De ce ar trebui să consumăm broccoli zilnic…

Mancarea viu colorata si variata este o bucurie nu doar pentru suflet, ci si pentru sanatate. Culorile alimentelor vii (fructe si legume) sunt date de fitonutrienti, substante chimice prezente in mod natural in plante, care, desi nu nu sunt esentiale pentru organismul uman (asa cum sunt proteinele, gasimilie, carbohidratii, vitaminele si mineralele), sunt extrem de importante,actionand in mod diferit asupra corpului. Multi fitonutrienti au si proprietati antioxidante, neutralizand actiunea radicalilor liberi (acele molecule instabile generate in timpul metabolismului).

O leguma care abunda in fitonutrienti este broccoli, care, in plus, contine vitaminele C, B6, A si K, minerale (potasiu, magneziu, calciu, zinc, seleniu si fier) si fibre solubile.

Broccoli face parte din familia cruciferelor, bogate in glucorafanina (compus natural gasit in plante) care este transformata in sulforafan (fitonutrient extrem de valoros pentru sanatate) in urma procesului de mestecare a plantei. Sulforafanul are proprietati  anticancerigene (atat prevenire, cat si tratament pentru cancerul de stomac, vezica, san, prostata, plaman, colon si piele) datorita proprietatilor sale antioxidante si antiflamatorii,  sustine sanatatea inimii prin stoparea inflamatiei peretilor arteriali, scaderea tensiunii arteriale si a inflamatiei tesuturilor,  ajuta la eliminarea bacteriei Helicobacter pylori, asociata cel mai mult cu ulcerele de stomac si, în multe cazuri, cu cancerul gastric si contribuie la eliminarea toxinelor (inclusiv a aresenicului si pesticidelor).

  • Sulforafanul poate fi benefic si impotriva afectiunilor si bolilor inflamatorii, precum osteoartrita (deteriorare a cartilajului care protejeaza si inveleste suprafetele articulare).
  • Fibrele solubile din broccoli il transforma intr-un aliat care ne ajuta sa scadem nivelul colesterolului: fibrele solubile din leguma se prind de colesterolul din sange, ceea ce faciliteaza eliminarea colesterolului. Tot fibrele sunt responsabile pentru o 😀 digestie buna, reducand constipatia si calmand indigestia.
  • Sulforafanul ne ajuta si sa ne mentinem pielea sanatoasa si luminoasa, combatand daunele provocare de expunerea la soare.
  •  Luteina si zeaxantina, carotenoizi cu rol antioxidant, sunt benefice pentru sanatatea ochilor, protejandu-i impotriva degenerescentei maculare (o boala incurabila care incetoseaza vederea centrala) si cataractei (opacizarea cristalinului).
  • Betacarotenul (precursor al vitaminei A) alaturi de vitamina C, zinc si seleniu ne ajuta in lupta cu toxinele, cu virusurile si bacteriile, intarind sistemul imunitar.

Reteta de astazi este pentru broccoli copt in cuptor cu usturoi si crema de caju.

Broccoli copt cu usturoi:

Ingrediente:

1 broccoli (aprox 500g)

1 lingura de ulei

sare si praf de usturoi dupa gust

 Mod de preparare:

1.Spalam bine broccoli si il rupem in buchetele.

Tip: pastrati tulpina de broccoli pentru o supa sau alte preparate.

2. Punem broccoli in tava, pe o foaie de copt, il stropim cu ulei, sare si praf de usturoi si il coacem in cuptor timp de 30 minunte.

Crema de caju:

 Ingrediente (pentru 1 cana):

1/2 caju crud hidratat timp de 4 ore

1/2 ardei galben sau portocaliu taiat cubulete

1/2 cana apa

1 lingura fulgi de drojdie inactiva

1 catel mare de usturoi

sucul de la 1/2 lamaie

1/2 lingurita boia dulce sau picanta

sare (dupa gust)

 Mod de preparare:

1. Punem toate ingredientele intr-un blender si le amestecam pana obtinem o pasta omogena.

Tip: puteti depozita sosul intr-un recipient etans in frigider timp de pana la o saptamana.

Calcul caloric per portie ( 200g broccoli / 25g crema):

Kcal:150 / 102 – total: 252

Proteine: 5.6g / 6g – total: 11.6g

Lipide: 9g / 6g – total:15g

Carbohidrati: 13.2g / 7g – total:20.3g

Fibre: 5.2g / 2g – total:7.2g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry