Hummus din linte?!

Cu siguranta nu este preparatul specific Orientului Apropiat , dar garantez ca este la fel de delicios si sanatos ca cel din naut.

Modul de preparare este similar hummusului clasic, cu singura diferenta ca inlocuim boabele rotunjoare de naut cu picaturile de linte frumos colorate, o sursa foarte buna de proteine (o cana de linte contine 12g de proteine, aprox 20% din DZR), vitamine din complexul B (90% din DZR de acid folic, 22% din B1, 18% din B6, 13% din B5 si 10% din B3), minerale (magneziu, zinc, potasiu, fier, cupru, fosfor si mangan) si polifenoli precum procianidina si flavanoli cu proprietati antioxidante si neuroprotectoare.

Tahini, un alt ingredient de baza pentru hummus, contine susan care ne asigura grasimi sanatoase, proteine, vitamine (B, D si E),  minerale (calciu, magneziu, mangan si zinc) si fibre, contribuind la imbunatatirea digestiei, scadearea colesterolului si a trigliceridelor, reducerea tensiunii arteriale si la sanatatea oaselor.

 Usturoiul joaca un rol important in reducerea inflamatiei datorita compusilor cu continut de sulf pe care ii contine, care stimuleaza sistemul imunitar sa lupte impotriva cancerului.

 Lamaia, desi acida ca si compozitie, are efect alcalin asadar calmeaza durerile de stomac, echilibreaza sucurile gastrice si reduc disconfortul în cazul arsurilor stomacale.



Pentru hummusul de astazi eu am folosit linte galbena.

 Ingrediente:
200g linte fiarta
2 linguri seminte de susan
1 lingura ulei de seminte de in (sursa de Omega 3)
2-3 catei de usturoi
zeama de la ½ lamiae
½ pahar apa (daca pasta obtinuta este prea groasa)
sare si piper (dupa gust)

 Mod de preparare:
1.Hidratam lintea peste noapte (8-12 ore).
2.Fierbem lintea 20-30 de minute, o scurgem si o lasam la racit.
3.Rumenim susanul intr-o tigaie timp de 2-3 minute amestecand incontinuu ca sa nu se arda.
4.Rasnim susanul si taiem marunt usturoiul.
5.Amestecam toate ingredientele cu ajutorul blenderului pana obtinem o pasta omogena. Adaugam apa daca este necesar (ar trebui sa obtinem o consistenta cremoasa, dar care sa nu curga din lingura).

Calcul caloric per portie (150g):
Kcal: 345
Proteine: 15.57g
Lipide: 20.65g
Carbohidrati: 29.53g
Fibre: 12.57g 

Sânziana Mițurca

Coach de Nutriție

Tell Us What You Think
0Like0Love0Haha0Wow0Sad0Angry