Donald Trump și scenariul orwellian

În mult citata carte a lui George Orwell, pe pagina 218 (în funcție de ediție) ne întâmpină un enunț considerat banal în acea lume distopică, ireal în lumea de dinaintea anului 2016, dar care în anul 2021 ne face să ne treacă un fior rece pe șira spinării: „Cine controlează trecutul controlează viitorul. Cine controlează prezentul, controlează trecutul.

Ce poate fi mai actual în contextul evenimentelor ultimelor săptămâni? Donald Trump a pierdut alegerile (oare?), iar forțele care îi erau adverse s-au dezlănțuit. Și nu mă refer numai la adversarii săi politici, din Partidul Democrat. Numeroși republicani, în frunte cu fiica fostului vicepreședinte, Dick Cheney, Liz Cheney, nu numai că s-au dezis de Președinte, ci au folosit orice instrument disponibil pentru a-l ataca.

Deși oarecum surprinzătoare, dezicerea de fostul Președinte și atacurile la adresa lui se înscriu în jocul politic (murdar). Nu surprinde faptul că necunoscuții încearcă să își facă un nume prin atacarea unui fost gigant politic, aflat în corzi la un anumit moment.

Surprinzătoare este încordarea de forțe spre anularea totală a lui Donald Trump. Se invocă o presupusă incitare la răzmeriță, la insubordonare civică și la atacarea Capitoliului. O astfel de acuză gravă ar fi însoțită de dovezi, de filmări, mai ales că se spune că incitarea la violențe ar fi fost făcută în fața camerelor.

Surprinzător, filmarea nu (mai) există. Cel puțin nu în spațiul public.

În schimb, presupusa infracțiune este folosită ca pretext pentru a-i lua toate posibilitățile de comunicare Președintelui încă în funcție. Într-o acțiune nemaiîntâlnită și șocantă pentru lumea politică mondială, rețelele de socializare, transformate în canale media de facto, i-au interzis Președintelui să mai vorbească.

Twitter a fost prima platformă care i-a șters contul Președintelui. A fost urmată de Facebook, Instagram, Snapchat, Youtube, TikTok, Reddit și Twitch. Toate citează un pericol virtual de potențiale violențe.

Nu ar fi fost normal să șteargă numai postările în cauză? Este normal să îi interzică accesul la opinia publică unui politician, care tocmai a primit voturile a peste 74 de milioane de americani?

Aceste acțiuni nu limitează numai dreptul la liberă exprimare al lui Donald Trump, ci limtează dreptul la o informare obiectivă unei planete întregi. Atunci când arunci pe cineva în boxa acuzaților, fără apărător și fără dreptul de a vorbi, nu mai poate fi vorba despre o societate liberă, ci despre o reînviere a metodelor staliniste de eliminare a indezirabililor.

Dar dorința de eliminare fizică a lui Donald Trump din conștiința publică merge mai departe. Deutsche Bank a anunțat că întrerupe orice colaborare cu acesta, deși a creditat numeroase proiecte de afaceri ale lui Trump, având o cifră de afaceri de peste 2 miliarde de dolari numai cu el în ultimii 20 de ani.

Orașul New York, în care Trump deține proprietăți imobiliare în valoare estimată de peste 1,4 miliarde de dolari a anunțat că întrerupe orice colaborare și nu va mai colabora nici pe viitor cu acesta.

Se dorește până și ștergerea scurtei sale apariții din filmul „Singur acasă 2”, lansat în anul 1992. 

Încrâncenarea este șocantă și ne oferă o imagine a viitorului. Nu una precum cea din Rusia lui Stalin, în care persoanele ce îi erau alături în fotografii dispăreau rând pe rând, iar pozele erau reeditate.

Nu, imaginea viitorului este cea în care, dacă greșești în fața establishment-ului, pozele în care apăreai vor dispărea cu totul, nu vor fi reeditate. Amintirea inamicului va fi ștearsă, conturile îi vor fi șterse, iar într-o societate tot mai izolată, odată scos din realitatea virtuală, care se constituie în realitatea noastră fizică într-un grad tot mai mare, subiectul va înceta să mai fie până și o amintire.

Profeția lui Orwell, care ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă, se îndeplinește, iar masele o întâmpină cu aplauze… Până în momentul în care opinia lor va fi una greșită. Iar atunci, ei nu vor mai conta.

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
1Like0Love1Haha0Wow0Sad0Angry