Decizia CEDO în speța D-nei Kovesi v. Statul Roman și independența magistraților

Evenimentul juridic al lunii mai a fost faptul ca CEDO a admis plângerea formulată de D-na Kovesi și a decis ca i-au fost încălcate drepturile prin demiterea din fruntea Direcției Naționale Anticorupție. Aproape instantaneu mai mulți politicieni, influenceri și asociații profesionale au solicitat (unii direct, alții voalat) epurarea Curții Constituționale.

Aceste solicitări publice au fost structurate pe următorul raționament: Curtea Constituțională a greșit, atunci membrii completului care a judecat trebuie să plătească; peste acestea s-au suprapus nelipsitele atacuri ad hominem privitoare la membrii Curții Constituționale (X a făcut acest raționament care, știm noi ca in anul xxxx făcea știm noi ce ori era prieten cu știm noi cine).

Nu o sa pun în discuție aici justețea deciziei nici uneia dintre cele doua curți. În realitate acest mod de abordare a problemei naște o vulnerabilitate majoră, dacă acest raționament este acceptat și Fereastra Overton se deplasează înspre a accepta faptul ca odată invalidată o sentință interna de către CEDO, cel care a pronunțat sentința trebuie sa plătească.

Pentru că, sa nu ne ascundem după deget, opinia publica vrea, în multe cazuri, circ, cat mai mult circ si din Roma antica știm că la sărbătorile speciale circul nu este complet, dacă la final patronul jocurilor nu ordona uciderea unuia dintre participați.

Dacă această campanie, care este doar la început, după modelul campaniilor #rezist, se va bucura de succes, nu va trebui sa așteptăm prea mult până la următoarea campanie orchestrata de “oameni de bine”. Doar că următoarea campanie este foarte credibil și probabil că va ataca magistrați care sunt sau devin incomozi de la instanța supremă ori de la curțile de apel, ale căror hotărâri vor fi fost desființate de către o CEDO. Sa nu ne ascundem după deget și să recunoaștem că sunt multe hotărâri judecătorești privitor la care CEDO reține încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale.

Acum, faptul că aceste atacuri au fost inițiate și coordonate de către lideri politici și influenceri, acest lucru nu ne miră, deoarece visul de aur al tuturor politicienilor și al acestor guru publici este controlul justiției (trebuie doar să amintim aici energia cheltuită din 2007 și până astăzi pentru a ține sub control politic numirile în funcțiile de conducere din parchete).

Ceea ce însă ne descumpănește, deconcertează este că s-au regăsit și organizații profesionale (unele care reclama un număr semnificativ de membrii) care au sprijinit aceste atacuri la adresa membrilor Curții Constituționale. Oare chiar nu își dau seama de vulnerabilitatea pe care și-o creează sprijinind aceste atacuri?

Dacă există magistrați care au naivitatea sa creadă că politicienii și guru publici le susțin realmente independența vreau doar să le amintesc modul în care aceiași formatori de opinie au suflat vânt în pupă Curții Constituționale atunci când deciziile judecătorilor constituționali le-au fost favorabile politic. Credem că asociațiile profesionale ale magistraților nu ar trebui să cadă în capcanele dezbaterilor politice și să se ferească de cadourile otrăvite oferite de un politician aflat la un moment dat la putere, deoarece politicienii vin și pleacă însă consecințele acestor cadouri otrăvite le vom suporta noi cu toții.

De salutat, în acest context, reacția D-nei Kovesi care s-a mulțumit sa își exprime satisfacția și să arate motivațiile personale care au făcut-o să inițieze acest demers, fără însă să se lanseze într-un atac la persoană la adresa membrilor Curții Constituționale.

Mai jos regăsiți câteva link-uri.

https://m.ziare.com/laura-codruta-kovesi/reactia-lui-kovesi-dupa-victoria-de-la-cedo-o-reparatie-simbolica-pentru-toti-magistratii-hartuiti-in-ultimii-ani-1609795

Sursa imaginii: AP News

Alexandru Marin

avocat

Tell Us What You Think
2Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry