Mexicul schimbă strategia în războiul drogurilor

Guvernul președintelui Andres Manuel Lopez Obrador a notificat în mod oficial DEA în aprilie anul trecut că unitatea specială de combatere a traficului de droguri a fost închisă, potrivit unui agent DEA care ș-a păstrat anonimatul. O a doua sursă familiarizată cu situația a confirmat închiderea unității.

Ministerul mexican al Securității Publice nu a răspuns la solicitările repetate de comentarii. DEA a refuzat să comenteze. Închiderea unității nu a fost raportată înainte.

Închiderea s-ar putea dovedi costisitoare pentru SUA, unde autoritățile se luptă pentru a reduce valul de supradoze care a dus anul trecut la peste 100.000 de decese, în mare parte legate de un nou val de droguri sintetice produse de cartelurile mexicane.

Echipa investigativă de elită, înființată în 1997, a fost principalul canal prin care DEA împărtășea cu guvernul mexican pistele privind transporturile de droguri și ponturile obținute pe teritoriul SUA.

Supărat de vărsarea de sânge în creștere pe care a pus-o pe seama tacticilor dure ale predecesorilor săi, Lopez Obrador a încercat să implementeze un stil de poliție mai puțin conflictual și a promis să abordeze ceea ce el susține că sunt cauzele profunde ale violenței, cum ar fi sărăcia, în loc să vâneze șefii cartelurilor.

Însă cooperarea în materie de securitate între DEA și Mexic a atins un nou obstacol semnificativ în octombrie 2020, când oficialii de securitate americani din Los Angeles l-au reținut pe fostul ministru al apărării din Mexic, Salvador Cienfuegos, acuzându-l de complicitate cu un cartel de droguri.

Procurorii americani l-au eliberat rapid pe Cienfuegos, invocând considerente “sensibile” de politică externă, dar Lopez Obrador a acuzat DEA că are “puțin profesionalism” și că a fabricat probe în acest caz.

În decembrie 2020, guvernul lui Lopez Obrador a retras imunitatea diplomatică a agenților străini și a obligat oficialii mexicani să redacteze rapoarte privind interacțiunile cu ofițerii de securitate din străinătate.

De patru ori mai mult fentanil curge prin frontiera dintre Statele Unite și Mexic sub președinția lui Joe Biden, comparativ cu doi ani înainte, când era în funcție fostul președinte Trump”. – Au declarat reprezentanții Darrell Issa (R-CA) și Ken Calvert (R-CA)

Șeriful comitatului Riverside, Chad Bianco a declarat capturile de fentanil din comunitatea sa – la mai puțin de 120 de mile de graniță – ca fiind “astronomice”, sugerând că această creștere poate fi urmărită până la momentul în care administrația Biden a intrat în funcție.

Tell Us What You Think
40Like7Love12Haha4Wow9Sad9Angry