Despre turism și plăceri …

Partea I.

Mã încântã acele momente din vacanțe cu peisaje incredibile când mã bucur în tãcere de naturã în timp ce savurez un pahar de rose cu o ușoara aciditate și aromã elegantã.

Mereu am avut curiozitãți legate de vinuri. De ce la un meniu cu pește este mai potrivit sã asociezi un vin alb? Sau, existã mâncãruri cu pește la care este permis sã alãturi un pahar cu vin roșu? Sau, de ce unui meniu cu vitã i se potrivește vinul roșu? Sau, este ok sa bei un pahar cu vin la micul dejun? Cu ajutorul Carminei Nitescu si prin intermediul proiectului sau, Winesday, pot afla rãspunsuri la tot felul de curiozitãți!

Pe Carmina Nițescu am descoperit-o în plinã perioadã de izolare când toate activitãțile s-au mutat online și ușor-ușor, poate fãrã sã realizãm, ni s-au schimbat percepții și valori sau pur și simplu am cãpãtat unele noi!

Despre Carmina afirm cã este un adevãrat expert cu experiențã vastã in turism, ea este Travel & Events Planner, Consultant de business, marketing și social media în turism, Trainer dar mai ales Cãlãtor! În cadrul proiectului Winesday este “Wine Adventurer” și este pregãtitã sã își însoțeascã publicul în aventura descoperirii vinurilor. 

WINESDAY este cel mai nou proiect al ei lansat în timpul pandemiei însã lucrând cu suflet la povestea acestuia cu mult timp înainte și despre care ne va povesti în rândurile de mai jos:

1. Cum ți-a venit ideea acestui proiect și ce te-a fãcut sã crezi cã ar putea fi de interes astfel încât sã lucrezi cu atâta pasiune la el și un timp atât de îndelungat pana sa-l faci cunoscut?

Carmina: Ideea mi-a venit în vara lui 2017 când eram deja de 2 ani pasionatã de vin, începusem sã învãț, urmam niște cursuri pentru calificare oficialã, mergeam des la degustãri în restaurante, wine bar-uri, la crame și simțeam cã vreau sã aduc aceastã “licoare a lui Bacchus” în atenția mai multor oameni care nu au descoperit-o pânã acum. M-am gândit cã sigur existã oameni ca și mine – care sã fi descoperit vinul la un moment dat și sã își descopere o pasiune nouã cu aceastã ocazie. 

Prima degustare pe care am susținut-o în cadrul proiectului a avut loc în aprilie 2018, logoul a fost definitivat la final de 2018 – cu acea ocazie cei care au participat au aflat în premierã și numele proiectului, iar în 2019 au urmat mai multe degustãri de vin sub umbrela Winesday, am lucrat la site și la ce îmi doresc de la acest proiect pe viitor. Pe scurt, am visat, am învãțat, am testat, am mai visat puțin, am fãcut planul și în 2020 a urmat lansarea. În tot acest timp ceea ce m-a fãcut sã continui a fost faptul cã odatã cu trecerea timpului am învãțat mai multe despre vin și de fiecare datã fãceam cunoștințã cu noi fețe ale acestuia – am aflat astfel cã vinul va fi ceva nou și diferit în fiecare an și cã mereu voi avea lucruri noi de învãțat și de experimentat. 

2. Ce înseamnã și cui se adreseazã Winesday?

Carmina: Winesday se adreseazã în primul rând celor curioși în ale vinurilor, care nu au îndrãznit pânã acum sã punã întrebãri dar care au dorit mereu sã înțeleagã limbajul uneori “pompos” al vinurilor și sã se bucure de arome.  

Winesday este despre a învãța despre vinuri, despre a experimenta, despre a afla gusturi și arome noi, despre a împleti frumos vinul cu mâncarea, despre a petrece timp de calitate cu cei dragi, despre povești cu vin și cu cei care le creeazã, despre cãlãtorii tematice realizate cu scopul de a descoperi vinuri noi și destinații ce au tradiție în realizarea vinului. 

3. Știm cã existã o legãturã intre gastronomie și vinuri. Crezi cã putem vorbi despre o interacțiune între cãlãtorii și degustãrile de vin?

Carmina: Bineînțeles. În cãlãtorii avem destinații noi, obiceiuri noi, mâncãruri locale și…bãuturi locale. Întotdeauna în cãlãtorii am încercat mâncãruri și bãuturi locale. Ba chiar am plecat acasã și cu rețete și unele ingrediente din respectivele destinații. De când pasiunea mea pentru vinuri a crescut am început sã aleg special anumite destinații tocmai pentru cã am vrut sã includ și vizite la crame în acele cãlãtorii. 

Unul din lucrurile pe care vreau sã le pun pe picioare cu proiectul Winesday este de a face cãlãtorii la crame în România, Republica Moldova, Europa și chiar și mai departe. Este vorba despre a cãlãtori pentru pasiunea ta. Din ce în ce mai mulți oameni au început sã aprecieze “experiențele de cãlãtorie”, adicã au trecut dincolo de ideea de a merge la munte sau la mare și au început sã caute locuri mai puțin cunoscute, sã încerce diferite activitãți noi cu care nu s-au mai întâlnit pânã atunci (ex. culesul viei, workshopuri de fãcut plãcinte, salatã de papaya – aici depinde de țara vizitatã), sã cunoascã poveștile locurilor vizitate, sã fie curioși în ceea ce privește obiceiurile și tradițiile din destinație și sã guste din aromele locale. Toate acestea puse la un loc alcãtuiesc experiențe de cãlãtorie și la nivel internațional se vede migrarea turiștilor spre acestea. 

La noi turismul viticol încã nu este pus foarte bine la punct în sensul cã deși avem o mulțime de crame cu vinuri excelente, acestea nu au neapãrat pe cineva care sã se ocupe de turismsi nu prea gãsim unitãți de cazare în zonã. Iar atunci când mergi sã faci degustãri de vin sigur vrei pe cineva care sã îți prezinte crama și vinurile și sã îți facã și o scurtã degustare și poate vrei sã te și cazezi în zonã. Poate mergi în cuplu sau cu încã 2-3 prieteni și nu neapãrat cu grup organizat de peste 10 persoane și atunci e esențial sã ai o cazare în zonã cu tot cu restaurant pentru cã nu te poți urca la volan sã te întorci acasã dupã ce ai participat la degustare. 

În cei 5 ani de când am descoperit pasiunea mea pentru vin am stat de vorbã cu mai multe crame din România și am observat cã sunt destul de multe cele care iau în calcul turismul viticol pe viitor și au în plan dezvoltarea de mici unitãți de cazare la crame. Cum unele au deja restaurante, cred cã suntem pe drumul cel bun și în câțiva ani o sã putem spune cã și România se va dezvolta pe partea de turism viticol.

Continuarea mâine…. la un pahar de vin.

Nela Loredana Dumitru

Antreprenor în Turism

 

Tell Us What You Think
2Like1Love0Haha0Wow0Sad0Angry