Este energia eoliană cu adevărat „verde”?

Răspunsul este: nici de departe! Deși specialiștii germani spun că 80-90% din componentele unei instalații eoliene pot fi reciclate, costul real al reciclării și rentabilitatea economică sunt cu totul alte aspecte.

Transformarea palelor de 9 – 12 tone în materiale reciclabile este aproape imposibilă. S-au încercat metode diferite prin utilizarea materialelor compozite în loc de nisip în componența cimentului, s-a încercat arderea lor (fără succes, datorită încărcăturii chimice), cele mai noi experimente de reciclare derulându-se acum în Germania și presupunând combinarea materialelor obținute din mărunțirea palelor cu deșeuri de hârtie în vederea arderii.

Nici această ultimă măsură nu este una, care promite foarte mult, deoarece componența materialelor compozite este problematică, conform declarațiilor specialiștilor germani citați de Agenția pentru Energie a Landului Renania de Nord – Westfalia. Iar dacă autoritatea responsabilă de energia „verde” nu este foarte convinsă, cum am putea fi noi, nespecialiștii.

Un alt raport publicat de Bloomberg indica demontarea a cel puțin 8000 de pale eoliene pe an, proces care va necesita un interval de cel puțin 4 ani pentru a acoperi toate instalațiile eoliene de primă generație.

Luând în calcul cele mai ușoare pale, cele de 9 tone și înmulțind această greutate cu cele 32.000, care trebuie demontate, ajungem la o cantitate de 288.000 de tone de deșeuri nereciclabile.

Adăugând la aceasta toate operațiunile logistice necesare montării, demontării, producției palelor, dezasamblării și transportării lor la locațiile de depozitare, valorile devine semnificativ mai problematice.

Iar afacerea cu energia eoliană este una profitabilă numai atunci când se bazează pe subvenții publice semnificative.

Combustibilii fosili fac într-adevăr lumea dependentă de furnizori deseori incomozi, oferindu-le acestora o poziție de forță în raport cu marii consumatori localizați în general în state cu puternice interese geopolitice. 

Nu trebuie să ne reamintim de anul 1973 și de criza mondială de atunci și nici de rolul, pe care petrolul și celelalte resurse fosile îl joacă în politica externă americană.

Ceea ce trebuie să ne întrebăm, este dacă nu excludem opțiuni fiabile și mai puțin riscante din punct de vedere ecologic (cum este energia nucleară), din dorința de a ne reinventa cu ajutorul unor tehnologii insuficient de mature.

Vă las în compania imaginilor depozitelor de pale ale instalațiilor eoliene oferite de bloomberg.com

Remus Rădoiu

Publisher

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry