Culorile din farfurie pentru alungarea monotoniei ploii

De cateva zile in Brasov “ploua, ploua, ploua,/vreme de betie –“cum zicea Bacovia, sau, adaptat pentru mine: vreme de mancat colorat si alungat monotonia ploii.Si astfel au aparut pastele integrale combinate cu sos pesto din patrunjel si sfecla rosie.

Patrunjelul contine vitaminele C, A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K si E, carbohidrati, proteine, minerale (fier, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sodiu), ulei volatil, flavonoizi si fibre.

Are un efect puternic antioxidant, detoxifiant, sustine sanatatea ficatului, reduce stresul si raspunsul inflamator al organismului, sustine sanatatea oaselor si a dintilor, favorizeaza eliminarea apei din organism si curatarea rinichilor si are un efect pozitiv asupra pielii si a parului.

Sfecla contine vitaminele A, B1, B2, C, E, acid folic, minerale (mangan, fibre, fier, cupru, fosfor, iod, potasiu), antioxidanti si nitrati naturali.

Contribuie la eliminarea toxinelor din organism, la dezvoltarea si mentinerea tesutului muscular, la vindecarea bolilor de vezica biliara, la scaderea nivelului de colesterol, la scaderea tensiunii arteriale, la imbunatateirea circulatiei sangelui in corp.

Faina integrala are de 7 ori mai multe fibre decat faina alba, asigurand o buna functionare a sistemului digestiv, diminuarea colesterolului, accelerarea tranzitului intestinal si senzatia de satietate. In plus, contine vitamine B si minerale (fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan, seleniu si colina) intarind imunitatea si sustinad buna functionare a organismului.

Reteta pentru paste integrale cu sos pesto din patrunjel si sfecla rosie:

Ingrediente:

1 legatura mare de patrunjel

30g nuci/migdale/seminte de pin

3 catei de usturoi

3-4 linguri ulei de masline

1 sfecla medie

sare si piper (dupa gust)

coaja de la 1/2 lamaie

250g paste integrale

Mod de preparare:

1. Coacem sfecla cu coaja in cuptor. Dupa ce s-a racit o curatam si o taiem bucatele.

2. Maruntim nucile in blender pana obtinem o compozitie omogena, pastoasa.

Tip: hidratati semintele pentru a neutraliza acidului fitic, ajutand astfel absorbtia nutrientilor si digestia: migdale – cel putin 8 ore, nucile – 4 ore, semintele de pin – 2 ore.

3. Adaugam patrunjelul, usturoiul,uleiul, coaja rasa de lamaie, sarea si piperul si continuam mixarea pana ajungem la consistenta dorita.

4. Adaugam si sfecla si mai mixam putin (cat sa ramana bucatele de sfecla mai marisoare).

5. Amestecam sosul cu pastele proaspat fierte.

Calcul caloric per portie (100g):

Kcal: 420

Proteine: 21g

Lipide: 72,5g

Carbohidrati: 77g

Fibre: 6g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like2Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment