De ce este nevoie de AUR?

Pentru că, direct sau indirect, cu toții am contribuit la apariția sa meteorică. Iar felul în care am contribuit este variat.

Ne-am adus aportul la victoria lor, atunci când ne-am bucurat cu superioritate cum „pupătorii de moaște” nu puteau să primească Lumina Învierii nici măcar acasă, indiferent de măsurile de precauție luate, dar acceptam să ne călcăm în picioare prin market-uri.

Ne-am adus aportul la victoria lor, atunci când tratam cu zeflemea live-urile lui George Simion și pe fanii acestuia. Unii dintre ei, poate mai puțin educați decât admiratorii unui Papahagi sau Paleologu, dar nu mai puțin importanți în contextul unei democrații.

De ce este necesară prezența AUR pe scena politică românească? În primul rând din cauza virulenței USR+ și a neomarxismului tot mai agresiv promovat de aceștia. Din cauza atacurilor permanente asupra bisericii și a tradițiilor.

Din păcate, istoria ne învață că polarizarea vieții publice, orientarea discursului către extreme, va alimenta ambele extreme ale mediului politic. Marxismul este întotdeauna însoțit de o formă de fascism, iar radicalizarea discursului duce întotdeauna la violență.

În același timp, AUR a permis accesul în Parlament unor oameni, care și-au arătat în mod repetat și constant valoarea, fiind însă ținuți la distanță de partidele „consacrate” de la noi. Doresc să îl amintesc aici numai pe Dan Tănasă, a cărui activitate civică ar trebui să ne fie bine-cunoscută tuturor. Vocea lui era cu siguranță necesară în Parlament.

În ceea ce mă privește, dincolo de meritul discutabil de a fi unul dintre cei care au pus bazele AUR în Brașov, sunt unul dintre acei români conservatori, care își dorește progresul țării fără o nouă revoluție. Revoluțiile aduc cu sine vărsare de sânge și drame. Iar victoriile se dovedesc înfrângeri chiar și pentru învingători. Conservatorismul nu poate fi radical. Aceasta ar fi o contradicție de termeni. Iar eu sunt conservator, nu și revoluționar.

Doresc să atrag atenția asupra celor 70% dintre românii cu drept de vot, care nu se regăsesc în niciun partid din spectrul politic actual.

70% dintre români sunt scârbiți de partidele tradiționale și de rocadele permanente de cadre de partid. Nici ei, cum nici eu de altfel, nu vedem o diferență între PSD și PNL. Discursurile sunt similare până la suprapunere, iar conducerea de o impotență politică vădită. În lipsa oricărei viziuni de viitor, aceste partide „tradiționale” se sufocă în mlaștina propriei corupții și își rotesc corupții pe funcții, în speranța că le va mai reuși o cacealma.

70% dintre români nu se regăsesc nici în mesajul „progresist” al USR+-ului. Nici conducerea acestei alianțe, formată din pui de nomenclaturiști, nostalgici după revoluțiile părinților și bunicilor lor, încercând să readucă principiul reeducării și al „cancel culture” în România nu reprezintă o soluție. Spun nostalgici, pentru că urmăresc postările lor, mai ales cele de după alegeri, disprețul vădit față de electorat și dorința evidentă de a avea aceleași pârghii, pe care le-au avut strămoșii lor atunci când au adus ideologia marxistă în România.

În cazul în care nu le este clar, emfaza cu care își proclamă în continuare superioritatea, disprețul fățiș față de conaționalii lor, care nu au avut norocul de a urma școlile înalte, ce le-au fost plătite lor de părinții bine înrădăcinați în sistem, elitismul desuet afișat față de oricine respectă tradițiile și credința creștină, reprezintă factorii esențiali care au condus atât la absenteism, cât și la rezultatul lor mediocru.

Cea mai vizibilă manifestare a educației trebuie să fie reprezentată de deschidere și toleranță, iar aceste virtuți trebuie manifestate în raport cu cei care susțin opinii contrare propriei opinii și nu în raport cu cei care susțin același punct de vedere cu propriul punct de vedere. Intoleranța față de adversarii politici, lipsa înțelegerii propriei greșeli și locusul extern al vinei sunt dovezi de primitivism, nicidecum de educație.

Să folosești argumentul maselor absente, să spui că în termeni reali (adică, dacă ar fi venit și restul alegătorilor la vot) AUR ar fi obținut numai 2%, înseamnă că nu ai înțeles nimic din mesajul transmis de electorat.

Românii își doresc o politică echilibrată, de centru, fără extreme, fără revoluții, fără corupți și oameni prinși în încrengături. Și 70% dintre români nu au găsit această ofertă electorală nicăieri.

Românii nu au lipsit de la vot din comoditate. Au făcut-o premeditat. Pentru că nu s-au regăsit în nimic din ceea ce oferea piața. Iar, după 30 de ani de capitalism, fie el și sălbatic și original, românii (fie ei cu studii superioare sau fără studii) au înțeles că au opțiunea de a merge la piață și de a nu cumpăra nimic. Nicio opțiune este o opțiune.

Iar mediul politic va avea 4 ani pentru a da naștere unui răspuns concret la această cerință sau de a o ignora. Iar următoarele alegeri fie vor aduce o formațiune extremistă și revoluționară la guvernare, fie vor fi caracterizate de un absenteism și mai puternic.

Până atunci, le doresc foștilor colegi de la AUR mult succes. Au tot dreptul să își facă auzită vocea. În egală măsură sper să și înțeleagă, că România nu are nevoie de alte revoluții, nu are nevoie de ghilotine și de dușmani de clasă, ci de o viziune de viitor și de o construcție pe termen lung.

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
6Like1Love0Haha1Wow0Sad1Angry