Culorile din farfurie – între bucurie și sănătate

Culoarea fiecarei legume si a fiecarui fruct in parte este data de fitonutrientii continuti, mai exact de niste compusi chimici naturali pe care plantele ii produc pentru a se dezvolta si pentru a se proteja de diverse boli. Partea buna este ca, atunci cand mancam vegetale, organismul nostru profita la maximum de aceste beneficii care difera in functie de culoare:

🍋🥕 Galbenul si portocaliul sunt date de betacaroten, un carotenoid cu proprietati antioxidante puternice, care actioneaza impotriva radicalilor liberi si impiedica deteriorarea tesuturilor din organism, sustinandu-ne in lupta impotriva cancerului. De asemenea, ne imbunataeste imunitatea si ne ajuta sa avem o piele neteda si frumoasa, par sanatos, unghii puternice si ochi sanatosi.

🍒 Rosul este determinat de licopen, un alt carotenoid care intareste si imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular si pulmonar. In plus, are proprietati antioxidante cu rol in reducerea colesterolului si in lupta impotriva cancerului.

🥦 Verdele depinde de clorofila, acel pigment esential in procesul de fotosinteza, cu ajutorul carei plantele transforma lumina in oxigen, cu o structura similara sangelui uman (cu exceptia culorii si a tipului de compus pe care il reprezinta – clorofila este un compus de magneziu, iar sangele este un compus de fier). Clorofila oxigeneaza si detoxifica organismul, imbunatateste sistemul imunitar si digestia, previne cancerul, trateaza afectiunile respiratorii si contribuie la scaderea in greutate.

🍆🍇 Albastrul si movul (violetul) sunt date de antocianine, antioxidanti care incetinesc procesul de imbatranire, ne protejeaza de infectii, ajuta la prevenirea inflamatiei sistemului digestiv, a tractului urinar si blocarea formarii cheagurilor de sange, protejand astfel inima.

🥥Albul indica prezenta flavonoidelor si a alicinei cu proprietati antibacteriene, cunoscute si sub numele de “antibiotice naturale”. Intaresc sistemul imunitar, au efecte antiinflamatorii, antispastice si diuretice.

Pentru a ne asigura ca suntem sanatosi, plini de energie, vitaliate si voie buna este bine sa mancam cat mai colorat si variat, mai ales ca o mancare colorata este si mai apetisanta.

Multe culori, gusturi si texturi are si reteta urmatoare pentru lasagna cu vinete, dovlecei, rosii si trei sosuri.

Ingrediente:

3 vinete medii

1 dovlecel

3 rosii medii

sare si piper (dupa gust)

sos pesto

sos bechamel cu dovlecei

sos de rosii

Mod de preparare:

1. Taiem vinetele si dovleceii in felii de aproximativ 1 centimetru, le presaram cu sare si le lasam 15 minute sa isi lase apa.

2. Coacem vinetele si dovleceii pe gratar 2 minute pe fiecare parte.

Tip: puteti folosii vinetele si dovleceii crude si, pentru a compensa, lasati lasagna la cuptor 2-3 minute in plus. Gratarul le va da un aspect mai frumos, dar nu este esential. Gustul va ramane neschimbat.

3. Intr-un vas de yena asezam ingredientele in straturi: un strat sos bechamel cu dovlecei, un start de vinete, un start de rosii (taiate felii de aproximativ 1 centimetru), un strat sos pesto, un start sos bechamel cu dovlecel, un stat sos de rosii, un strat de dovlecei, un strat sos pesto, un start sos bechamel cu dovlecel, un stat sos de rosii, un strat de vinete,un strat sos pesto,un start sos bechamel cu dovlecel, un stat sos de rosii.

4. Adaugam 1 cana de apa si coacem lasagna in cuptor, la foc mediu, timp de 45 de minute.

 Ingrediente sos pesto:

1 legatura busuioc

100g nuci/migdale/seminte de pin hidratate

3 catei de usturoi

2 linguri ulei de masline

sare (dupa gust)

Mod de preparare:

1. Hidratam nucile (4 ore)/migdalele (8 ore)/pin (2 ore).

2. Punem toate ingredientele intr-un blender si amestecam pana devin o pasta omogena.

 Ingredinete sos bechamel cu dovlecei:

1 dovlecel

2 catei de usturoi

100g nuci/migdale/seminte de pin hidratate

zeama de la 1/2 lamaie

sare (dupa gust)

 Mod de preparare:

1. Hidratam nucile (4 ore)/migdalele (8 ore)/ semintele de pin (2 ore).

2. Punem toate ingredientele intr-un blender si amestecam pana devin o pasta omogena.

 Ingrediente sos de rosii:

5 rosii

1/2 legatura patrunjel

1 ceapa rosie mica

sare (dupa gust)

Mod de preparare:

1.Punem toate ingredientele intr-un blender si amestecam pana devin o pasta omogena.

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment