Germania nu poate renunța la gazul rusesc

Germania își va pierde capacitatea de a oferi asistență rezonabilă Ucrainei dacă economia sa va fi afectată de o suspendare bruscă a importurilor de gaz rusesc, a declarat duminică secretarul general al Uniunii Creștin-Democrate din Germania (CDU), Mario Czaja, într-un interviu acordat agenției de presă DPA.

Suspendarea imediată a livrărilor de gaze rusești ar avea o asemenea influență asupra puterii noastre economice încât nu am mai putea oferi un ajutor adecvat Ucrainei”, a spus el, adăugând că Germania se confruntă cu „o dilemă morală dificilă”. „Problema este dacă vom păstra milioane de locuri de muncă, dacă vom asigura mijloacele de trai pentru cetățeni și, în consecință, stabilitatea socială din țara noastră”, a mai spus politicianul. Concomitent, el a subliniat necesitatea de a scăpa de dependența de Rusia cât mai curând posibil.

Atât experții germani, cât și politicienii spun că țara nu poate renunța urgent la gazul rusesc. Potrivit prognozei oficiale furnizate de Ministerul Federal pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică al Germaniei, independența totală față de gazul rusesc va fi atinsă până în vara anului 2024. Livrările de cărbune și petrol sunt sugerate să fie înlocuite încă din acest an.

„Împărtășesc opinia guvernului federal că putem renunța pe termen scurt la petrolul și cărbunele din Rusia. Este mult mai dificil cu gazul. Ar trebui să luăm în considerare consecințele pentru majoritatea populației”, a declarat premierul Bavariei, Markus Soeder, într-un interviu postat în ziarele din Funke Mediengruppe.

„Dacă oprim gazul din Rusia imediat, ne vom confrunta cu șomaj în masă, prăbușire socială și tulburări democratice”, a mai spus premierul.

Funcționarea a cinci centrale nucleare din Germania ar trebui prelungită pe fondul situației dificile din sfera energetică, a declarat Soeder.

Închiderea a trei centrale nucleare aflate în funcțiune până la sfârșitul anului este o eroare ideologică gravă. Acestea asigură energie electrică pentru zece milioane de gospodării“, a declarat Soeder. „Ar trebui să prelungim funcționarea a cinci centrale nucleare pentru încă cinci ani, astfel încât să avem suficient timp pentru a pune în aplicare obiectivele din sfera energiei verzi”, a adăugat oficialul.

Trei din cele șase centrale nucleare rămase au fost deconectate de la rețea la 1 ianuarie 2022. Se așteaptă ca alte trei centrale nucleare să fie deconectate la finalul anului 2022.

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry