Curățenie de primăvară în sistemul medical brașovean!

Primăvara debutează cu o curățenie răsunătoare în sistemul medical brașovean. Directorul financiar al celui de-al doilea spital ca mărime din județul Brașov a fost reținut și mai apoi arestat preventiv timp de 30 de zile.

Capetele de acuzare formulate de procurori sunt cât se poate de serioase, iar instrumentarea dosarului într-o perioadă atât de complicată, cum a fost cea reglementată de ordonanțe militare, cu siguranță nu a fost simplă.

Nu am cum să nu salut eficacitatea și viteza organelor de anchetă. Acest tip de acțiuni este esențial nu numai pentru întărirea încrederii populației în organele statului, ci contribuie și la înlăturarea dubiilor și zvonurilor ce planează în spațiul public și care uneori sunt nefundamentate, asupra unor conducători de unități de stat, care gestionează sume considerabile provenite din bani publici.

Iar asupra conducerii Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov au planat o serie întreagă de suspiciuni. Numirea politică a unor manageri cu abilități manageriale mai mult decât îndoielnice și punerea pe mâna lor a unui buget și a unui număr de angajați impresionant reprezintă deseori rețeta dezastrului.

Detaliile din comunicatele procurorilor nu au cum să nu șocheze prin naturalețea și lejeritatea în care resursele publice erau redirecționate de către conducerea spitalului. Nu avem cum să nu fim surprinși de modul în care bani publici erau utilizați în interes personal.

Am scris în repetate rânduri despre erorile de management, de gestionare a crizei COVID și a felului în care personalul a fost pregătit și echipat pentru aceste intervenții. Am scris despre prestarea de servicii în condiții de incompatibilitate sau cu încălcarea prevederilor legale din partea managerului interimar al acestei unități.

Și nu mai departe de săptămâna trecută, publicația noastră a solicitat, în baza prevederilor legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice, accesul la contracte încheiate în cadrul acelei unități medicale de către managerul interimar al acesteia, despre care surse apropiate lui ne indicau că au avut o tentă de recompensă politică.

În fapt, aceasta este și singura surpriză, pe care o consemnăm: faptul că numai unul dintre capetele acestei Hidre aflate la conducerea spitalului a fost tăiat, iar cel de-al doilea este în continuare la vârf.

Însă, în opinia personală a autorului, judecând pe baza seriozității cu care organele de anchetă au acționat și dată fiind profunzimea informațiilor analizate de aceștia, curățenia va fi una completă.

Nu pot să nu mă bucur de faptul că Brașovul va fi mai curat la finalul acestei primăveri și că scandalurile legate de utilizarea banilor și a resurselor oferite de Statul Român Spitalului de Neurologie și Psihiatrie Brașov, în beneficiul cetățenilor, vor fi utilizați conform destinației pentru care au fost alocați și nu pentru a umple indirect buzunarele partidelor.

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
4Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry