai e și faptul cã el reprezintã energie masculinã, adicã pe Adam în legenda ei, un masculin care a dorit sã se facã voia lui mai presus de egalitatea dintre el și perechea sa. Și aceasta conjuncție este momentul perfect pentru încã un clocot (și dacã se poate și un val de sânge) în apele din melodia Ninei Simone (în astrologie, apa reprezintã emoțiile).

Unul din motivele pentru care iubesc astrologia este cã toate aceste elemente cu care opereazã reprezintã parti din noi înșine. Da, vorbim despre ele ca și personaje de sine stãtãtoare, dar le scoatem în exterior doar ca sã le privim interacțiunea cu mai multã claritate și detașare. 

Pãcãtosul din cântec suntem noi înșine când ne privim prin lentila lui Lilith. Fuga acestuia pe tot parcursul cântecului este energia lui Marte, care ne face sã alergãm din loc în loc ca sã ne gãsim refugiul, sã supraviețuim. Și prima tendințã e sã ne ducem la piatrã (aspectele materiale, bazale, instinctuale ale vieții noastre), sã ne ascundem sub ea, mânați de frica pãcatului comis. 

Am vrea sã ne ascundem în râuri și mare, în emoțiile noastre, dar ele sunt tulburi și pline de sânge dupã ani întregi de tãiat în carne vie si automutilãri din dorința de a ne ispãsi vina. Apele noastre clocotesc de furie și neputințã de a ne ridica la nivelul diverselor așteptãri pe care le avem noi înșine sau pe care le acceptãm de la alții. Nici ele nu ne mai ascund.

Și-atunci ne întoarcem la Dumnezeu, la esența noastrã, acea parte luminoasã, înaltã, înțeleaptã, armonioasã din noi și îi cerem și ei sã ne ascundã. Dar ea ne trimite la Diavol, care aici e reprezentat de Pluto și lumea lui, iadul din noi, partea demonizatã din noi, care ce sã vezi? Ne așteaptã sã îl confruntãm…sã ne înfruntãm pe noi înșine în versiunea de pãcãtos. Sã privim în ochi acea parte din noi și sã îi cerem Puterea.

Ce gãsesc foarte interesant este cã niciodatã în cântec nu aflãm de ce anume se face vinovat pãcãtosul, cu ce și cui a greșit, cum anume a pãcãtuit. De asemenea interesant gãsesc și faptul cã Lilith nu este un corp fizic (cum e Marte), ci este un punct imaginar, calculat dupã anumite principii. Și de cele mai multe ori așa este și cu “pãcatul” (umbra). La fel ca și Lilith, el este ceva calculat dupã anumite principii, raportat la altceva. El în sine nu este nici bun, nici rãu; doar contextul stabilește aceasta distincție. Și aici este cheia în gestionarea umbrelor, dupã pãrerea mea, acesta fiind scopul acestui tranzit.

O parte din noi e furioasã, agresivã, competitivã, instinctualã, repezitã, EEETC. Și pentru cã am învãțat noi cândva cã asta e “rãu” și cã nu ne putem comporta așa, pac! Reprimãm. Dedicãm altã parte din noi controlãrii laturii etichetate ca fiind nepotrivitã și ne asigurãm cã nu mai vede lumina zilei niciodatã și așa devine umbrã. Doamne ferește sã vadã și altcineva asta!! Și pentru cã umbra asta se sufoca, se zbate și vrea sã deschidã cripta în care am aruncat-o, mai rupem o parte din noi pe care o însãrcinãm cu judecarea și condamnarea aceluiași comportament atunci când îl vedem la alții.

Și uite-așa ne ducem hãituiți la Dumnezeu și îi cerem sã ne ascundã, cã ne temem, cã suferim, cã nu avem putere sa biruim in viațã. Și Dumnezeu ne trimite frumușel la “diavol” , adicã la cripta aia pentru care am rupt vreo 3 bucãți din noi. Pentru cã doar de acolo ne luãm puterea înapoi, ne întregim. Și dacã suntem întregi, nu mai avem de ce sã ne temem., nu mai alergãm de nebuni prin toatã melodia 🙂

Credits: Dori Hartley

În loc sã asmuțim Martele din noi asupra umbrei (Lilith), putem sã cãutam un context potrivit în care sã se poatã manifesta. Simți nevoia sã lovești pe cineva la fiecare 2 ore? Apuca-te de box. Compari adesea performantele tale cu ale partenerului de viațã? Angajeazã-te într-un loc în care competitivitatea este stimulatã și chiar recompensatã. Te epuizezi analizând cele mai mãrunte detalii ale oricãrei situații de ajungi  sã nu mai faci nimic? Ocupã-te de organizat evenimente.

Stiu cã pare greu sã faci asta, cã nu știi, nu poți, nu e de tine, n-ai mai fãcut , dar amintește-ți cã în timp ce gândești asta, 3 parti din tine sunt indisponibile, pentru cã se ocupã cu reprimarea, pãzesc cripta. 

În August este prima întâlnire dintre Marte și Lilith. La sfarsit de Septembrie se vor mai întâlni o datã (pentru cã Marte va avea mișcare retrogradã ) și a treia oarã va fi la începutul anului urmãtor, dar deja atunci vor schimba semnul și energia va fi diferitã. 

Eu zic cã se meritã sã folosim acest moment pentru a ne împrieteni cu Lilith și a-i asculta versiunea de poveste. Dar nu trebuie sã mã crezi pe cuvânt și poți observa dinamica în August și acționa abia o luna mai târziu, la a doua conjunctie, dacã te impiedici de vreo criptã intre timp. Sau nici o variantã de mai sus. Cum dorește cãprioara! 🙂

Tell Us What You Think
1Like2Love0Haha0Wow0Sad0Angry