Fasolea păstăi – beneficii și două rețete!

O alta delicatesa a verii care ne imbie de pe tarabele din piata este fasolea pastai.  Galbena sau verde, rotunda sau lata, aceasta leguma este o sursa buna de proteine, fibre, carbohidrati (o cana contine 7 g carbohidrati, din care 3,4 g provin din fibre dietetice), vitamine (C, E, K si complexul B) si mineralele (cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, seleniu).

Diferenta dintre cele doua tipuri de fasole este data de compusii  care le da culoarea specifica: galbenul – de la flavonoide (cu efecte antiinflamatoare si antioxidante), verdele – de la clorofilă (cu actiune depurativa, detoxifianta si de accelerare a procesului de vindecare a ranilor).

Proteinele contribuie la mentinerea tesuturilor corpului sanatoase, carbohidratii ne furnizeaza energie pe parcursul intregii zile, in timp ce apa (fasolea pastai contine 90% apa) ne mentine hidratati.

Fibrele ajuta la prevenirea constipatiei si la reglarea nivelului de zahar din sange si a colesterolului, reducand riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer;  vitaminele A si C, alaturi de cupru, duc la reducere semnificativa a simptomelor reumatismului;  celuloza, acidul folic, magneziul si potasiul o transforma intr-un aliat pentru micsorarea riscului de a face stop cardiac;  antioxidantii previn deteriorarea oxidativa a celulelor.

Eu am gatit-o in doua feluri diferite  si, pentru ca nu m-am putut hotara care este mai gustos, m-am hotarat sa vi le prezint pe ambele si sa va las pe voi sa alegeti. 

Reteta pentru fasole pastai cu rosii si usturoi:

 Ingrediente:

500g fasole pastai

5 rosii

3 catei de usturoi

1 lingura de ulei de masline

1 legatura de patrunjel

sare si piper (dupa gust)

 Mod de preparare:

1. Curatam pastaile, le spalam bine si le oparim 3 minute.

2. Intr-o tigaie gatim uleiul, usturoiul si rosiile aproximativ 5 minute.

3. Adaugam pastaile in tigaie si lasam totul la foc mic aproximatix 30 de minute (pana ce pastaile s-au inmuiat).

4. Oprim focul si adaugam patrunjelul proaspat tocat.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 152

Proteine: 5g

Lipide:10.2g

Carbohidrati: 19g

Fibre:2.6g

Reteta pentru fasole pastai cu sos de soia si susan:

 Ingrediente:

500g fasole pastai

1 ceapa

1 morcov

1 pastarnac

3 catei de usturoi

1/2 ardei iute

5g ghimbir ras

2 lunguri sos de soia

2 linguri susan

sare si piper (dupa gust)

Mod de preparare:

1. Curatam pastaile, le spalam bine si le oparim 3 minute.

2.Intr-o tigaie gatim usturoiul, ceapa, morcovul si pastarnacul (rase pe razatoarea mare) cu 2,3 linguri de apa.

3.Adaugam sosul de soia, ardeiul iute, ghimbirul, fasolea verde, sarea, piperul si 1/2 cana de apa si gatim timp de 20-30 de minute (pana se inmoaie fasolea) la foc mediu, acoperit cu un capac.

4. La final presaram susanul si oprim focul.

Calcul caloric per portie (250g):

Kcal: 250

Proteine: 10g

Lipide: 10.2g

Carbohidrati: 40g

Fibre:11g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment