Educația, o veșnică Cenușăreasă

O Cenușăreasă, al cărei prinț nu se vede în zare și al cărei dovleac nu a fost atins de nicio baghetă magică.

Deși suntem în plină campanie electorală și politicienii de întrec în declarații sforăitoare, toate acestea sunt centrare în jurul celor două principii de bază, definite ca atare încă din epoca romană: pâine și circ!

Ne întrecem în declarații despre săli polivalente, împărțim măști (achiziționate prin proceduri discutabile) sub lumina reflectoarelor, ne dăm cu avionul și aruncăm praf în ochii alegătorilor. Acesta ar putea fi rezumatul strategiei de comunicare a politicienilor locali brașoveni.

Să stea situația mai bine la vârf? Se pare că da. Președintele Iohannis a rezolvat deja problema legată de începerea școlilor: „Îi încurajez pe toți să-și trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși. Dacă nu sunt sănătoși, să-i țină acasă și să consulte medicul de familie. Atât de simplu este”. Simplu, nu?

Revenind în realitatea palpabilă, a cetățenilor, a alegătorilor, care sunt în același timp și părinți, se pune întrebarea: sunt pregătite autoritățile?

S-au preocupat autoritățile locale de școlile din municipiu și județ? Există spațiul necesar pentru distanțarea fizică în clase? Este necesară împărțirea unei clase de elevi în mai multe săli? Este necesară achiziționarea de separatoare, dezinfectante etc.?

Ce putem spune la ora actuală cu certitudine, este că educația nu reprezintă o prioritate pentru autoritățile noastre locale. Școlile se vor deschide în câteva săptămâni, iar ele nu vor fi cu nimic diferite față de momentul la care au fost închise.

Cât despre învățământul online, nu face decât să adâncească falia dintre elevii din mediul urban și cei din mediul rural. Singura speranță a copiilor din mediul rural rămâne încadrarea localităților lor în scenariul verde, care să le permită prezența la ore. Iar dacă nu? Politicienilor le convin alegătorii needucați.

Societatea ar trebui însă să sancționeze acest dezinteres. Este imposibil ca o generație privată de educație să exceleze în productivitate sau să reprezinte baza pentru dezvoltare economică. Lipsa de preocupare pentru educație acum, atrage după sine un viitor economic dezastruos pentru noi toți.

Așa că, dragi candidați, aplecați-vă și asupra educației. Lăsați sălile polivalente și avionașele la o parte (cel puțin pentru moment) și preocupați-vă pentru ceea ce ar trebui să fie viitorul nostru, al tuturor: educația!

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry