Decizia Curții care a zguduit Uniunea Europeană

De obicei, o decizie din Germania care schimbă întregul continent european nu este un lucru bun. Cu toate acestea, în acest caz, ar putea reprezenta cea mai mare tulburare instituțională din istoria Uniunii Europene. Miguel Poiares Maduro de la Școala de guvernare transnațională a Institutului Universitar European declară: „Nu este prima dată când instanțele constituționale au contestat autoritatea CEJ, dar niciodată în acest fel și cu astfel de potențiale consecințe.”

Pe scurt, Curtea Constituțională Federală, cu sediul în orașul Karlsruhe, a decis că, în primul rând, Banca Centrală Europeană (BCE) nu a fost abilitată într-o decizie privind programul său de achiziții de active publice (reducerea cantitativă a stabilizării euro). Și în al doilea rând, faptul că Curtea Europeană de Justiție (CEJ, cea mai înaltă instanță a UE) a greșit în faptul că a permis BCE să continue programul. Decizia contestă atât banca centrală a UE, cât și superioritatea dreptului UE.

Conform lui Mario Draghi, fostul președinte al BCE (în funcție din 2011 până în 2019), politica era ca banca să facă „tot ce trebuie” pentru a stabiliza moneda comună. Euro a cunoscut tulburări semnificative de-a lungul crizei financiare din 2008 și a crizei ulterioare a datoriilor suverane, care a afectat în special Irlanda, Grecia, Italia, Portugalia și Spania. Prin relaxarea cantitativă, Banca Centrală, situată în Frankfurt, Germania, a promis stimuli economici. De exemplu, în septembrie anul trecut, BCE a anunțat un nou program de cumpărare de obligațiuni de 20 de miliarde de euro pe lună, atât timp cât se consideră potrivit. Lăsând la o partea această decizie, ea pălește în comparație cu cele 750 de miliarde de euro anunțate pentru a contracararea impactului economic al COVID-19.

Cumpărarea de active financiare nu este nouă în politica monetară. De fapt, în ultima criză financiară, atât în ​​SUA, cât și în Europa, băncile centrale au „curățat” băncile mari de activele neperformante din bilanțurile lor. Aș fi necorespunzător, dacă nu i-aș oferi o voce economistului austriac din mine și nu aș nota că activitatea băncilor centrale este inerent coruptă: inflația este creată prin creșterea ofertei monetare (adică printarea banilor sau adăugarea de zerouri pe un computer în Fed sau BCE) , ceea ce duce la creșterea prețurilor. Cu toate acestea, bancherii centrali au convins majoritatea opiniei publice că opusul este valabil prin faptul că au declarat că prețurile crescute reprezintă inflația care nu poate fi corectată decât prin politica monetară.

Decizia instanței germane va pune în discuție în programele de cheltuieli astronomice ale BCE și va pune sub semnul întrebării participarea „Bundesbank”, banca centrală a Germaniei. În afară de aceasta, instanța a contestat și presupusa calitate de „instanță superioară” a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CEJ). Aceiași reclamanți – printre care și euro-scepticul Bernd Lucke, celebru pentru faptul că a contribuit la crearea partidului de extremă dreapta AFD – au afirmat că guvernarea germană a trecut și ea în mod gratuit la CEJ. În hotărârea sa din 2018, instanța UE a sancționat comportamentul BCE. Cu toate acestea, instanța germană a stabilit faptul că UE a încălcat propria sa normă de proporționalitate, însemnând că CEJ acționează în afara jurisdicției sale.

Întrebarea din antichitate, quis custodiet ipsos custodes?, „cine guvernează guvernanții?” a revenit.

Judecătorii din Karlsruhe au susținut că un transfer nedemocratic de competențe către Uniunea Europeană a încălcat drepturile individuale ale cetățenilor germani. Întrucât germanii au dreptul de vot, respectând principiile democrației, ei ar trebui să susțină aceste programe de cheltuieli, care nu ar putea fi realizate de birocrații nealeși.

Decizia instanței germane stabilește astfel precedentul potrivit căruia legislația UE nu este superioară legislației naționale, cel puțin nu în Germania. Acesta subminează atât moneda comună, cât și instituțiile UE.

Cel mai important este că atât Comisia Europeană – care într-un mod deloc surprinzător este nemulțumită de decizie – cât și Germania, nu pot face foarte multe în această privință. Conform constituției germane, Berlinul nu are nicio influență asupra instanței. Această lipsă de influență a supărat toți editorialiștii pro-UE din întreaga lume.

Profesorul menționat, Maduro, de la Institutul Universității Europene, scrie: „Într-un scenariu catastrofal, precedentul Curții Constituționale germane se răspândește ca un virus printre judecătorii naționali. Eficiența și egalitatea în conformitate cu legislația UE sunt subminate, iar conflictele dintre interesele naționale nu vor mai fi arbitrate de ea, ci vor continua prin instanțele naționale.”

Acest lucru arată că structura Uniunii Europene a fost construită pe temelii discutabile. Dacă luăm în considerare acest „virus” al lui Maduro ca o probabilitate, atunci înseamnă că natura nedemocratică a UE ar putea fi pusă sub semnul întrebării, în mod legal în toate cele 27 de state membre. Ar putea însemna chiar că a existat o lipsă de conformitate între constituțiile statelor membre și tratatele UE.

În orice caz, hotărârea germană a evidențiat destul de frapant cât de fragile sunt într-adevăr bazele autorității judiciare. După al Doilea Război Mondial, consensul a fost că instanța constituțională germană ar trebui să fie complet independentă de voința politică a Berlinului. Târând curtea prin noroi pentru că are „obrăznicia” de a pune sub semnul întrebării o autoritate superioară, susținătorii UE riscă să înțeleagă greșit de ce a fost reinstaurată separarea puterilor. Da, UE susține că este tutorele păcii în Europa. Dar dacă această pace este obținută prin forțarea unei voințe politice asupra drepturilor individuale ale germanilor (adică dreptul lor la protecție din partea celor mai înalte instanțe), ar trebui Europa să își dorească o astfel de pace cu adevărat?

O replică renumită din filmul Batman îmi vine în minte: „Fie mori un erou, fie trăiești suficient de mult ca să te vezi devenind ticălos.”

Bill Wirtz

The American Conservative

Tell Us What You Think
1Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry