De ce este important pentru copii să călătorească cu părinții?

Imi plac foarte mult vacante cu familia, doar noi și copii, sunt cu adevărat revigorante pentru relația părinți-copii!
Timpul petrecut cu copii este de neprețuit mai ales pentru aceștia, le consolidează stima de sine prin afecțiunea primită în familie, le întăresc sentimentele de proteție și siguranță și le dezvoltă încrederea, curajul în forțele proprii.
Iar călătorind împreună cu ai noștri copii, nu doar că-I securizăm emoțional, ci au parte de educație practică valoroasă. Prin călătorii atît adulții cât și copii se îmbogășesc mental și spiritual.
              Am observat că atunci când mergem doar noi 4 în vacanță, timpul parcă capătă altă dimensiune iar calitatea acestuia este superioară, bineînțeles că aceasta este doar percepția noastră oferită de  detașarea problemelor și taskurilor cotidiene….în vacanță pur și simplu trăiesc momentul prezent și mă bucur de fiecare clipă așa cum este ea, iau tot ce e mai bun și încerc să ofer  tot ce pot pentru a avea parte de cele mai frumoase zile co conexiune profundă.
Educând copii prin călătorii este ca și când i-am pregăti sau le-am arata drumul cu privire la rolul lor de cetățeni universali, ai Lumii. Percepțiile și valorile despre viață, Lume pot deveni fundament încă din copilăria timpurie.
              S-au facut studii de specialitate ce susțin că timpul petrecut cu părinții în călătorii pot stimula semnificativ dezvoltarea competențelor emoționale și sociale ale copiilor. Studiile de cercetare arată că, călătoriile pot extinde lumea copiilor, făcându-i mai empatici față de diferențele culturale și ajutându-i să se adapteze la situații în schimbare.
Dr. Robin Hancock, specialist în educație globală la Bank Street College, pentru Travel & Leisure, spune că prin călătorii avem șansa de a crește o generațiecare știe să trăiască și să coexiste cu fiecare individ indiferent de religie, etnie, apartenență socială, etc. Se știe că cea mai rapidă dezvoltare a creierului are loc în primii cinci ani din viața unui copil astfel înconjurarea copiilor de la naștere până la aproximativ cinci ani cu oameni diferiți de ei „normalizează” această experiență.
Prin vacanțele în afara țării, viitorii adulți devin mult mai deschiși și receptivi în a încerca lucruri noi, devin mai curajoși și mai puțin reticenți față de oameni noi, de tradișii și culturi diferite. În mod inevitabil, copiii vor fi mai deschiși și vor elimina prejudecățile!
Călătoriile devin experiențe pentru copii, experiențe ce le vor fi de folos pe viitor ajutându-i să facă conexiuni, comparații și să gandească ’’outside the box’’!
De exemplu, fete mele atunci când mergem într-o vacanță obișnuiesc să compare ceea ce văd, observă sau simt ele cu ceea ce au experimentat în altă destinație vizitată. Imediat observă similitudinile sau diferențele și deja au capacitatea să spună unde le-a plăcut mai mult și de ce!
Odată ce copii au deprins gustul călătoriilor iar vacanțele în familie au devenit o tradiție, vei observa că aceștia simt ei nevoia de hoinăreală, mai mult.. orizonturile le sunt atât de deschise încât copii înșisi își spun ce-ar prefera să vada în viitoarea vacanță… Fetele-mi spun mereu că abia așteaptă să vada Turnul Eiffel sau Piramidele din Egipt.
           O vacanță în familie ar trebui să fie despre o pauză revigorantă de la obiceiurile zilnice și răsfăț.
 O vacanță departe de casă oferă ocazia perfectă de a avea schimburi mai antrenante cu copiii tăi, plus îți oferă mai mult timp pentru a cunoaște personalitățile individuale ale copiilor și a observa cum aceștia se dezvoltă sau cum se schimbă ca oameni.
             O călătorie în familie este o ocazie perfectă de a consolida sau chiar reconstrui relațiile între cei dragi iar timpul petrecut împreună, cu atenția conștient orientată către membrii familiei reprezintă cadrul perfect relaxat pentru a conversa despre alte lucruri decât despre treburile de zi cu zi de acasă, despre taskurile de la job, despre temele copiilor sau ce se poate servi la cină!
           Și chiar dacă tehnologia ar putea însemna că suntem ’’mai conectați’’ ca niciodată, nimic nu înlocuiește și nimic nu este mai prețios decât timpul fizic petrecut împreună cu atenția unul către altul iar asta oferă șansa de a dezvolta o înțelegere mult mai profundă între membrii familiei prin limbajul corpului, nuanțe subtile, gesturi și expresii faciale care pur și simplu nu sunt posibile printr-un mesaj sau comentariu pe facebook, instagram sau Whatsapp!

          Momentele petrecute în familie sunt educative dar și distractive…creează amintiri frumoase, pozitive și este dovedit științific că amintirile pozitive rămân mai mult decât cele neplăcute… așa că, nu ezitați și pregăti-ni un plan pentru o vacanță memorabilă cu ai voștri copii!

Dacă ți se pare utilă informația o poți împărtăși cu un share iar dacă ai nevoie de alte lămuriri/ informații îmi poți lăsa un comment în partea de jos a articolului sau mă poți găsi și aici

Loredana Dumitru

Antreprenoare în Turism

Tell Us What You Think
1Like3Love0Haha0Wow0Sad0Angry