Criticii Covid combătuți cu măsuri drastice în Germania

Puține situații merită epitetul „excepționale” așa de clar ca pandemia prin care trecem. Restricționarea libertății de deplasare, de socializare, de comunicare își face simțită prezența în toate aspectele vieții cotidiene. În Germania cu atât mai mult, date fiind măsurile draconice de lockdown.

Afacerile sunt profund afectate, dar și oamenii rămași închiși în propriile case sunt supuși unui stres greu de estimat. 

La aceasta se adaugă nesiguranța cu privire la disponibilitatea și eficacitatea vaccinurilor și cu privire la eficacitatea măsurilor de izolare. Și de această dată (ca și în istoria recentă, marcată de valurile de imigranți africani, care au trebuit să fie acceptați de populație fără niciun comentariu), dna. Merkel împreună cu întreg establishment-ul politic de la Berlin au decis că singura direcție în care se poate merge este cea a lockdown-ului și a restrângerii libertăților individuale.

Iar orice critic al îngrădirii libertăților individuale în numele Covid este? Ați ghicit! Un negaționist, extremist de dreapta, neonazist!

Simplitatea propagandei de la Berlin rezidă în reutilizarea etichetelor. Nu sunteți de acord cu interzicerea motoarelor cu ardere internă? Sunteți negaționști, extremiști de dreapta, neonaziști! Nu sunteți de acord cu măsurile de lockdown? Sunteți negaționști, extremiști de dreapta, neonaziști! Doriți să fiți informați în mod independent de eficacitatea vaccinurilor și să alegeți vaccinul? Corect: sunteți negaționști, extremiști de dreapta, neonaziști!

Iar mașinăria de propagandă ș-a făcut treaba într-un mod foarte eficient. Disensiunile cu privire la măsurile de combatere a pandemiei sunt ca și inexistente. Grupul „Querdenker” (gânditorii neconformiști) au fost aduși imediat în atenția serviciilor de securitate interne, iar la protestele din luna decembrie au fost combătut cu tunuri de apă.

Bineînțeles că nu au lipsit nici trupele de șoc ale guvernului, Antifa. Deși declarați „antisistem”, acțiunile lor sau alinat în mod absolut surprinzător cu nevoile guvernului atât acum, cât și cu ocazia crizei generate de imigrația ilegală sau de protestele împotriva destructurării industriei auto.

Nu puțini oferă totuși creditul de încredere necesar guvernului în acțiunile sale. Dar, restricții cel puțin suspecte, precum interzicerea standurilor de vin fiert, dar menținerea celorlalți comercianți stradali, nu au cum să nu ridice întrebări. Iar acesta este numai un exemplu.

Indiferent de opinia personală cu privire la lockdown, cetățenii germani a căror cultură postbelică a încurajat diversitatea opiniilor și dezbaterea deschisă, ar trebui să se întrebe dacă prețul plătit pentru siguranța aparentă nu este prea mare și dacă libertatea de acțiune necontrolată a guvernului este ceea ce ei își doresc. 

Remus Rădoiu

Publisher

(sursa foto: usnews)

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry