Dmitri Medvedev despre cele mai recente sancțiuni

Dmitri Anatolevici Medvedev este un fost președinte al Federației Ruse și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Referitor la cele mai recente sancțiuni impuse de Uniunea Europeană și SUA, alături de aliații acestora, a declarat:

„Despre sancțiuni s-a vorbit la nesfârșit în ultima vreme. Și, de obicei, într-un mod emoțional. Țările inamice continuă să le impună împotriva Rusiei. Așadar, aș dori să vă reamintesc câteva dintre punctele principale ale epopeii sancțiunilor.

1. Sancțiunile sunt măsuri coercitive luate de Consiliul de Securitate al ONU, în temeiul articolului 41 din Carta ONU, împotriva statului contravenient. Aș dori să subliniez în mod special: nu există altă cale de a le adopta. Toate celelalte sunt represalii, care nu sunt recunoscute la nivel internațional și nu sunt sancțiuni în sensul dreptului internațional. În consecință, tot ceea ce s-a făcut împotriva Rusiei de aproape o mie de ori în ultima vreme este o încălcare directă a drepturilor Federației Ruse ca stat suveran de către țări individuale sau alianțele lor. Astfel, Rusia se află acum sub sancțiuni nelegitime din partea mai multor țări.

2. Sancțiunile ilegale cauzează întotdeauna degradarea sistemului de drept internațional. Actuala amploare fără precedent în ceea ce privește amploarea, domeniul de aplicare și gradul de cinism al măsurilor ilegale va provoca un colaps și mai mare al tuturor instituțiilor internaționale, inclusiv, în primul rând, al ONU, precum și un dispreț total față de dreptul internațional. Ieri, în special, acest lucru s-a întâmplat cu Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Și-a pierdut legitimitatea pentru Rusia. De asemenea, relațiile diplomatice se vor bloca complet, nivelul lor cu o serie de state va fi retrogradat sau va exista o ruptură completă.

3. În anumite circumstanțe, sancțiunile ilegale pot fi calificate drept un act de agresiune internațională din partea unor state individuale sau a alianțelor acestora. În primul rând, atunci când aplicarea lor vizează subminarea independenței sale economice și, prin urmare, a suveranității statului și amenință însăși existența statului. În esență, așa cum spun oponenții noștri, este o declarație de război economic. Având în vedere totalitatea circumstanțelor juridice și politice, putem concluziona că sancțiunile în situația actuală pot fi calificate ca un act de agresiune împotriva Federației Ruse, ca o formă de război hibrid. În acest caz, statul care a fost supus agresiunii, adică Rusia, are dreptul la apărare individuală și colectivă în cadrul legislației naționale și al dreptului internațional. Nu ar trebui să existe nicio îndoială că Rusia își va exercita acest drept în formele și în limitele pe care le consideră adecvate.

4. Sancțiunile nelegitime împotriva Rusiei sunt menite să slăbească radical statul nostru și să nemulțumească autoritățile sale în vederea înlăturării lor. Președintele american a fost explicit în această privință, deși colaboratorii săi au încercat să dezmintă declarația liderului său invocând, în esență, incapacitatea acestuia. Efectul unei astfel de presiuni este, de obicei, invers: are loc o consolidare a societății civile în jurul autorităților și o întărire a regimului politic existent. Există un alt efect. În paralel, din cauza problemelor economice și de altă natură care decurg din sancțiunile ilegale, va exista o concentrare a emoțiilor negative în rândul populației față de statele care au impus sancțiunile, personalizându-le ca fiind inamicul Rusiei.

5. Sancțiunile ilegale, ca orice altceva în această lume, sunt temporare și într-o zi vor lua sfârșit. Rezultatul va fi o ordine internațională distrusă și consecințe extrem de grave pentru economia mondială și pentru viețile țărilor individuale. În același timp, atenția alegătorilor dintr-un număr de state va fi deturnată către un obiect nepotrivit, învinovățind Rusia pentru propriile probleme economice. Și chiar și ridicarea sancțiunilor ilegale va fi însoțită de o retorică de bravură cu privire la impactul ridicat al acestora. Deși până atunci va fi clar pentru toată lumea că eficiența lor este o minciună absolută. Acestea sunt legile genului.

Un ultim lucru. Pentru Rusia, un singur lucru este crucial în toată această poveste despre sancțiuni. Trebuie făcut totul pentru a ne asigura că sancțiunile ilegale ajută țara noastră să își rezolve cele mai importante probleme de producție și tehnologice. Acest lucru este foarte dificil, dar este posibil. Și aceasta este sarcina noastră comună.”

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry