Gustare savuroasă de vară

Printre stropi de ploaie si raze de soare, duminica ne-am bucurat de cea mai lunga zi din an cand soarele a stat cel mai mult pe cer, incarcandu-ne cu energie si voie buna. A inceput oficial vara care, desi anul acesta nu ne rasfata inca cu o vreme care sa ne imbie la plimbari calde in natura, ne desfata totusi cu o varietate mare de fructe si legume. Unul dintre ele este versatilul dovlecel pe care, cu toate ca il putem gasi tot anul in supermarket, niciodata nu este atat de gustos si plin de nutrienti ca vara.

Cu un continut de aproximativ peste 90% apa, dovlecelul are proprietati diuretice care ajuta la buna functionare a rinichilor, ficatulului si colonului; fibrele il recomanda pentru reglarea tarnzitului intestinal, antioxidantii, pentru lupta impotriva radicalilor liberi si a inflamatiilor din corp, potasiul neutralizeaza efectele excesului de sodiu din organism, iar vitaminele B 1&6 imbunatesc memoria, atentia, previn imbatranirea prematura a celulelor si instalarea bolilor degenerative ale sistemului nervos.

Dovlecelul este recomandat si pentru protejarea si tratarea problemelor usoare ale ochilor datorita luteinei si zeaxantinei (antioxidanti care se acumuleaza in retina), a betacarotenului (precursor al vitaminei A) si vitaminei C, toate jucand un rol important in prevenirea deteriorarii vederii si a bolilor produse de imbatranirea ochilor.

Astazi am ales sa pregatesc o gustare crocanta si savuroasa din dovlecei cu sos de rosii presarat cu chives (cepsoara) din recolta mea din balcon:

Crochete de dovlecei:

Ingrediente:

2 dovlecei

2 linguri ulei de masline

3 linguri de pesmet

1 lingurita praf de usturoi

1 lingurita praf de ceapa

2 lingurite sare

Mod de preparare:

1. Curatam, spalam si taiem dovlecelul in batonase (4-6cm lungime, 0.5cm diametru).

2. Presaram sare peste dovlecei si ii lasam intre 30 de minute si 1 ora pentru a isi lasa excesul de apa.

Tip: puteti sari peste aceasta etapa, dar va trebui sa ii lasati mai mult in cuptor.

3. Intr-un castron amestecam uleiul, pesmetul, praful de usturoi si praful de ceapa.

Tip: puteti inlocui pesmetul cu malai daca vreti sa evitati glutenul.

4. Scurgem apa de la dovlecei si ii adaugam in castron, acoperindu-i bine cu amestecul obtinut.

5. Ii coacem in cuptor, la foc mic, timp de 30 de minute intorcandu-i constant pentru a nu ii arde.

Sos de rosii cu chives:

Ingrediente:

1/2 cana sos de rosii

1 lingurita sos de soia

1/2 lingurita praf de ardei iute

sare (dupa gust)

cateva firisoare de chives sau frunze de ceapa verde

Mod de preparare:

1. Amestecam toate ingredientele peste care presaram chives/frunze de ceapa verde tocate marunt.

Calcul caloric per portie (200g dovlecei/30g sos de rosii):

Kcal: 262/23 – total: 285

Proteine: 5.2g/1.5g – total: 6.7g

Lipide: 10.2g/0g – total: 10.2g

Carbohidrati: 35.8g/3.6g – total: 39.4g

Fibre: 4g/0.5g – total: 4.5g

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like2Love0Haha0Wow0Sad0Angry

0 Comment

Leave a comment