De cand stam acasa, internetul a ajuns sa fie plin de poze cu paine , prajituri si alte preparate pe baza de faina facute in casa. Desi sunt apetisante si gustoase, ar fi bine sa ne intrebam si cat de sanatoase sunt pentru organismul nostru.
Raspunsul consta in tipul de faina pe care il folosim, indicata fiind cea integrala. Totusi, daca ne uitam la numarul de calorii, proteine, grasimi sau carbohidrati, vom observa ca cele doua sunt aproape identice.
Si atunci, care este, de fapt, diferenta dintre faina alba si cea integrala?
Raspunsul consta in cantitatea de fibre, minerale si vitamine continute.
Pentru rafinarea fainii albe, cerealele trec printr-un proces de macinare care duce la indepartarea miezului si invelisului extern, ramanad doar amidonul si glutenul.
Riscurile consumarii acestui tip de faina sunt un indice glicemic ridicat ce accelereaza productia de insulină si viteza de absorbtie a zaharului in sange (diabet), excesul de zahar este depozitat sub forma de grasime (ne ingrasam), procesul de rafinare a graului implica aditivi si pesticide alimentare (intoxicatie sau boli mai grave).
Faina integrala este obtinuta prin macinarea intregului bob de grau, pastrandu-si intacte substantele nutritive, provenite din cele trei componente ale graului:
– germene sau miezul de grau – bogat în grasimi nesaturate, proteine, minerale si vitamine;
– invelișul de ensoperm – format din amidon si o cantitate neglijabilă de proteine;
– invelisul exterior numit si tarata – bogată în fibre.
Asadar, faina integrala are de 7 ori mai multe fibre decat faina alba, asigurand
- o buna functionare a sistemului digestiv;
- diminuarea colesterolului;
- accelerarea tranzitului intestinal;
- senzatia de satietate.
In plus, contine vitamine B si minerale (fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan, seleniu si colina) intarind imunitatea si sustinad buna functionare a organismului.
Reteta mea de astazi este pentru lipie din faina integrala cu legume adunate din frigider si sosuri de sezon.
Lipia contine 250g de faina integrala, 60 ml apa si 1 lingura de ulei de floarea soarelui (pentru 8 lipii mici). Am framantat aluatul, l-am impartit in 8 portii pe care le-am intins bine si le-am copt intr-o tigaie din piatra (fara ulei sau alte tipuri de grasime).
Umplutura a constat din ceapa verde, usturoi, fasole neagra, naut si morcovi gatite cu putin ulei de masline.
Sosuri: pesto (spanac, patrunjel, migdale hidratate, usturoi, sare si zeama de lamaie); smantana de caju cu marar si dulceata de ardei iute.
Calcul caloric per 3 lipii (120g):
Kcal: 350
Proteine: 7g
Lipide: 6.5g
Carbohidrati: 70g
Fibre: 4.5g
Sânziana Mițurca
Coach de Nutriție