Deliciile toamnei într-un castron

Bucataria mea micuta este un nesecat izvor de arome, emotii, amintiri si bucurii. Aseara, de exemplu, a mirosit a soare bland de toamna , cu seri linistite, adieri calme de vant si primul fosnet timid al frunzelor calcate pe usor asfalt. 

Motivul a fost cat se poate de simplu: am copt ardei kapia pentru a pregati o delicioasa tocanita cu rosii, ceapa si mult patrunjel.

Pe langa o explozie de arome, ardeiul kapia este si o sursa de vitamine (A, C, complexul B si K), minerale (potasiu, cupru, mangan), fibre si antioxidanti avand o multitudine de beneficii: regleaza tranzitul intestinal (fibre), combate efectul radicalilor liberi (antioxidanti), creste densitatea osoasa (vitamina K), sustine buna functionare a creierului (mangan) si trateaza artrita (cupru). In plus, poate reduce riscul de cancer de prostata, de col uterin sau pancreatic datorita licopenului.

  • Ceapa este bogata in flavonoizi (antioxidanti care ne ajuta sa combatem infectiile tractului respirator), sulf (mineral esential pentru sanatatea sistemului cardiovascular), quercetina (benefica pentru sistemul muscular si sistemul osos) si vitamina C (cu rol in producerea de colagen, prevenind astfel imbatranirea prematura a pielii). In plus, restabileste echilibrul florei intestinale, sustinand dezvoltarea bacteriilor benefice.
  • Rosiile contin fitonutrienti si antioxidanti, care ne ajuta sa luptam cu radicalii liberi, sustin dezvoltarea celulelor sanatoase si stopeaza multiplicarea celor cancerigene.
  • Cu mai multa vitamina C decat lamaile si mai mult fier decat spanacul, patrunjelul contine si vitaminele A, K, E si complexul B, alaturi de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, fluor) ulei volatil, flavonoizi si fibre avand efect puternic antioxidant si detoxifiant, sustine sanatatea oaselor si a dintilor, favorizeaza eliminarea apei din organism, reduce stresul si are un efect pozitiv asupra pielii si a parului. 

Reteta pentru tocanita de ardei kapia copti cu ceapa, rosii si patrunjel.

Ingrediente:

1 kg de ardei kapia copti

2 cepe 

3 catei de usturoi

4-5 rosii 

1 legatura de patrunjel

sare si piper (dupa gust)

Mod de preparare:

1. Coacem ardeii kapia si ii curatam bine de coaja si seminte.

2. Taiem marunt ceapa si usturoiul si le gatim intr-o tigaie cu 2 linguri de apa timp de 5 minute.

3. Adaugam rosiile taiate cubulete, sarea si piperul, acoperim cu un capac si le lasam la foc mediu timp de 15 minute.

4. La final, adaugam ardeiul kapia copt, taiat fasii si gatim totul inca 10-15 minute.

5. Oprim focul si adaugam patrunjelul proaspat tocat.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 150

Proteine: 6g

Lipide: 0.8g

Carbohidrati: 27g

Fibre: 6.2g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment