O alta delicatesa a verii care ne imbie de pe tarabele din piata este fasolea pastai. Galbena sau verde, rotunda sau lata, aceasta leguma este o sursa buna de proteine, fibre, carbohidrati (o cana contine 7 g carbohidrati, din care 3,4 g provin din fibre dietetice), vitamine (C, E, K si complexul B) si mineralele (cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, seleniu).
Diferenta dintre cele doua tipuri de fasole este data de compusii care le da culoarea specifica: galbenul – de la flavonoide (cu efecte antiinflamatoare si antioxidante), verdele – de la clorofilă (cu actiune depurativa, detoxifianta si de accelerare a procesului de vindecare a ranilor).
Proteinele contribuie la mentinerea tesuturilor corpului sanatoase, carbohidratii ne furnizeaza energie pe parcursul intregii zile, in timp ce apa (fasolea pastai contine 90% apa) ne mentine hidratati.
Fibrele ajuta la prevenirea constipatiei si la reglarea nivelului de zahar din sange si a colesterolului, reducand riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer; vitaminele A si C, alaturi de cupru, duc la reducere semnificativa a simptomelor reumatismului; celuloza, acidul folic, magneziul si potasiul o transforma intr-un aliat pentru micsorarea riscului de a face stop cardiac; antioxidantii previn deteriorarea oxidativa a celulelor.
Eu am gatit-o in doua feluri diferite si, pentru ca nu m-am putut hotara care este mai gustos, m-am hotarat sa vi le prezint pe ambele si sa va las pe voi sa alegeti.

Reteta pentru fasole pastai cu rosii si usturoi:
Ingrediente:
500g fasole pastai
5 rosii
3 catei de usturoi
1 lingura de ulei de masline
1 legatura de patrunjel
sare si piper (dupa gust)
Mod de preparare:
1. Curatam pastaile, le spalam bine si le oparim 3 minute.
2. Intr-o tigaie gatim uleiul, usturoiul si rosiile aproximativ 5 minute.
3. Adaugam pastaile in tigaie si lasam totul la foc mic aproximatix 30 de minute (pana ce pastaile s-au inmuiat).
4. Oprim focul si adaugam patrunjelul proaspat tocat.
Calcul caloric per portie (250g):
Kcal: 152
Proteine: 5g
Lipide:10.2g
Carbohidrati: 19g
Fibre:2.6g
Reteta pentru fasole pastai cu sos de soia si susan:
Ingrediente:
500g fasole pastai
1 ceapa
1 morcov
1 pastarnac
3 catei de usturoi
1/2 ardei iute
5g ghimbir ras
2 lunguri sos de soia
2 linguri susan
sare si piper (dupa gust)
Mod de preparare:
1. Curatam pastaile, le spalam bine si le oparim 3 minute.
2.Intr-o tigaie gatim usturoiul, ceapa, morcovul si pastarnacul (rase pe razatoarea mare) cu 2,3 linguri de apa.
3.Adaugam sosul de soia, ardeiul iute, ghimbirul, fasolea verde, sarea, piperul si 1/2 cana de apa si gatim timp de 20-30 de minute (pana se inmoaie fasolea) la foc mediu, acoperit cu un capac.
4. La final presaram susanul si oprim focul.
Calcul caloric per portie (250g):
Kcal: 250
Proteine: 10g
Lipide: 10.2g
Carbohidrati: 40g
Fibre:11g
Sânziana Mițurca
Coach de Nutriție