Dreptate pentru George Floyd

Este nou strigăt de luptă al românilor cosmopoliți. Un cetățean american de culoare a murit în timpul arestării. Restul detaliilor sunt contradictorii, iar autoritățile anchetează contextul în care s-a petrecut fapta.

Cunoaștem exact ce s-a întâmplat acolo? Este sigur vinovat acel polițist? I-am ascultat părerea?

Bineînțeles că nu, dar ne simțim atrași de valul de revoltă anti-sistem. În SUA.

Deci, „Justice for George Floyd!”

Doar ca și sugestie, mi-aș permite să le ofer revoltaților anti-sistem câteva alternative sau completări la revolta lor transatlantică.

De exemplu: „Justice for cancer patients!” În România, în perioada COVID nenumărați pacienți au rămas fără tratament, dar mai ales fără operațiile sau intervențiile, care ar fi putut să le salveze viața. Paturile au fost ținute libere pentru valul de pacienți COVID, care nu a mai apărut. Unde este dreptatea lor?

Sau: „Justice for whistleblowers!” Acei puțini români, care își asumă riscul de a atrage atenția asupra contractelor cu dedicație, asupra achizițiilor fără licitații sau cu licitații aranjate și care suportă reacția sistemului. Acei mici funcționari, care atrag atenția asupra firmelor de cafea și băuturi, care livrează brusc echipamente medicale de milioane către unități de stat sau asupra firmelor de construcții, care efectuează lucrări la suprapreț în „beneficiul” statului. Unde este dreptatea lor?

Sau: „Justice for health workers!” Acel personal sanitar, care a îngrijit pacienții COVID purtând combinezoane impermeabile timp de câte șase ore. Li s-au promis niște sporuri, care să compenseze măcar material efectele negative avute asupra sănătății și vieții lor de familie. Sporurile nu se mai acordă. Nici orele suplimentare nu se mai plătesc. Viața și sănătatea le-au fost puse în pericol. Unde este dreptatea lor?

Sau: „Justice for small business owners!” Acei mici antreprenori, care reprezintă însă baza economiei românești. Acei mici antreprenori, care se chinuie să plătească salariile, taxele, chiriile într-un sistem, care nu îi susține și nu îi protejează. Existența multora este amenințată. Nu sunt ei oare nedreptățiți?

Iar lista ar putea continua, căci trăim într-o societate a nedreptăților, în care lipsa de echitate socială este mai mult decât evidentă.

Înainte de a ne scandaliza de un deces petrecut în SUA, trebuie să ne preocupăm de felul în care ne mor conaționalii din lipsa de viziune a unui guvern nepregătit și din lipsa de competență a managerilor numiți pe criterii politice și numai pentru a servi o clientelă politică.

Revolta ar trebui să fie, după părerea mea, în primul rând una domestică și mai apoi, putem să ne revoltăm și cu privire la anchetele transatlantice.

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry