Crește alarmant numărul persoanelor infectate cu virusul Covid-19 …

… și tot mai multe țări declară Starea de Urgență… Oare mai putem călători?!

În ultimile zile numărul de persoane infectate cu noul coronavirus crește alarmant, cel puțin asta demonstrează rezultatele testelor la nivel European. În acest context ne putem aștepta ca foarte multe țări să declare stare de urgență și să revină la carantina completă!
Tedros Ghebreyesus, director general OMS spune: ‘’Ne aflăm într-un moment critic în această pandemie, în special în emisfera nordică. În prea multe țări se înregistrează o creștere exponențială a cazurilor, iar acest lucru face ca spitalele și secțiile ATI să fie aproape de capacitatea maximă sau să o depășească…‘’
(sursa: https://www.who.int/director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19—23-october-2020 )

SPANIA declară starea de urgență la nivel național pentru a reduce al doilea val de coronavirus și impune o noua serie de măsuri pentru a stopa raspândirea noului virus. Premierul Sanchez a afirmat că noua stare de urgență este posibil să dureze până la începutul lunii mai 2021. Cu un număr total de 16,547 cazuri pe întreg teritoriul Insulelor Canare și 267 decese, Insulele Tenerife sunt exceptate deocamdată de la starea de urgență,  însă măsurile de prevenție și igienă sunt implementate și aici!


ITALIA,
la data de 7 Octombrie 2020, Consiliul de Miniștri al Republicii Italiene a extins starea de urgență în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 până la 31 Ianuarie 2021 iar până la 13 Noiembrie 2020 cetățenii români dar și persoanele ce au călătorit sau au tranzitat România, la întoarcerea în Italia sunt obligate să se autoizoleze și sunt supusi supravegherii medicale pentru o perioadă de 14 zile.

FRANȚA, începând cu 17 Octombrie a fost reinstituită starea de urgență pentru o perioadă de cel puțin 4 săptămâni și au fost implementate o serie de măsuri obligatorii iar nerespectarea acestora se sancționează cu amendă de la 135 euro până la 3750 euro sau cu 6 luni de închisoare (pentru încalcarea repetată a restricțiilor). Cu toate acestea încă nu sunt restricții pentru cetățenii români, chiar dacă nu este obligatoriu se recomandă testul pentru coronavirusul covid-19 și izolarea până la aflarea rezultatului


BELGIA începând cu 19 Octombrie și Belgia a decretat starea de urgență și a fost introdusă starea de asediu
, astfel în întervalul orar 00:00-05:00 este interzisă deplasarea în afara locuinței fără un motiv bine întemeiat.
Deși autoritățile NU încurajează deplasările în aceasta perioadă pe teritoriul Regatului Belgiei
, călătoriile sunt premise iar până pe 07 Noiembrie testul molecular nu mai este obligatoriu dacă nu există simptome. Însă, în funcție de răspunsurile la chestionarul de autoevaluare, atașat formularului Passenger Locator Form, călătorilor li se poate impune totuși să respecte o carantină de 10 zile (https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form).

OLANDA, aici nu este decretată Starea de urgență însă întreg teritoriul Regatului este supus unui regim de Lockdown parțial!  Autoritățile olandeze recomandă ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile pentru persoanele care se deplasează/revin din state incluse în zona portocalie, așadar inclusiv cetățenilor români. Această recomandare fermă este valabilă în orice situație, indiferent dacă persoana care intră pe teritoriul olandez prezintă un test negativ pentru infecția cu COVID-19 sau dacă este testată ulterior și rezultatul este negativ


PORTUGALIA, până pe 31 Octombrie 2020 pe întreg teritoriul Portugaliei continentale este dectretată Stare de Calamitate.
Deocamdată nu sunt restricții de călătorie în Portugalia iar la intrarea în țară se aplică în continuare controlul obligatoriu al temperaturii ce trebuie să fie sub 38 o C.
Pentru intrarea în Insulele Azore și Madeira, autoritățile solicită testarea moleculară (tip PCR) pentru infecția cu COVID-19.


MAREA BRITANIE
și IRLANDA, deși nu este instaurată starea de urgență, începând cu data de 21 Octombrie s-a instituit nivelul maxim de restricții până la data de 1 decembrie 2020. 
La sosirea în Marea Britanie sau Irlanda este necesară furnizarea datelor de contact și informații privind statul/statele în care persoanele în cauză s-au aflat în ultimele 14 zile. De asemenea, persoanele care călătoresc în Marea Britanie/ Irlanda au obligația de a se autoizola timp de 14 zile dacă sosesc din România. Refuzul autoizolării dar și al furnizării de informații poate atrage o amendă de până la 1000 GBP sau de 2.500 euro sau închisoare până la 6 luni, în cazul Irlandei.

GERMANIA este sub incidența Stării de pandemie iar cetățenilor români, ca și celorlalți cetățeni ai statelor membre UE, nu li se aplică restricții în ceea ce privește intrarea pe teritoriul german.

Pe fondul acestei situații la nivel Mondial și urmare a creșterii dramatice a numărului de cazuri pozitive cu noul coronavirus la nivel European, Comitetul Român pentru Situații de Urgență a actualizat lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Această listă va intra în vigoare pe 27 Octombrie 2020 iar persoanele ce vin din țările aflate pe această listă sunt obligate să se autoizoleze pentru 14 zile, totuși persoanele ce vor sta maxim 3 zile în țara noastră și vor prezenta un test Covid-19 negativ sunt scutite de carantină.

Există și o parte bună a acestei actualizări… sunt țări ce au ieșit de pe Lista Galbenă, carantina nemaifiind obligatorie! Acestea sunt: Republica Moldova, Israel, Oman, Liban, Kuweit, Republica Capul Verde SUA, Brazilia, Panama, Columbia, Islanda.

De călătorit eu zic că încă putem face asta, important este să fim corect informați, să respectăm măsurile de siguranță și prevenție și să ne asumăm responsabilitatea pentru acțiunile noastre… acum maim ult decât oricând este vorba despre noi toți și nu doar despre fiecare individ în parte!
Călătorii din inimă pentru inimă!

Dacă ți se pare utilă informația o poți împărtăși cu un share iar dacă ai nevoie de alte lămuriri/informații îmi poți lăsa un comment în partea de jos a articolului sau mă poți găsi și aici.

Nela Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism

Tell Us What You Think
1Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry