Uneori, un cocktail savuros alaturi de cei dragi este tot ceea ce ai nevoie dupa prima saptamana de munca din noul an.

In mod traditional, o astfel de bautura contine unul sau mai multe tipuri de alcool, alaturi de sucuri de fructe, sosuri, lapte, miere sau condimente asa ca este indicat sa o consumam doar ocazional din cauza efectelor pe care alcoolul in exces le are asupra organismului.

Alcoolul nu are nevoie de digestie în organism. Asadar, la 30 de secunde dupa prima inghititura, acesta ajunge direct la creier si incetineste transmiterea mesajelor in organism, ducand la schimbarea starii de spirit, incetinirea reflexelor, pierderea echilibrului, incapacitatea de a gandi clar si de a ne aminti perioada respectiva.

Alcoolul are si alte efecte nocive:
 Poate micsora creierul, afectandu-ne capacitatea de a gandi, de a invata si de a ne aminti;
 Irita mucoasa stomacului si provoaca mai mult acid gastric, care, in timp, duce la ulcer;
Incetineste digestia alimentelor. In plus, ne face sa urinam mai des, provocand deshidratare;
 Ficatul descompune tot alcoolul consumat, tratand astfel multe toxine care il afecteaza in mod negativ, provocand ciroza;
 Blocheaza producerea insulinei, iar,ca urmare, produsele chimice raman in interiorul pancreasului. Combinate cu toxinele provenite din alcool, ele provoaca inflamatii in organ care pot duce la cancer pancreatic. In plus, insulina de care avem nevoie nu este produsa, ceea ce poate duce la diabet.
 Ne slabeste inimia si sistemul imunitar, ne strica somnul care va fi agitat si neodihnitor si ne ingrasa.

Dar ce inseamna prea mult alcool?

In primul rand bauturile alcoolice, indiferent de cantitate, nu se consuma zilnic deoarece ficatul are nevoie de cel putin 48 de ore pentru a se recupera dupa un consum moderat de alcool.

In ceea ce priveste cantitatea, conform specialistilor de la Departamentul Statelor Unite pentru Agricultura si Ghiduri ale Dietei, nu ar trebui sa depasim mai mult de una sau doua unitati de bautură pe zi pentru un barbat şi nu mai mult de o unitate de bautură pentru o femeie (1unitate de alcool inseamna 348 de ml de bere sau 145 de ml de vin sau 50 de ml de tarie).

Pentru cocktail-ul de astazi, am folost 40 ml de rom, dar puteti folosi si coniac, bourbon sau il puteti prepara fara alcool.

 Ingrediente (pentru 5 portii, ½ pahar fiecare):
1 ½ cana lapte de ovaz (sau orice lapte vegetal preferati)
½ cana crema de cocos
40 ml rom/coniac/bourbon
1 lingura de miere
½ llingurita scortisoara
¼ lingurita nucsoara
½ lingurita extract de vanilie

 Mod de preparare:
1.Lasam laptele de cocos in frigider peste noapte, timp in care crema de cocos se separa de apa (folosim doar partea cremoasa de deasupra).
2.Amestecam toate ingredientele in blender pana obtinem un amestec omogen.

Calcul caloric portie (1/2 pahar):
Kcal: 103.6
Proteine: 5.66g
Lipide: 0.08g
Carbohidrati: 8.38g
Fibre: 1.28g

Sânziana Mițurca

Coach de Nuriție

Tell Us What You Think
0Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment